Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem stanie się hitem w każdym domu. Smakuje wybornie
Masz czasami ochotę na ciepłą przekąskę, ale nie masz pomysłu, co by to mogło dokładnie być? Mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Obok takich pyszności nie da przejść się obojętnie.
22.05.2024 | aktual.: 22.05.2024 07:41
Wiele osób błędnie zakłada, że aby wyczarować smaczną i ciekawą przekąskę, trzeba poświęcić na ten cel sporo czasu oraz pracy. A to wcale nie jest prawda, czego najlepszym przykładem będzie chrupiący chlebek z akcentem serowo-czosnkowym.
Do tego przepisu wykorzystasz m.in. kremowe masełko oraz aromatyczne przyprawy. Chyba zgodzisz się ze mną, że takie połączenie brzmi całkiem nieźle? Uwierz mi na słowo, smakuje jeszcze lepiej. Wystarczy, że raz spróbujesz takiej kombinacji, a już na stałe zadomowi się ona w twoim menu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiący chlebek z dodatkami skradnie serce największego niejadka
Składniki:
Czosnek:
- 3 główki czosnku,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek do polania.
Pozostałe składniki:
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 g masła,
- 1 chleb pszenny,
- 150 g tartego sera mozzarella.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad pyszną przekąską rozpoczynam od przygotowania czosnku. W tym celu pozbywam się łodygi z każdej główki, po czym przekładam je na kawałek folii aluminiowej i polewam oliwą z oliwek. Doprawiam również solą oraz pieprzem.
Krok 2. Tak przygotowane główki czosnku dokładnie owijam folią, po czym wkładam do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 3. Upieczone ząbki czosnku wyciskam bezpośrednio do miski z miękką kostką masła. Mieszankę doprawiam dodatkowo solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką.
Zawartość miski mieszam dokładnie do chwili, aż składniki bardzo dobrze się ze sobą połączą.
Krok 4. Następnie dzielę chleb na dwie części, po czym układam je w formie (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Bezpośrednio na pieczywie rozprowadzam maślano-czosnkową masę.
Krok 5. Na każdej połówce rozsypuję dodatkowo sporą porcję tartego sera. Dopiero tak przygotowany chlebek trafia do piekarnika na 15 minut. Urządzenie nadal powinno pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotową przekąskę posypuję świeżą natką pietruszki i dzielę na mniejsze kawałki, po czym serwuję swoim bliskim. I to wszystko, smacznego!