Kiedy dzieci proszą mnie o chipsy, sięgam po ten przepis. Są zdrowsze i chrupią aż miło
Chipsy to przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie uchodzi ona jednak za specjalnie zdrową, a i skład czasem pozostawia wiele do życzenia. Alternatywą dla klasycznych chipsów jest ich domowa wersja. Są równie chrupiące, a przy tym zdrowsze.
24.04.2024 11:29
Wieczory przy wspólnym oglądaniu filmów nieraz aż proszą się o coś chrupiącego pod ręką. Najzdrowszym wyborem byłby oczywiście świeże warzywa pokrojone w słupki, jednak każdego czasem najdzie ochota na coś mniej zdrowego. Zamiast kupować gotowe przekąski w sklepie, postaw na ich lżejszą, domową wersję. Jest równie smaczna, a przy tym jeszcze tańsza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe chrupiące chipsy
Chipsy można zrobić z wielu warzyw, wystarczy jedynie odpowiednio je upiec. Bataty, marchewka, pietruszka - wybór jest naprawdę spory. W moim domu największym powodzeniem cieszą się jednak klasyczne chipsy z ziemniaków. Potrzebujesz tylko ziemniaków, ulubionych przypraw i odrobiny zdrowego tłuszczu, takiego jak oliwa z oliwek. Możesz sięgnąć również po olej roślinny, na przykład rzepakowy lub słonecznikowy.
Domowe chipsy są bez dodatku szkodliwych tłuszczów trans, nadmiaru soli, konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku. To lepsza przekąska niż byle jakie chipsy z pobliskiego sklepu. Możesz eksperymentować z różnymi przyprawami i ziołami, aby stworzyć idealny dla siebie smak. Ja stawiam na połączenie papryki ostrej i słodkiej. Możesz sięgnąć też po paprykę wędzoną, która nada jej wyjątkowy, dymny smak.
Składniki:
- 2 ziemniaki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- ulubione przyprawy (np. papryka ostra i słodka, czosnek, zioła).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza.
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki (około 2 mm). Najlepiej zrobić to na mandolinie.
- W misce wymieszaj ziemniaki z oliwą, solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.
- Rozłóż plasterki ziemniaków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, uważając, aby nie zachodziły na siebie.
- Piecz przez około 20-25 minut, aż chipsy będą złociste i chrupiące.
- Wyjmij z piekarnika.
Po wyjęciu chipsy możesz dodatkowo oprószyć solą lub ziołami. Smacznego!