Co roku na wiosnę robię wyjątkowy tort. Znacznie lepszy niż w klasycznej wersji
Wraz ze swoimi bliskimi nie możesz doczekać się nadejścia wiosny? Wiem, co zrobić, aby umilić sobie czas oczekiwania na zieloną porę roku. Cała rodzina będzie zachwycona!
21.03.2024 14:27
Nadejście wiosny to nie tylko sporo zmian za oknem. Wraz z nową porą roku wiele przeobrażeń ma też miejsce w naszych kuchniach, gdzie pojawiają się m.in. świeże owoce i warzywa. A co za tym idzie, możemy zaszaleć i przygotować na ich bazie prawdziwe pyszności.
Nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment podzielę się z tobą moją największą perełką kulinarną. Kiedy tylko pojawia się na stole, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Nie muszę chyba dodawać, że po takiej uczcie nie zostaje nawet najmniejszy okruszek. Po prostu palce lizać!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort w wytrawnym wydaniu
W czym tkwi sekret genialnego przepisu? Otóż co roku na wiosnę robię oryginalny tort, którym zajadam się z bliskimi na śniadanie lub kolację. I nie, wcale nie chodzi tu o słodki wypiek. Wręcz przeciwnie, przygotowany przeze mnie tort jest w 100 proc. wytrawny. I mimo to cieszy się ogromnym zainteresowaniem.
A wszystko to zasługa smacznych składników, które można znaleźć w środku. Oprócz pieczywa i kremowego serka czeka na ciebie cała masa kolorowych dodatków, jak chociażby: szynka, ser, szpinak, ogórek, sałata czy rzodkiewki. Jak sam więc widzisz, naprawdę będzie sporo się działo.
Jak zrobić wiosenny tort na słono?
Składniki:
- 2 chleby graham,
- 750 g serek śmietankowy,
- 1 sałata,
- 3 garście świeżego szpinaku,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 10 plastrów żółtego sera,
- 10 plastrów ulubionej szynki,
- 5 rzodkiewek,
- 1 zielony ogórek,
- przyprawy: sól i pieprz,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 pęczki koperku.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj kremową mieszankę na bazie serka śmietankowego. W tym celu dodaj do serka posiekany drobno koperek, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie pokrój na mniejsze kawałki chleb oraz pozostałe składniki.
- Na desce do krojenia ułóż obok siebie 4 kromki chleba, dzięki czemu uzyskasz kształt kwadratu. Będzie to spód przyszłego tortu.
- Bezpośrednio na chlebie rozprowadź część serowej mieszanki, po czym zrób kolejne warstwy z plastrów szynki i sera. Całość przykryj kolejną warstwą chleba.
- Pieczywo posmaruj ponownie serową mieszanką. Następnie przykryj ją kawałkami jajek, świeżym szpinakiem, kolejną porcją kromek, serkiem z dodatkami, zieloną sałatą i ostatnią warstwą z pieczywa.
- To oczywiście nie koniec, bo gotową konstrukcję należy jeszcze udekorować. Do tego celu wykorzystaj serową mieszankę, która powinna ci spokojnie zostać oraz kolorowe warzywa.
- Na koniec posiekaj drobno szczypiorek i udekoruj nim wszystkie boki tortu. I to wszystko, smacznego!