Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

Testów w kuchni nigdy za wiele. I w ten oto sposób powstała właśnie dzisiejsza perełka kulinarna. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli przekąski, jak i kolacji.

Wystarczy kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskęWystarczy kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Czasami mam tak, że potrzebuję zrobić w kuchni coś zupełnie innego. Nie może być to klasyka, którą dobrze znam. W takich chwilach idę do kuchni, sprawdzam jakie składniki mam pod ręką i zabieram się do kombinowania

Taka zabawa w kuchni sprawia mi prawdziwą frajdę. A jeśli przez totalny przypadek uda się uzyskać coś genialnego, to już w ogóle sztos. I tak właśnie było w przypadku dzisiejszego przepisu. Koniecznie sprawdź, jak zrobić mega smaczny chlebek z niezwykłą niespodzianką.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

Przekąska na ciepło na bazie chrupiącego chlebka z niesamowitym gratisem zawróci w głowie nawet największemu niejadkowi.

Składniki:

Szpinakowe pesto:

  • 80 g świeżego szpinaku,
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szkl. orzechów nerkowca,
  • 1 łyżeczki soli,
  • około 1/2 szkl. oliwy z oliwek.

Pozostałe składniki:

  • chleb typu włoskiego,
  • 2 mozzarelle w zalewie,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej,
  • 2 garście rukoli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od przygotowania domowego pesto, które robi się dosłownie w dwie minuty. Wszystko, co trzeba zrobić w tym przypadku to, zblendować ze sobą: świeży szpinak, orzechy nerkowca, parmezan, ząbki czosnku, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. I gotowe!

Domowe pesto szpinakowe
Domowe pesto szpinakowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajęłam się chlebem. Do przepisu użyłam pieczywa typu włoskiego. Najpierw przekroiłam go na pół. Zdjęłam górną część, a dolną wydrążyłam w taki sposób, aby uzyskać efekt kieszonki

Wydrążanie chlebka
Wydrążanie chlebka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na spodzie powstałego wgłębienie rozprowadziłam następnie domowej roboty pesto. Kolejną warstwę stworzyłam z plasterków mozzarelli w zalewie, potem warstwę z suszonych pomidorów, które drobno pokroiłam, zaś na wierzchu ułożyłam jeszcze plasterki szynki parmeńskiej i ponownie dodałam kawałki mozzarelli. Sera nigdy za wiele!

Wypełnianie chlebka samymi rarytasami
Wypełnianie chlebka samymi rarytasami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Zarówno boki nafaszerowanego chlebka, jak i całą powierzchnię drugiej połówki wysmarowałam dokładnie oliwą z oliwek. Do tego zadania świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny. Przekąskę w takim wydaniu piekłam następnie przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. 

Całość musi trafić jeszcze do piekarnika
Całość musi trafić jeszcze do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przed podaniem dodałam dodatkowo na wierzch świeżą rukolę, po czym przykryłam całość drugą częścią podpieczonego pieczywa. Chlebek w takim wydaniu smakował wręcz fenomenalnie. Smacznego!

To będzie prawdziwy hit
To będzie prawdziwy hit © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥