Mieszam opakowanie skyru z 3 składnikami. W 5 minut na talerzu lądują mięciutkie placuszki

Festiwal placków trwa! Ostatnio robiłam je na mleku zsiadłym, potem wykorzystałam do nich serek z wiaderka, który został mi po przygotowywaniu sernika na zimno. Teraz czas na kolejny nabiałowy dodatek. Skyr okazał się także strzałem w dziesiątkę.

Pyszne i puszyste placuszki obsypane cukrem pudremPyszne i puszyste placuszki obsypane cukrem pudrem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Dorota Gepert

Skyr na dobre zagościł w naszych lodówkach. Na półkach sklepowych stoi obok jogurtu i często kupujemy te produkty razem. To miła odmiana, bo niby są podobne, a jednak smakują trochę inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki robię dosłownie w 15 minut. Zawsze znikają jako pierwsze

Bogaty w białko

Wielu z nas przekonało się do skyru. A dietetycy go wręcz pokochali. Bez wątpienia można nazwać ten produkt ich ulubieńcem. Polecają go, bo zawiera mnóstwo białka, znacznie więcej nawet niż jogurt naturalny. Ma też niewiele kalorii – 65 na 100 ml i bardzo mało tłuszczu. Na diecie redukcyjnej ten tradycyjny wyrób z Islandii sprawdzi się wiec doskonale. Nie jest jogurtem ani serkiem, tylko czymś pomiędzy. Skyr świetnie nadaje się na szybką przekąskę. Warto po niego sięgnąć po wysiłku fizycznym, bo szybko regeneruje mięśnie. Można nim zastępować śmietanę np. w zupach. Kolejny pomysł? Przygotuj na jego bazie placki.

Proste i pyszne

Placki nigdy nie są skomplikowanym daniem. Gdy przygotujesz je na bazie skyru, to będzie wręcz ultra łatwe. Wystarczy wymieszać skyr z mąką i dodać jajko. Zamiast mąki pszennej dobrze jest użyć na przykład orkiszowej. Dosłownie za chwilę można smażyć placki. Jeśli masz jagody, które są doskonałym dodatkiem do takich placków, użyj skyru waniliowego. To będzie dobry duet smakowy. Placki są bardzo lekkie i nie nasiąkają tłuszczem.

Przepis na placki na bazie skyru

Składniki:

  • 2 opakowania skyru waniliowego (jedno do podania),
  • 55 g mąki orkiszowej,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do smażenia, np. oliwa z oliwek, olej kokosowy czy słonecznikowy.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj skyr i jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Nakładaj ciasto i formuj placki.
  3. Smaż je z obu stron. Powinny być podsmażone na złoty kolor.
  4. Po usmażeni można przełożyć placuszki drugim skyrem i dodać ulubione owoce.



Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇