Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej. Efektowna i szybka przekąska na grilla

Pyszne i chrupiące szparagi z grilla w szynce parmeńskiej przygotujesz w mgnieniu oka. Efektowna przekąska na grillowanie z rodziną.

Szparagi w szynce parmeńskiej- PysznościSzparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności
Ewa

Uwielbiam sezon grillowy, a jeszcze bardziej lubię zaskakiwać moich bliskich mniej standardowymi potrawami z rusztu. Obok klasyków, jak kiełbasa, karkówka i skrzydełka z kurczaka, lądują zielone szparagi. Zawijam je w szynkę parmeńską, która pod wpływem wysokiej temperatury wytapia swój tłuszcz, który następnie wnika w szparagi. Dzięki temu zielone łodygi są niesamowicie chrupiące i pełne smaku. To przepis idealny, dzięki któremu łączę dwa pyszne sezony: na grillowanie i na szparagi. Moi bliscy przepadają za tym dodatkiem- do jedzenia warzyw w takiej formie zdecydowanie nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki:

  • 10 zielonych szparag
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 90 g zielonego pesto
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Plasterki szynki rozkładam na desce do krojenia i smaruję zielonym pesto. Najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka lub małej łyżeczki.

2. Szynkę składam na pół.

Szynka parmeńska posmarowana zielonym pesto
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności

3. Ze szparagów usuwam zdrewniałą część łodygi. Najczęściej robią to przy pomocy rąk- łodyga sama pęknie w miejscu, gdzie zaczyna być twarda. Szparagi owijam plastrami szynki z pesto.

Zawijanie zielonych szparagów w plasterki szynki
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności

4. Szparagi układam na ruszcie. Grilluję przez maksymalnie 10 minut. Takie warzywa możesz przygotować nie tylko nad otwartym ogniem, ale również na grillu elektrycznym czy w piekarniku.

Szparagi w szynce na grillu
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności

5. Szparagi przekładam na talerz i serwuję swoim bliskim. Świetnie smakuję samodzielnie lub z odrobiną sosu balsamicznego czy też z posypką z tartego parmezanu.Smacznego!

Gotowe szparagi w szynce na różowym talerzu
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie