Mieszam opakowanie skyru z 3 składnikami. W 5 minut na talerzu lądują mięciutkie placuszki

Festiwal placków trwa! Ostatnio robiłam je na mleku zsiadłym, potem wykorzystałam do nich serek z wiaderka, który został mi po przygotowywaniu sernika na zimno. Teraz czas na kolejny nabiałowy dodatek. Skyr okazał się także strzałem w dziesiątkę.

Pyszne i puszyste placuszki obsypane cukrem pudremPyszne i puszyste placuszki obsypane cukrem pudrem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Dorota Gepert

Skyr na dobre zagościł w naszych lodówkach. Na półkach sklepowych stoi obok jogurtu i często kupujemy te produkty razem. To miła odmiana, bo niby są podobne, a jednak smakują trochę inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki robię dosłownie w 15 minut. Zawsze znikają jako pierwsze

Bogaty w białko

Wielu z nas przekonało się do skyru. A dietetycy go wręcz pokochali. Bez wątpienia można nazwać ten produkt ich ulubieńcem. Polecają go, bo zawiera mnóstwo białka, znacznie więcej nawet niż jogurt naturalny. Ma też niewiele kalorii – 65 na 100 ml i bardzo mało tłuszczu. Na diecie redukcyjnej ten tradycyjny wyrób z Islandii sprawdzi się wiec doskonale. Nie jest jogurtem ani serkiem, tylko czymś pomiędzy. Skyr świetnie nadaje się na szybką przekąskę. Warto po niego sięgnąć po wysiłku fizycznym, bo szybko regeneruje mięśnie. Można nim zastępować śmietanę np. w zupach. Kolejny pomysł? Przygotuj na jego bazie placki.

Proste i pyszne

Placki nigdy nie są skomplikowanym daniem. Gdy przygotujesz je na bazie skyru, to będzie wręcz ultra łatwe. Wystarczy wymieszać skyr z mąką i dodać jajko. Zamiast mąki pszennej dobrze jest użyć na przykład orkiszowej. Dosłownie za chwilę można smażyć placki. Jeśli masz jagody, które są doskonałym dodatkiem do takich placków, użyj skyru waniliowego. To będzie dobry duet smakowy. Placki są bardzo lekkie i nie nasiąkają tłuszczem.

Przepis na placki na bazie skyru

Składniki:

  • 2 opakowania skyru waniliowego (jedno do podania),
  • 55 g mąki orkiszowej,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do smażenia, np. oliwa z oliwek, olej kokosowy czy słonecznikowy.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj skyr i jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Nakładaj ciasto i formuj placki.
  3. Smaż je z obu stron. Powinny być podsmażone na złoty kolor.
  4. Po usmażeni można przełożyć placuszki drugim skyrem i dodać ulubione owoce.



Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny