Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem
Testów w kuchni nigdy za wiele. I w ten oto sposób powstała właśnie dzisiejsza perełka kulinarna. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli przekąski, jak i kolacji.
Czasami mam tak, że potrzebuję zrobić w kuchni coś zupełnie innego. Nie może być to klasyka, którą dobrze znam. W takich chwilach idę do kuchni, sprawdzam jakie składniki mam pod ręką i zabieram się do kombinowania.
Taka zabawa w kuchni sprawia mi prawdziwą frajdę. A jeśli przez totalny przypadek uda się uzyskać coś genialnego, to już w ogóle sztos. I tak właśnie było w przypadku dzisiejszego przepisu. Koniecznie sprawdź, jak zrobić mega smaczny chlebek z niezwykłą niespodzianką.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik japoński bez piekarnika. Przepis, który szybko stanie się twoim ulubionym
Przekąska na ciepło na bazie chrupiącego chlebka z niesamowitym gratisem zawróci w głowie nawet największemu niejadkowi.
Składniki:
Szpinakowe pesto:
- 80 g świeżego szpinaku,
- 1/3 szkl. tartego parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 szkl. orzechów nerkowca,
- 1 łyżeczki soli,
- około 1/2 szkl. oliwy z oliwek.
Pozostałe składniki:
- chleb typu włoskiego,
- 2 mozzarelle w zalewie,
- 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
- 8 plasterków szynki parmeńskiej,
- 2 garście rukoli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od przygotowania domowego pesto, które robi się dosłownie w dwie minuty. Wszystko, co trzeba zrobić w tym przypadku to, zblendować ze sobą: świeży szpinak, orzechy nerkowca, parmezan, ząbki czosnku, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. I gotowe!
Krok 2. Następnie zajęłam się chlebem. Do przepisu użyłam pieczywa typu włoskiego. Najpierw przekroiłam go na pół. Zdjęłam górną część, a dolną wydrążyłam w taki sposób, aby uzyskać efekt kieszonki.
Krok 3. Na spodzie powstałego wgłębienie rozprowadziłam następnie domowej roboty pesto. Kolejną warstwę stworzyłam z plasterków mozzarelli w zalewie, potem warstwę z suszonych pomidorów, które drobno pokroiłam, zaś na wierzchu ułożyłam jeszcze plasterki szynki parmeńskiej i ponownie dodałam kawałki mozzarelli. Sera nigdy za wiele!
Krok 4. Zarówno boki nafaszerowanego chlebka, jak i całą powierzchnię drugiej połówki wysmarowałam dokładnie oliwą z oliwek. Do tego zadania świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny. Przekąskę w takim wydaniu piekłam następnie przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.
Krok 5. Przed podaniem dodałam dodatkowo na wierzch świeżą rukolę, po czym przykryłam całość drugą częścią podpieczonego pieczywa. Chlebek w takim wydaniu smakował wręcz fenomenalnie. Smacznego!