Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

Testów w kuchni nigdy za wiele. I w ten oto sposób powstała właśnie dzisiejsza perełka kulinarna. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli przekąski, jak i kolacji.

Wystarczy kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskęWystarczy kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Czasami mam tak, że potrzebuję zrobić w kuchni coś zupełnie innego. Nie może być to klasyka, którą dobrze znam. W takich chwilach idę do kuchni, sprawdzam jakie składniki mam pod ręką i zabieram się do kombinowania

Taka zabawa w kuchni sprawia mi prawdziwą frajdę. A jeśli przez totalny przypadek uda się uzyskać coś genialnego, to już w ogóle sztos. I tak właśnie było w przypadku dzisiejszego przepisu. Koniecznie sprawdź, jak zrobić mega smaczny chlebek z niezwykłą niespodzianką.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

Przekąska na ciepło na bazie chrupiącego chlebka z niesamowitym gratisem zawróci w głowie nawet największemu niejadkowi.

Składniki:

Szpinakowe pesto:

  • 80 g świeżego szpinaku,
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szkl. orzechów nerkowca,
  • 1 łyżeczki soli,
  • około 1/2 szkl. oliwy z oliwek.

Pozostałe składniki:

  • chleb typu włoskiego,
  • 2 mozzarelle w zalewie,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej,
  • 2 garście rukoli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od przygotowania domowego pesto, które robi się dosłownie w dwie minuty. Wszystko, co trzeba zrobić w tym przypadku to, zblendować ze sobą: świeży szpinak, orzechy nerkowca, parmezan, ząbki czosnku, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. I gotowe!

Domowe pesto szpinakowe
Domowe pesto szpinakowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajęłam się chlebem. Do przepisu użyłam pieczywa typu włoskiego. Najpierw przekroiłam go na pół. Zdjęłam górną część, a dolną wydrążyłam w taki sposób, aby uzyskać efekt kieszonki

Wydrążanie chlebka
Wydrążanie chlebka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na spodzie powstałego wgłębienie rozprowadziłam następnie domowej roboty pesto. Kolejną warstwę stworzyłam z plasterków mozzarelli w zalewie, potem warstwę z suszonych pomidorów, które drobno pokroiłam, zaś na wierzchu ułożyłam jeszcze plasterki szynki parmeńskiej i ponownie dodałam kawałki mozzarelli. Sera nigdy za wiele!

Wypełnianie chlebka samymi rarytasami
Wypełnianie chlebka samymi rarytasami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Zarówno boki nafaszerowanego chlebka, jak i całą powierzchnię drugiej połówki wysmarowałam dokładnie oliwą z oliwek. Do tego zadania świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny. Przekąskę w takim wydaniu piekłam następnie przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. 

Całość musi trafić jeszcze do piekarnika
Całość musi trafić jeszcze do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przed podaniem dodałam dodatkowo na wierzch świeżą rukolę, po czym przykryłam całość drugą częścią podpieczonego pieczywa. Chlebek w takim wydaniu smakował wręcz fenomenalnie. Smacznego!

To będzie prawdziwy hit
To będzie prawdziwy hit © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości