Te frytki przygotowuję na każdy wieczór filmowy. Są obłędne i zdrowsze od tych z ziemniaków
21.04.2024 15:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy już najdzie mnie ochota na frytki, nie sięgam po zwykłe ziemniaki, lecz po ich pomarańczową, słodszą siostrę — bataty. Łatwość przygotowania? W skali od 1 do 10 określiłbym ją na jakieś minus dwa. Smak? Na jedenaście. Tak, te frytki nie mieszczą się w skali pod żadnym względem!
Frytki nie są być może najzdrowszą przekąską świata i każda osoba, która na wieczory filmowe przygotowuje wyłącznie "czyste zdrowie" w postaci surowych warzyw, prawdopodobnie wytknie mi teraz pewną niekonsekwencję. Wychodzę jednak z założenia, że pieczony batat to coś znacznie lepszego, niż mrożone frytki z toną soli czy uraczone tą samą przyprawą chipsy. I kropka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Frytki z batatów być może są nieco bardziej kaloryczne od tych przygotowanych ze zwykłych ziemniaków, za to smakują wybornie i zawierają naprawdę duże pokłady witaminy A. Oczywiście nie obędzie się tu bez sosu, który podkreśli walory słodkich ziemniaczków. Według mnie najlepiej sprawdza się tu czosnkowo-koperkowa mieszanka z jogurtem naturalnym i majonezem. Z taką przekąską każdy film upłynie w doskonałej atmosferze!
Frytki z batatów w pysznym sosie
Składniki:
- bataty,
- przyprawa do frytek (gotowa lub skomponowana samemu z soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, czosnku, kolendry i rozmarynu),
- kilka kropel oleju,
- majonez,
- jogurt naturalny,
- ząbki czosnku,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Bataty obierz, umyj, osusz. Następnie pokrój je w miarę cienkie słupki. Przełóż je do miski, skropl olejem i posyp przyprawami. Wymieszaj, a potem umieść pocięte bataty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane frytki piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upewnij się przy pomocy widelca, że są już miękkie w środku.
- W międzyczasie połącz ze sobą majonez, jogurt naturalny, posiekany koperek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Alternatywnie możesz przygotować też salsę pomidorową (przepis znajdziesz tutaj).
- Frytki z batatów maczaj w sosie i ciesz się ich wyjątkowym smakiem. Powodzenia!