Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

Testów w kuchni nigdy za wiele. I w ten oto sposób powstała właśnie dzisiejsza perełka kulinarna. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli przekąski, jak i kolacji.

Wystarczy kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskęWystarczy kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Czasami mam tak, że potrzebuję zrobić w kuchni coś zupełnie innego. Nie może być to klasyka, którą dobrze znam. W takich chwilach idę do kuchni, sprawdzam jakie składniki mam pod ręką i zabieram się do kombinowania

Taka zabawa w kuchni sprawia mi prawdziwą frajdę. A jeśli przez totalny przypadek uda się uzyskać coś genialnego, to już w ogóle sztos. I tak właśnie było w przypadku dzisiejszego przepisu. Koniecznie sprawdź, jak zrobić mega smaczny chlebek z niezwykłą niespodzianką.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

Przekąska na ciepło na bazie chrupiącego chlebka z niesamowitym gratisem zawróci w głowie nawet największemu niejadkowi.

Składniki:

Szpinakowe pesto:

  • 80 g świeżego szpinaku,
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szkl. orzechów nerkowca,
  • 1 łyżeczki soli,
  • około 1/2 szkl. oliwy z oliwek.

Pozostałe składniki:

  • chleb typu włoskiego,
  • 2 mozzarelle w zalewie,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej,
  • 2 garście rukoli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od przygotowania domowego pesto, które robi się dosłownie w dwie minuty. Wszystko, co trzeba zrobić w tym przypadku to, zblendować ze sobą: świeży szpinak, orzechy nerkowca, parmezan, ząbki czosnku, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. I gotowe!

Domowe pesto szpinakowe
Domowe pesto szpinakowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajęłam się chlebem. Do przepisu użyłam pieczywa typu włoskiego. Najpierw przekroiłam go na pół. Zdjęłam górną część, a dolną wydrążyłam w taki sposób, aby uzyskać efekt kieszonki

Wydrążanie chlebka
Wydrążanie chlebka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na spodzie powstałego wgłębienie rozprowadziłam następnie domowej roboty pesto. Kolejną warstwę stworzyłam z plasterków mozzarelli w zalewie, potem warstwę z suszonych pomidorów, które drobno pokroiłam, zaś na wierzchu ułożyłam jeszcze plasterki szynki parmeńskiej i ponownie dodałam kawałki mozzarelli. Sera nigdy za wiele!

Wypełnianie chlebka samymi rarytasami
Wypełnianie chlebka samymi rarytasami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Zarówno boki nafaszerowanego chlebka, jak i całą powierzchnię drugiej połówki wysmarowałam dokładnie oliwą z oliwek. Do tego zadania świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny. Przekąskę w takim wydaniu piekłam następnie przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. 

Całość musi trafić jeszcze do piekarnika
Całość musi trafić jeszcze do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przed podaniem dodałam dodatkowo na wierzch świeżą rukolę, po czym przykryłam całość drugą częścią podpieczonego pieczywa. Chlebek w takim wydaniu smakował wręcz fenomenalnie. Smacznego!

To będzie prawdziwy hit
To będzie prawdziwy hit © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy