Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem
Testów w kuchni nigdy za wiele. I w ten oto sposób powstała właśnie dzisiejsza perełka kulinarna. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli przekąski, jak i kolacji.
16.10.2023 | aktual.: 15.03.2024 11:58
Czasami mam tak, że potrzebuję zrobić w kuchni coś zupełnie innego. Nie może być to klasyka, którą dobrze znam. W takich chwilach idę do kuchni, sprawdzam jakie składniki mam pod ręką i zabieram się do kombinowania.
Taka zabawa w kuchni sprawia mi prawdziwą frajdę. A jeśli przez totalny przypadek uda się uzyskać coś genialnego, to już w ogóle sztos. I tak właśnie było w przypadku dzisiejszego przepisu. Koniecznie sprawdź, jak zrobić mega smaczny chlebek z niezwykłą niespodzianką.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przekąska na ciepło na bazie chrupiącego chlebka z niesamowitym gratisem zawróci w głowie nawet największemu niejadkowi.
Składniki:
Szpinakowe pesto:
- 80 g świeżego szpinaku,
- 1/3 szkl. tartego parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 szkl. orzechów nerkowca,
- 1 łyżeczki soli,
- około 1/2 szkl. oliwy z oliwek.
Pozostałe składniki:
- chleb typu włoskiego,
- 2 mozzarelle w zalewie,
- 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
- 8 plasterków szynki parmeńskiej,
- 2 garście rukoli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od przygotowania domowego pesto, które robi się dosłownie w dwie minuty. Wszystko, co trzeba zrobić w tym przypadku to, zblendować ze sobą: świeży szpinak, orzechy nerkowca, parmezan, ząbki czosnku, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. I gotowe!
Krok 2. Następnie zajęłam się chlebem. Do przepisu użyłam pieczywa typu włoskiego. Najpierw przekroiłam go na pół. Zdjęłam górną część, a dolną wydrążyłam w taki sposób, aby uzyskać efekt kieszonki.
Krok 3. Na spodzie powstałego wgłębienie rozprowadziłam następnie domowej roboty pesto. Kolejną warstwę stworzyłam z plasterków mozzarelli w zalewie, potem warstwę z suszonych pomidorów, które drobno pokroiłam, zaś na wierzchu ułożyłam jeszcze plasterki szynki parmeńskiej i ponownie dodałam kawałki mozzarelli. Sera nigdy za wiele!
Krok 4. Zarówno boki nafaszerowanego chlebka, jak i całą powierzchnię drugiej połówki wysmarowałam dokładnie oliwą z oliwek. Do tego zadania świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny. Przekąskę w takim wydaniu piekłam następnie przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.
Krok 5. Przed podaniem dodałam dodatkowo na wierzch świeżą rukolę, po czym przykryłam całość drugą częścią podpieczonego pieczywa. Chlebek w takim wydaniu smakował wręcz fenomenalnie. Smacznego!