Katarzyna Bosacka o kupowaniu pierogów. Zwróć szczególną uwagę na jedną rzecz

Pierogi i uszka to danie, bez którego nie sposób wyobrazić sobie święta. Przygotowanie bywa jednak czasochłonne, więc coraz więcej osób szuka ułatwienia w postaci gotowych wyrobów. Katarzyna Bosacka zdradza, na co zwrócić uwagę, żeby kupić dobrej jakości gotowce.

Pierogi na święta- PysznościPierogi na święta- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Katarzyna Bosacka
Ewa Malinowska

Ruskie, z kapustą i grzybami, z pieczarkami, a może na słodko z makiem - bez względu na to, jakie pierogi wybierasz, nie może zabraknąć ich na wigilijnym stole. Chociaż uwielbiają je wszyscy domownicy i przepis nie jest specjalnie skomplikowany, to samo przygotowanie potrafi być naprawdę czasochłonne. W natłoku przedświątecznych obowiązków coraz chętniej sięga się po sklepowe gotowce. Nie wszystkie jednak zasługują na uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć wspólnego ze sobą sushi i tort? Okazuje się, że bardzo wiele i to w jakim stylu!

Katarzyna Bosacka radzi, jak wybrać pierogi

Katarzyna Bosacka od lat aktywnie działa w mediach, edukując swoich odbiorców na temat racjonalnych wyborów żywieniowych oraz prześwietlając nieuczciwe zagrywki producentów jedzenia. Tym razem podpowiada, na co zwrócić uwagę kupując gotowe pierogi w sklepie.

pierogi
pierogi © Adobe Stock

Gotowe pierogi kuszą ze sklepowych półek, jednak nie warto sięgać po pierwszą lepszą z brzegu paczkę.

Dobry producent przede wszystkim zaznaczy, ile jest w środku farszu, a ile ciasta. Na przykład 50 procent farszu i 50 procent ciasta. Im więcej farszu, tym pierogi będą i smaczniejsze, i będą miały mniej kalorii - tłumaczy Katarzyna Bosacka

Zwróć uwagę na grzyby

O ile w przypadku pierogów farsz najczęściej to kapusta z grzybami, o tyle w uszkach powinny pojawiać się jedynie grzyby leśne. Producenci szukają oszczędności, zamieniając je na znacznie tańsze pieczarki, których Polska jest największym producentem w Europie. Zmiana ta wpływa jednak na smak i aromat całego dania.

Wielu producentów nas trochę oszukuje. Zamiast grzybów leśnych dodają do pierogów z kapustą i z grzybami pieczarki. W czasie Wigilii w pierogach powinny być prawdziwe grzyby leśne: borowiki, podgrzybki, koźlaki, maślaki

W rezultacie dostajemy znikomą ilość grzybów leśnych i dużą ilość pieczarek, co obniża koszt produkcji, ale producenci chętnie kuszą etykietą i wcale nie obniżają ceny końcowej produktu. W skrócie - przepłacamy.

Barszcz z uszkami - Pyszności
Barszcz z uszkami - Pyszności © Canva | Geo-grafika

Wybierając pierogi i uszka, poza składem farszu, należy zwrócić uwagę również na całą listę składników. Jeśli pojawiają się tam konserwanty, sztuczne zagęszczacze i barwniki, to lepiej zostawić opakowanie na półce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥