PrzepisPrzekąskiKiedy dzieci proszą mnie o chipsy, sięgam po ten przepis. Są zdrowsze i chrupią aż miło

Kiedy dzieci proszą mnie o chipsy, sięgam po ten przepis. Są zdrowsze i chrupią aż miło

Chipsy to przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie uchodzi ona jednak za specjalnie zdrową, a i skład czasem pozostawia wiele do życzenia. Alternatywą dla klasycznych chipsów jest ich domowa wersja. Są równie chrupiące, a przy tym zdrowsze.

Domowe chipsy - Pyszności
Domowe chipsy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.04.2024 11:29

Wieczory przy wspólnym oglądaniu filmów nieraz aż proszą się o coś chrupiącego pod ręką. Najzdrowszym wyborem byłby oczywiście świeże warzywa pokrojone w słupki, jednak każdego czasem najdzie ochota na coś mniej zdrowego. Zamiast kupować gotowe przekąski w sklepie, postaw na ich lżejszą, domową wersję. Jest równie smaczna, a przy tym jeszcze tańsza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe chrupiące chipsy

Chipsy można zrobić z wielu warzyw, wystarczy jedynie odpowiednio je upiec. Bataty, marchewka, pietruszka - wybór jest naprawdę spory. W moim domu największym powodzeniem cieszą się jednak klasyczne chipsy z ziemniaków. Potrzebujesz tylko ziemniaków, ulubionych przypraw i odrobiny zdrowego tłuszczu, takiego jak oliwa z oliwek. Możesz sięgnąć również po olej roślinny, na przykład rzepakowy lub słonecznikowy.

Domowe chipsy mogą być jeszcze smaczniejsze niż te ze sklepu
Domowe chipsy mogą być jeszcze smaczniejsze niż te ze sklepu© Adobe Stock

Domowe chipsy są bez dodatku szkodliwych tłuszczów trans, nadmiaru soli, konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku. To lepsza przekąska niż byle jakie chipsy z pobliskiego sklepu. Możesz eksperymentować z różnymi przyprawami i ziołami, aby stworzyć idealny dla siebie smak. Ja stawiam na połączenie papryki ostrej i słodkiej. Możesz sięgnąć też po paprykę wędzoną, która nada jej wyjątkowy, dymny smak.

Składniki:

  • 2 ziemniaki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy (np. papryka ostra i słodka, czosnek, zioła).


Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki (około 2 mm). Najlepiej zrobić to na mandolinie.
  3. W misce wymieszaj ziemniaki z oliwą, solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.
  4. Rozłóż plasterki ziemniaków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, uważając, aby nie zachodziły na siebie.
  5. Piecz przez około 20-25 minut, aż chipsy będą złociste i chrupiące.
  6. Wyjmij z piekarnika.

Po wyjęciu chipsy możesz dodatkowo oprószyć solą lub ziołami. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepischipsydomowe chipsy
Wybrane dla Ciebie