PrzepisChrupiące szparagi w szynce parmeńskiej. Efektowna i szybka przekąska na grilla

Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej. Efektowna i szybka przekąska na grilla

Szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności
Szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności
Ewa
02.05.2023 17:03, aktualizacja: 18.09.2023 08:55

Pyszne i chrupiące szparagi z grilla w szynce parmeńskiej przygotujesz w mgnieniu oka. Efektowna przekąska na grillowanie z rodziną.

Uwielbiam sezon grillowy, a jeszcze bardziej lubię zaskakiwać moich bliskich mniej standardowymi potrawami z rusztu. Obok klasyków, jak kiełbasa, karkówka i skrzydełka z kurczaka, lądują zielone szparagi. Zawijam je w szynkę parmeńską, która pod wpływem wysokiej temperatury wytapia swój tłuszcz, który następnie wnika w szparagi. Dzięki temu zielone łodygi są niesamowicie chrupiące i pełne smaku. To przepis idealny, dzięki któremu łączę dwa pyszne sezony: na grillowanie i na szparagi. Moi bliscy przepadają za tym dodatkiem- do jedzenia warzyw w takiej formie zdecydowanie nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki:

  • 10 zielonych szparag
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 90 g zielonego pesto
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Plasterki szynki rozkładam na desce do krojenia i smaruję zielonym pesto. Najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka lub małej łyżeczki.

2. Szynkę składam na pół.

Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności

3. Ze szparagów usuwam zdrewniałą część łodygi. Najczęściej robią to przy pomocy rąk- łodyga sama pęknie w miejscu, gdzie zaczyna być twarda. Szparagi owijam plastrami szynki z pesto.

Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności

4. Szparagi układam na ruszcie. Grilluję przez maksymalnie 10 minut. Takie warzywa możesz przygotować nie tylko nad otwartym ogniem, ale również na grillu elektrycznym czy w piekarniku.

Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności

5. Szparagi przekładam na talerz i serwuję swoim bliskim. Świetnie smakuję samodzielnie lub z odrobiną sosu balsamicznego czy też z posypką z tartego parmezanu.Smacznego!

Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także