Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

Brakuje ci pomysłów na smaczne i ciekawe śniadanie? Mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Genialne roladki z wiosennym akcentem mają w sobie to "coś".

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećOd samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Masz dość zaczynania dnia od owsianki, omletu czy góry kanapek? Potrzebujesz jakiejś odmiany, ale nie masz pomysłu, co konkretnie mogłoby to być? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które na pewno zadomowi się w twoim menu na dłużej. 

Skąd ta pewność? Otóż w moim domu genialne roladki w śniadaniowym wydaniu stały się prawdziwym hitem. Ich bazę stanowi sałata rzymska, w której ukryte są same smaczne kęski, a mianowicie: jajecznica, pomidor, szynka oraz szczypiorek. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo, a otrzymana finalnie kombinacja smakowa naprawdę robi wrażenie. I to od pierwszego kęsa. Ogromnym plusem jest tu również niesamowita paleta barw, którą uda ci się uzyskać w mgnieniu oka. Dominująca zieleń od razu kojarzy się z wiosną, dlatego jest to najlepszy moment, aby wyjątkowe roladki pojawiły się w twojej kuchni.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

Ulubione dodatki nakładam na liście sałaty rzymskiej, po czym zwijam w roladki. Takim śniadaniem zajada się cała rodzina

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 1/2 pomidora,
  • 60 g szynki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 6 liści sałaty rzymskiej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pysznym śniadaniem rozpoczynam od przygotowania standardowej jajecznicy na maśle, którą doprawiam do smaku przy pomocy soli i pieprzu

Najpierw robię jajecznicę
Najpierw robię jajecznicę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie na blacie kuchennym układam po 3 umyte i osuszone liście salaty rzymskiej. W centralnej części umieszczam jajeczną mieszankę z patelni. 

Pierwszą warstwę roladki tworzę z usmażonych jajek
Pierwszą warstwę roladki tworzę z usmażonych jajek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po chwili dodaję też pokrojonego na mniejsze kawałki pomidora, pokrojoną w drobne słupki szynkę oraz posiekany szczypiorek

W przepisie nie zabraknie pomidora, szynki i szczypiorku
W przepisie nie zabraknie pomidora, szynki i szczypiorku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy konstrukcja jest już gotowa, zaczynam zwijać liście sałaty w taki sposób, aby powstała mała roladka

Całość zwijam w ciasną roladkę
Całość zwijam w ciasną roladkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób roladki zabezpieczam przy pomocy zwykłej folii spożywczej. Dzięki niej cała konstrukcja jest w 100 proc. stabilna, co więcej w takim wydaniu można spokojnie zabrać gotowy posiłek ze sobą do pracy. 

Każdy rulon owijam folią spożywczą
Wszystkie rulony owijam folią spożywczą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Każdą roladkę przed zjedzeniem dzielę na pół i to wszystko. Po rozwinięciu można cieszyć się smakiem oryginalnego, ciekawego i przede wszystkim pysznego śniadania.

I śniadanie gotowe!
I śniadanie gotowe! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟