Co roku na wiosnę robię wyjątkowy tort. Znacznie lepszy niż w klasycznej wersji

Wraz ze swoimi bliskimi nie możesz doczekać się nadejścia wiosny? Wiem, co zrobić, aby umilić sobie czas oczekiwania na zieloną porę roku. Cała rodzina będzie zachwycona!

Taki tort stanie się hitem w każdym domuTaki tort stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Nadejście wiosny to nie tylko sporo zmian za oknem. Wraz z nową porą roku wiele przeobrażeń ma też miejsce w naszych kuchniach, gdzie pojawiają się m.in. świeże owocewarzywa. A co za tym idzie, możemy zaszaleć i przygotować na ich bazie prawdziwe pyszności

Nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment podzielę się z tobą moją największą perełką kulinarną. Kiedy tylko pojawia się na stole, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Nie muszę chyba dodawać, że po takiej uczcie nie zostaje nawet najmniejszy okruszek. Po prostu palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Tort w wytrawnym wydaniu

W czym tkwi sekret genialnego przepisu? Otóż co roku na wiosnę robię oryginalny tort, którym zajadam się z bliskimi na śniadanie lub kolację. I nie, wcale nie chodzi tu o słodki wypiek. Wręcz przeciwnie, przygotowany przeze mnie tort jest w 100 proc. wytrawny. I mimo to cieszy się ogromnym zainteresowaniem

A wszystko to zasługa smacznych składników, które można znaleźć w środku. Oprócz pieczywakremowego serka czeka na ciebie cała masa kolorowych dodatków, jak chociażby: szynka, ser, szpinak, ogórek, sałata czy rzodkiewki. Jak sam więc widzisz, naprawdę będzie sporo się działo.

Na całość składa się kilka warstw ze smacznymi kąskami
Na całość składa się kilka warstw ze smacznymi kąskami © Licencjodawca | Pyszności

Jak zrobić wiosenny tort na słono?

Składniki:

  • 2 chleby graham,
  • 750 g serek śmietankowy,
  • 1 sałata,
  • 3 garście świeżego szpinaku,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 10 plastrów żółtego sera,
  • 10 plastrów ulubionej szynki,
  • 5 rzodkiewek,
  • 1 zielony ogórek,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 pęczki koperku. 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj kremową mieszankę na bazie serka śmietankowego. W tym celu dodaj do serka posiekany drobno koperek, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj. 
  2. Następnie pokrój na mniejsze kawałki chleb oraz pozostałe składniki. 
  3. Na desce do krojenia ułóż obok siebie 4 kromki chleba, dzięki czemu uzyskasz kształt kwadratu. Będzie to spód przyszłego tortu.
  4. Bezpośrednio na chlebie rozprowadź część serowej mieszanki, po czym zrób kolejne warstwy z plastrów szynki sera. Całość przykryj kolejną warstwą chleba.
  5. Pieczywo posmaruj ponownie serową mieszanką. Następnie przykryj ją kawałkami jajek, świeżym szpinakiem, kolejną porcją kromek, serkiem z dodatkami, zieloną sałatą i ostatnią warstwą z pieczywa. 
  6. To oczywiście nie koniec, bo gotową konstrukcję należy jeszcze udekorować. Do tego celu wykorzystaj serową mieszankę, która powinna ci spokojnie zostać oraz kolorowe warzywa. 
  7. Na koniec posiekaj drobno szczypiorek i udekoruj nim wszystkie boki tortu. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku