Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

Brakuje ci pomysłów na smaczne i ciekawe śniadanie? Mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Genialne roladki z wiosennym akcentem mają w sobie to "coś".

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećOd samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Masz dość zaczynania dnia od owsianki, omletu czy góry kanapek? Potrzebujesz jakiejś odmiany, ale nie masz pomysłu, co konkretnie mogłoby to być? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które na pewno zadomowi się w twoim menu na dłużej. 

Skąd ta pewność? Otóż w moim domu genialne roladki w śniadaniowym wydaniu stały się prawdziwym hitem. Ich bazę stanowi sałata rzymska, w której ukryte są same smaczne kęski, a mianowicie: jajecznica, pomidor, szynka oraz szczypiorek. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo, a otrzymana finalnie kombinacja smakowa naprawdę robi wrażenie. I to od pierwszego kęsa. Ogromnym plusem jest tu również niesamowita paleta barw, którą uda ci się uzyskać w mgnieniu oka. Dominująca zieleń od razu kojarzy się z wiosną, dlatego jest to najlepszy moment, aby wyjątkowe roladki pojawiły się w twojej kuchni.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

Ulubione dodatki nakładam na liście sałaty rzymskiej, po czym zwijam w roladki. Takim śniadaniem zajada się cała rodzina

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 1/2 pomidora,
  • 60 g szynki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 6 liści sałaty rzymskiej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pysznym śniadaniem rozpoczynam od przygotowania standardowej jajecznicy na maśle, którą doprawiam do smaku przy pomocy soli i pieprzu

Najpierw robię jajecznicę
Najpierw robię jajecznicę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie na blacie kuchennym układam po 3 umyte i osuszone liście salaty rzymskiej. W centralnej części umieszczam jajeczną mieszankę z patelni. 

Pierwszą warstwę roladki tworzę z usmażonych jajek
Pierwszą warstwę roladki tworzę z usmażonych jajek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po chwili dodaję też pokrojonego na mniejsze kawałki pomidora, pokrojoną w drobne słupki szynkę oraz posiekany szczypiorek

W przepisie nie zabraknie pomidora, szynki i szczypiorku
W przepisie nie zabraknie pomidora, szynki i szczypiorku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy konstrukcja jest już gotowa, zaczynam zwijać liście sałaty w taki sposób, aby powstała mała roladka

Całość zwijam w ciasną roladkę
Całość zwijam w ciasną roladkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób roladki zabezpieczam przy pomocy zwykłej folii spożywczej. Dzięki niej cała konstrukcja jest w 100 proc. stabilna, co więcej w takim wydaniu można spokojnie zabrać gotowy posiłek ze sobą do pracy. 

Każdy rulon owijam folią spożywczą
Wszystkie rulony owijam folią spożywczą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Każdą roladkę przed zjedzeniem dzielę na pół i to wszystko. Po rozwinięciu można cieszyć się smakiem oryginalnego, ciekawego i przede wszystkim pysznego śniadania.

I śniadanie gotowe!
I śniadanie gotowe! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy