PrzepisPrzekąskiChlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

Testów w kuchni nigdy za wiele. I w ten oto sposób powstała właśnie dzisiejsza perełka kulinarna. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli przekąski, jak i kolacji.

Wystarczy kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskę
Wystarczy kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

16.10.2023 | aktual.: 15.03.2024 11:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czasami mam tak, że potrzebuję zrobić w kuchni coś zupełnie innego. Nie może być to klasyka, którą dobrze znam. W takich chwilach idę do kuchni, sprawdzam jakie składniki mam pod ręką i zabieram się do kombinowania

Taka zabawa w kuchni sprawia mi prawdziwą frajdę. A jeśli przez totalny przypadek uda się uzyskać coś genialnego, to już w ogóle sztos. I tak właśnie było w przypadku dzisiejszego przepisu. Koniecznie sprawdź, jak zrobić mega smaczny chlebek z niezwykłą niespodzianką.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska na ciepło na bazie chrupiącego chlebka z niesamowitym gratisem zawróci w głowie nawet największemu niejadkowi.

Składniki:

Szpinakowe pesto:

  • 80 g świeżego szpinaku,
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szkl. orzechów nerkowca,
  • 1 łyżeczki soli,
  • około 1/2 szkl. oliwy z oliwek.

Pozostałe składniki:

  • chleb typu włoskiego,
  • 2 mozzarelle w zalewie,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej,
  • 2 garście rukoli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od przygotowania domowego pesto, które robi się dosłownie w dwie minuty. Wszystko, co trzeba zrobić w tym przypadku to, zblendować ze sobą: świeży szpinak, orzechy nerkowca, parmezan, ząbki czosnku, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. I gotowe!

Domowe pesto szpinakowe
Domowe pesto szpinakowe© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajęłam się chlebem. Do przepisu użyłam pieczywa typu włoskiego. Najpierw przekroiłam go na pół. Zdjęłam górną część, a dolną wydrążyłam w taki sposób, aby uzyskać efekt kieszonki

Wydrążanie chlebka
Wydrążanie chlebka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na spodzie powstałego wgłębienie rozprowadziłam następnie domowej roboty pesto. Kolejną warstwę stworzyłam z plasterków mozzarelli w zalewie, potem warstwę z suszonych pomidorów, które drobno pokroiłam, zaś na wierzchu ułożyłam jeszcze plasterki szynki parmeńskiej i ponownie dodałam kawałki mozzarelli. Sera nigdy za wiele!

Wypełnianie chlebka samymi rarytasami
Wypełnianie chlebka samymi rarytasami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Zarówno boki nafaszerowanego chlebka, jak i całą powierzchnię drugiej połówki wysmarowałam dokładnie oliwą z oliwek. Do tego zadania świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny. Przekąskę w takim wydaniu piekłam następnie przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. 

Całość musi trafić jeszcze do piekarnika
Całość musi trafić jeszcze do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przed podaniem dodałam dodatkowo na wierzch świeżą rukolę, po czym przykryłam całość drugą częścią podpieczonego pieczywa. Chlebek w takim wydaniu smakował wręcz fenomenalnie. Smacznego!

To będzie prawdziwy hit
To będzie prawdziwy hit© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl