Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej. Efektowna i szybka przekąska na grilla
Pyszne i chrupiące szparagi z grilla w szynce parmeńskiej przygotujesz w mgnieniu oka. Efektowna przekąska na grillowanie z rodziną.
02.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 08:55
Uwielbiam sezon grillowy, a jeszcze bardziej lubię zaskakiwać moich bliskich mniej standardowymi potrawami z rusztu. Obok klasyków, jak kiełbasa, karkówka i skrzydełka z kurczaka, lądują zielone szparagi. Zawijam je w szynkę parmeńską, która pod wpływem wysokiej temperatury wytapia swój tłuszcz, który następnie wnika w szparagi. Dzięki temu zielone łodygi są niesamowicie chrupiące i pełne smaku. To przepis idealny, dzięki któremu łączę dwa pyszne sezony: na grillowanie i na szparagi. Moi bliscy przepadają za tym dodatkiem- do jedzenia warzyw w takiej formie zdecydowanie nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Zobacz także
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej
Składniki:
- 10 zielonych szparag
- 10 plastrów szynki parmeńskiej
- 90 g zielonego pesto
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Plasterki szynki rozkładam na desce do krojenia i smaruję zielonym pesto. Najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka lub małej łyżeczki.