Mieszam opakowanie skyru z 3 składnikami. W 5 minut na talerzu lądują mięciutkie placuszki
Festiwal placków trwa! Ostatnio robiłam je na mleku zsiadłym, potem wykorzystałam do nich serek z wiaderka, który został mi po przygotowywaniu sernika na zimno. Teraz czas na kolejny nabiałowy dodatek. Skyr okazał się także strzałem w dziesiątkę.
10.06.2024 | aktual.: 10.06.2024 16:22
Skyr na dobre zagościł w naszych lodówkach. Na półkach sklepowych stoi obok jogurtu i często kupujemy te produkty razem. To miła odmiana, bo niby są podobne, a jednak smakują trochę inaczej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bogaty w białko
Wielu z nas przekonało się do skyru. A dietetycy go wręcz pokochali. Bez wątpienia można nazwać ten produkt ich ulubieńcem. Polecają go, bo zawiera mnóstwo białka, znacznie więcej nawet niż jogurt naturalny. Ma też niewiele kalorii – 65 na 100 ml i bardzo mało tłuszczu. Na diecie redukcyjnej ten tradycyjny wyrób z Islandii sprawdzi się wiec doskonale. Nie jest jogurtem ani serkiem, tylko czymś pomiędzy. Skyr świetnie nadaje się na szybką przekąskę. Warto po niego sięgnąć po wysiłku fizycznym, bo szybko regeneruje mięśnie. Można nim zastępować śmietanę np. w zupach. Kolejny pomysł? Przygotuj na jego bazie placki.
Proste i pyszne
Placki nigdy nie są skomplikowanym daniem. Gdy przygotujesz je na bazie skyru, to będzie wręcz ultra łatwe. Wystarczy wymieszać skyr z mąką i dodać jajko. Zamiast mąki pszennej dobrze jest użyć na przykład orkiszowej. Dosłownie za chwilę można smażyć placki. Jeśli masz jagody, które są doskonałym dodatkiem do takich placków, użyj skyru waniliowego. To będzie dobry duet smakowy. Placki są bardzo lekkie i nie nasiąkają tłuszczem.
Przepis na placki na bazie skyru
Składniki:
- 2 opakowania skyru waniliowego (jedno do podania),
- 55 g mąki orkiszowej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do smażenia, np. oliwa z oliwek, olej kokosowy czy słonecznikowy.
Sposób przygotowania:
- Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj skyr i jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Nakładaj ciasto i formuj placki.
- Smaż je z obu stron. Powinny być podsmażone na złoty kolor.
- Po usmażeni można przełożyć placuszki drugim skyrem i dodać ulubione owoce.