PrzepisPrzekąskiTe frytki przygotowuję na każdy wieczór filmowy. Są obłędne i zdrowsze od tych z ziemniaków

Te frytki przygotowuję na każdy wieczór filmowy. Są obłędne i zdrowsze od tych z ziemniaków

Kiedy już najdzie mnie ochota na frytki, nie sięgam po zwykłe ziemniaki, lecz po ich pomarańczową, słodszą siostrę — bataty. Łatwość przygotowania? W skali od 1 do 10 określiłbym ją na jakieś minus dwa. Smak? Na jedenaście. Tak, te frytki nie mieszczą się w skali pod żadnym względem!

Frytki z batatów - przepyszna przekąska do filmu
Frytki z batatów - przepyszna przekąska do filmu
Źródło zdjęć: © Canva

21.04.2024 15:44

Frytki nie są być może najzdrowszą przekąską świata i każda osoba, która na wieczory filmowe przygotowuje wyłącznie "czyste zdrowie" w postaci surowych warzyw, prawdopodobnie wytknie mi teraz pewną niekonsekwencję. Wychodzę jednak z założenia, że pieczony batat to coś znacznie lepszego, niż mrożone frytki z toną soli czy uraczone tą samą przyprawą chipsy. I kropka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Frytki z batatów być może są nieco bardziej kaloryczne od tych przygotowanych ze zwykłych ziemniaków, za to smakują wybornie i zawierają naprawdę duże pokłady witaminy A. Oczywiście nie obędzie się tu bez sosu, który podkreśli walory słodkich ziemniaczków. Według mnie najlepiej sprawdza się tu czosnkowo-koperkowa mieszanka z jogurtem naturalnym i majonezem. Z taką przekąską każdy film upłynie w doskonałej atmosferze!

Frytki z batatów w pysznym sosie

Składniki:

  • bataty,
  • przyprawa do frytek (gotowa lub skomponowana samemu z soli, pieprzu, ostrej i  słodkiej papryki, czosnku, kolendry i rozmarynu),
  • kilka kropel oleju,
  • majonez,
  • jogurt naturalny,
  • ząbki czosnku,
  • koperek.
Frytki z batatów przygotujesz w kilka chwil
Frytki z batatów przygotujesz w kilka chwil© Canva | rlat

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz, umyj, osusz. Następnie pokrój je w miarę cienkie słupki. Przełóż je do miski, skropl olejem i posyp przyprawami. Wymieszaj, a potem umieść pocięte bataty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Tak przygotowane frytki piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upewnij się przy pomocy widelca, że są już miękkie w środku.
  3. W międzyczasie połącz ze sobą majonez, jogurt naturalny, posiekany koperek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Alternatywnie możesz przygotować też salsę pomidorową (przepis znajdziesz tutaj).
  4. Frytki z batatów maczaj w sosie i ciesz się ich wyjątkowym smakiem. Powodzenia!
Wybrane dla Ciebie