PrzepisBoże NarodzenieStrzelczyk dodaje do grzybowej. Wychodzi niebiańsko pyszna

Strzelczyk dodaje do grzybowej. Wychodzi niebiańsko pyszna

Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na pyszną zupę grzybową
Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na pyszną zupę grzybową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Strzelczyk Tomasz (screenshot)
15.12.2023 19:23

Wystarczy naprawdę niewiele, by przygotować wyśmienitą zupę grzybową. Przyrządzona na bezmięsnym wywarze będzie mogła pojawić się na tradycyjnej Wigilii obok (lub zamiast) czerwonego barszczu. Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent na najlepszą grzybową.

Najlepsza, bo domowa, ale smakiem przenoszącą też do najlepszych restauracji - taka jest wigilijna zupa grzybowa według przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz znany z programu "MasterChef Polska" oraz prowadzący popularny kanał "Oddasz Fartucha" zaproponował prostą listę składników. Trzeba jednak przyznać, że kompozycja ta to strzał w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak ugotować zupę grzybową na Wigilię?

Tomasz Strzelczyk zaprezentował, jak zrobić prostą, ale pełną smaku wigilijną zupę grzybową. Sam wywar powstał na bazie warzyw i wody, w której przez noc moczone były suszone grzyby. Do zupy trafił skromny, ale w zupełności wystarczający zestaw przypraw. To, poza oczywistymi solą i pieprzem, ziele angielskie, liście laurowe oraz suszony cząber, który wyciągnie smak z suszonych grzybów oraz złagodzi dolegliwości trawienne po ciężkostrawnej kolacji.

Na liście składników przygotowanej przez Tomasza Strzelczyka znajdziemy też inny klasyk, który doceniamy, przyrządzając np. rosół, ale zapominamy, że nie tylko tej zupie nada aromatu i głębi smaku. Mowa o opiekanej cebuli. Nie zapomnij dorzucić jej do swojej grzybowej. Różnicę poczujesz już po pierwszej łyżce.

Wigilijna zupa grzybowa / Oddaszfartucha

Wigilijna zupa grzybowa Tomasza Strzelczyka. Przepis

Składniki:

  • 80 g suszonych grzybów,
  • 3 l wody,
  • 4 marchewki średniej wielkości,
  • kawałek selera,
  • 1 por,
  • 3 cebule (1 przypalona do wywaru),
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.
  2. Oczyszczone i obrane 2 marchewki, pietruszkę, pora, seler oraz opaloną cebulę wrzuć do garnka. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, a także łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu. Całość zalej wodą, w której moczone były grzyby i gotuj ok. 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij zupę z palnika.
  3. Pozostałe dwie cebule pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone namoczone grzyby.
  4. Grzyby z cebulą dopraw cząbrem. Zamieszaj całość i smaż ok. 5 minut.
  5. Z wywaru wyłów warzywa. Dodaj do niego podsmażone grzyby z cebulą oraz otarte na średnich oczkach dwie marchewki. Dopraw solą i pieprzem. Zupę gotuj ok. 20 minut (aż grzyby będą miękkie).
  6. Kiedy zupa będzie gotowa, dodaj śmietanę. Gotuj jeszcze 5 minut.
  7. Podawaj z makaronem np. łazankami lub kokardkami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także