Katarzyna Bosacka o kupowaniu pierogów. Zwróć szczególną uwagę na jedną rzecz

Pierogi i uszka to danie, bez którego nie sposób wyobrazić sobie święta. Przygotowanie bywa jednak czasochłonne, więc coraz więcej osób szuka ułatwienia w postaci gotowych wyrobów. Katarzyna Bosacka zdradza, na co zwrócić uwagę, żeby kupić dobrej jakości gotowce.

Pierogi na święta- PysznościPierogi na święta- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Katarzyna Bosacka
Ewa Malinowska

Ruskie, z kapustą i grzybami, z pieczarkami, a może na słodko z makiem - bez względu na to, jakie pierogi wybierasz, nie może zabraknąć ich na wigilijnym stole. Chociaż uwielbiają je wszyscy domownicy i przepis nie jest specjalnie skomplikowany, to samo przygotowanie potrafi być naprawdę czasochłonne. W natłoku przedświątecznych obowiązków coraz chętniej sięga się po sklepowe gotowce. Nie wszystkie jednak zasługują na uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć wspólnego ze sobą sushi i tort? Okazuje się, że bardzo wiele i to w jakim stylu!

Katarzyna Bosacka radzi, jak wybrać pierogi

Katarzyna Bosacka od lat aktywnie działa w mediach, edukując swoich odbiorców na temat racjonalnych wyborów żywieniowych oraz prześwietlając nieuczciwe zagrywki producentów jedzenia. Tym razem podpowiada, na co zwrócić uwagę kupując gotowe pierogi w sklepie.

pierogi
pierogi © Adobe Stock

Gotowe pierogi kuszą ze sklepowych półek, jednak nie warto sięgać po pierwszą lepszą z brzegu paczkę.

Dobry producent przede wszystkim zaznaczy, ile jest w środku farszu, a ile ciasta. Na przykład 50 procent farszu i 50 procent ciasta. Im więcej farszu, tym pierogi będą i smaczniejsze, i będą miały mniej kalorii - tłumaczy Katarzyna Bosacka

Zwróć uwagę na grzyby

O ile w przypadku pierogów farsz najczęściej to kapusta z grzybami, o tyle w uszkach powinny pojawiać się jedynie grzyby leśne. Producenci szukają oszczędności, zamieniając je na znacznie tańsze pieczarki, których Polska jest największym producentem w Europie. Zmiana ta wpływa jednak na smak i aromat całego dania.

Wielu producentów nas trochę oszukuje. Zamiast grzybów leśnych dodają do pierogów z kapustą i z grzybami pieczarki. W czasie Wigilii w pierogach powinny być prawdziwe grzyby leśne: borowiki, podgrzybki, koźlaki, maślaki

W rezultacie dostajemy znikomą ilość grzybów leśnych i dużą ilość pieczarek, co obniża koszt produkcji, ale producenci chętnie kuszą etykietą i wcale nie obniżają ceny końcowej produktu. W skrócie - przepłacamy.

Barszcz z uszkami - Pyszności
Barszcz z uszkami - Pyszności © Canva | Geo-grafika

Wybierając pierogi i uszka, poza składem farszu, należy zwrócić uwagę również na całą listę składników. Jeśli pojawiają się tam konserwanty, sztuczne zagęszczacze i barwniki, to lepiej zostawić opakowanie na półce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo