Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej. Efektowna i szybka przekąska na grilla

Pyszne i chrupiące szparagi z grilla w szynce parmeńskiej przygotujesz w mgnieniu oka. Efektowna przekąska na grillowanie z rodziną.

Szparagi w szynce parmeńskiej- PysznościSzparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności
Ewa

Uwielbiam sezon grillowy, a jeszcze bardziej lubię zaskakiwać moich bliskich mniej standardowymi potrawami z rusztu. Obok klasyków, jak kiełbasa, karkówka i skrzydełka z kurczaka, lądują zielone szparagi. Zawijam je w szynkę parmeńską, która pod wpływem wysokiej temperatury wytapia swój tłuszcz, który następnie wnika w szparagi. Dzięki temu zielone łodygi są niesamowicie chrupiące i pełne smaku. To przepis idealny, dzięki któremu łączę dwa pyszne sezony: na grillowanie i na szparagi. Moi bliscy przepadają za tym dodatkiem- do jedzenia warzyw w takiej formie zdecydowanie nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki:

  • 10 zielonych szparag
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 90 g zielonego pesto
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Plasterki szynki rozkładam na desce do krojenia i smaruję zielonym pesto. Najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka lub małej łyżeczki.

2. Szynkę składam na pół.

Szynka parmeńska posmarowana zielonym pesto
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności

3. Ze szparagów usuwam zdrewniałą część łodygi. Najczęściej robią to przy pomocy rąk- łodyga sama pęknie w miejscu, gdzie zaczyna być twarda. Szparagi owijam plastrami szynki z pesto.

Zawijanie zielonych szparagów w plasterki szynki
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności

4. Szparagi układam na ruszcie. Grilluję przez maksymalnie 10 minut. Takie warzywa możesz przygotować nie tylko nad otwartym ogniem, ale również na grillu elektrycznym czy w piekarniku.

Szparagi w szynce na grillu
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności

5. Szparagi przekładam na talerz i serwuję swoim bliskim. Świetnie smakuję samodzielnie lub z odrobiną sosu balsamicznego czy też z posypką z tartego parmezanu.Smacznego!

Gotowe szparagi w szynce na różowym talerzu
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇