Te frytki przygotowuję na każdy wieczór filmowy. Są obłędne i zdrowsze od tych z ziemniaków

Kiedy już najdzie mnie ochota na frytki, nie sięgam po zwykłe ziemniaki, lecz po ich pomarańczową, słodszą siostrę — bataty. Łatwość przygotowania? W skali od 1 do 10 określiłbym ją na jakieś minus dwa. Smak? Na jedenaście. Tak, te frytki nie mieszczą się w skali pod żadnym względem!

Frytki z batatów - przepyszna przekąska do filmuFrytki z batatów - przepyszna przekąska do filmu
Źródło zdjęć: © Canva

Frytki nie są być może najzdrowszą przekąską świata i każda osoba, która na wieczory filmowe przygotowuje wyłącznie "czyste zdrowie" w postaci surowych warzyw, prawdopodobnie wytknie mi teraz pewną niekonsekwencję. Wychodzę jednak z założenia, że pieczony batat to coś znacznie lepszego, niż mrożone frytki z toną soli czy uraczone tą samą przyprawą chipsy. I kropka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki i prosty patent na obiad prosto z patelni. Każdy się nim zajada

Frytki z batatów być może są nieco bardziej kaloryczne od tych przygotowanych ze zwykłych ziemniaków, za to smakują wybornie i zawierają naprawdę duże pokłady witaminy A. Oczywiście nie obędzie się tu bez sosu, który podkreśli walory słodkich ziemniaczków. Według mnie najlepiej sprawdza się tu czosnkowo-koperkowa mieszanka z jogurtem naturalnym i majonezem. Z taką przekąską każdy film upłynie w doskonałej atmosferze!

Frytki z batatów w pysznym sosie

Składniki:

  • bataty,
  • przyprawa do frytek (gotowa lub skomponowana samemu z soli, pieprzu, ostrej i  słodkiej papryki, czosnku, kolendry i rozmarynu),
  • kilka kropel oleju,
  • majonez,
  • jogurt naturalny,
  • ząbki czosnku,
  • koperek.
Frytki z batatów przygotujesz w kilka chwil
Frytki z batatów przygotujesz w kilka chwil © Canva | rlat

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz, umyj, osusz. Następnie pokrój je w miarę cienkie słupki. Przełóż je do miski, skropl olejem i posyp przyprawami. Wymieszaj, a potem umieść pocięte bataty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Tak przygotowane frytki piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upewnij się przy pomocy widelca, że są już miękkie w środku.
  3. W międzyczasie połącz ze sobą majonez, jogurt naturalny, posiekany koperek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Alternatywnie możesz przygotować też salsę pomidorową (przepis znajdziesz tutaj).
  4. Frytki z batatów maczaj w sosie i ciesz się ich wyjątkowym smakiem. Powodzenia!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości