Nie dodaję już mąki do naleśników. Miękkie i elastycznie wychodzą z innym składnikiem

Takiego sposobu na przygotowanie naleśników prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. To nie tylko trik, który pozwoli uzyskać smaczną potrawę, ale również taki, który nie dopuści do marnotrawstwa jedzenia. O co w tym chodzi? O użycie nie mąki, lecz innego składnika z kuchennego asortymentu...

Niezwykłe naleśniki. Przygotujesz je z nietypowego składnikaNiezwykłe naleśniki. Przygotujesz je z nietypowego składnika
Źródło zdjęć: © Facebook | Kocham Gotować

Naleśniki to najpopularniejsza potrawa na świecie. Różnego rodzaju placuszki z patelni, podane na słodko lub wytrawnie, serwuje się w przeróżnych krajach całego globu: od Brazylii, przez Finlandię, aż po odległy Kraj Kwitnącej Wiśni. Naleśniki odgrywają ważną rolę również nad Wisłą. I chociaż może nam się wydawać, że o ich przygotowaniu wiemy wszystko, cały czas jest coś, co może nas w tej kwestii zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizzowe pierożki faszeruję na bogato kurczakiem i frytkami. Na talerzu nie zostaje po nich nawet jeden okruszek

Ponieważ wiele osób musi żonglować składnikami składającymi się na przepis na naleśniki — ze względu na upodobania smakowe, diety, postanowienia lub nietolerancje pokarmowe — w internetowym kulinarnym dyskursie często przewijają się pomysły na naleśniki bez jajka, mąki lub mleka. I chociaż dzisiejszy pomysł nie wyklucza mąki, to jednak chodzi w nim o jej nieużycie. Paradoks? Czy ktoś się tu w czymś pomylił? Otóż nie.

Na blogu "Kocham Gotować" na Facebooku pokazał się ostatnio filmik pod tytułem "Nie wyrzucaj suchego chleba. Zrób naleśniki!". Zdradza on wszystko, co niezwykłe w tym przepisie na popularne placki. Użycie czerstwego pieczywa zamiast mąki sprawi, że wykorzystamy produkt, który w normalnych okolicznościach prawdopodobnie byśmy wyrzucili. No i... zyskamy też pyszne śniadanie. Sam zobacz, jak się to robi!

Naleśniki z czerstwego chleba

Składniki:

  • 100 g czerstwego pieczywa,
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • Dodatkowo: ser żółty, szynka i pomidor.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwe pieczywo zalej mlekiem i odstaw na 10 minut. Następnie przełóż je do misy blendera. Dodaj jajka i całość zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Rozgrzej patelnię i usmaż naleśnika. Możesz przygotować jego wersję wytrawną, z tartym żółtym serem, szynką i pomidorem. Ułóż na środku placka te składniki i złóż boki do środka. Podawaj ze śmietaną i szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"