Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

Brakuje ci pomysłów na smaczne i ciekawe śniadanie? Mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Genialne roladki z wiosennym akcentem mają w sobie to "coś".

Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu okaOd samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Masz dość zaczynania dnia od owsianki, omletu czy góry kanapek? Potrzebujesz jakiejś odmiany, ale nie masz pomysłu, co konkretnie mogłoby to być? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które na pewno zadomowi się w twoim menu na dłużej. 

Skąd ta pewność? Otóż w moim domu genialne roladki w śniadaniowym wydaniu stały się prawdziwym hitem. Ich bazę stanowi sałata rzymska, w której ukryte są same smaczne kęski, a mianowicie: jajecznica, pomidor, szynka oraz szczypiorek. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo, a otrzymana finalnie kombinacja smakowa naprawdę robi wrażenie. I to od pierwszego kęsa. Ogromnym plusem jest tu również niesamowita paleta barw, którą uda ci się uzyskać w mgnieniu oka. Dominująca zieleń od razu kojarzy się z wiosną, dlatego jest to najlepszy moment, aby wyjątkowe roladki pojawiły się w twojej kuchni.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Ulubione dodatki nakładam na liście sałaty rzymskiej, po czym zwijam w roladki. Takim śniadaniem zajada się cała rodzina

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 1/2 pomidora,
  • 60 g szynki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 6 liści sałaty rzymskiej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pysznym śniadaniem rozpoczynam od przygotowania standardowej jajecznicy na maśle, którą doprawiam do smaku przy pomocy soli i pieprzu

Najpierw robię jajecznicę
Najpierw robię jajecznicę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie na blacie kuchennym układam po 3 umyte i osuszone liście salaty rzymskiej. W centralnej części umieszczam jajeczną mieszankę z patelni. 

Pierwszą warstwę roladki tworzę z usmażonych jajek
Pierwszą warstwę roladki tworzę z usmażonych jajek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po chwili dodaję też pokrojonego na mniejsze kawałki pomidora, pokrojoną w drobne słupki szynkę oraz posiekany szczypiorek

W przepisie nie zabraknie pomidora, szynki i szczypiorku
W przepisie nie zabraknie pomidora, szynki i szczypiorku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy konstrukcja jest już gotowa, zaczynam zwijać liście sałaty w taki sposób, aby powstała mała roladka

Całość zwijam w ciasną roladkę
Całość zwijam w ciasną roladkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób roladki zabezpieczam przy pomocy zwykłej folii spożywczej. Dzięki niej cała konstrukcja jest w 100 proc. stabilna, co więcej w takim wydaniu można spokojnie zabrać gotowy posiłek ze sobą do pracy. 

Wszystkie rulony owijam folią spożywczą
Wszystkie rulony owijam folią spożywczą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Każdą roladkę przed zjedzeniem dzielę na pół i to wszystko. Po rozwinięciu można cieszyć się smakiem oryginalnego, ciekawego i przede wszystkim pysznego śniadania.

I śniadanie gotowe!
I śniadanie gotowe! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia