PrzepisŚniadanieNie dodaję już mąki do naleśników. Miękkie i elastycznie wychodzą z innym składnikiem

Nie dodaję już mąki do naleśników. Miękkie i elastycznie wychodzą z innym składnikiem

Niezwykłe naleśniki. Przygotujesz je z nietypowego składnika
Niezwykłe naleśniki. Przygotujesz je z nietypowego składnika
Źródło zdjęć: © Facebook | Kocham Gotować
06.04.2024 08:50, aktualizacja: 06.04.2024 09:04

Takiego sposobu na przygotowanie naleśników prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. To nie tylko trik, który pozwoli uzyskać smaczną potrawę, ale również taki, który nie dopuści do marnotrawstwa jedzenia. O co w tym chodzi? O użycie nie mąki, lecz innego składnika z kuchennego asortymentu...

Naleśniki to najpopularniejsza potrawa na świecie. Różnego rodzaju placuszki z patelni, podane na słodko lub wytrawnie, serwuje się w przeróżnych krajach całego globu: od Brazylii, przez Finlandię, aż po odległy Kraj Kwitnącej Wiśni. Naleśniki odgrywają ważną rolę również nad Wisłą. I chociaż może nam się wydawać, że o ich przygotowaniu wiemy wszystko, cały czas jest coś, co może nas w tej kwestii zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ponieważ wiele osób musi żonglować składnikami składającymi się na przepis na naleśniki — ze względu na upodobania smakowe, diety, postanowienia lub nietolerancje pokarmowe — w internetowym kulinarnym dyskursie często przewijają się pomysły na naleśniki bez jajka, mąki lub mleka. I chociaż dzisiejszy pomysł nie wyklucza mąki, to jednak chodzi w nim o jej nieużycie. Paradoks? Czy ktoś się tu w czymś pomylił? Otóż nie.

Na blogu "Kocham Gotować" na Facebooku pokazał się ostatnio filmik pod tytułem "Nie wyrzucaj suchego chleba. Zrób naleśniki!". Zdradza on wszystko, co niezwykłe w tym przepisie na popularne placki. Użycie czerstwego pieczywa zamiast mąki sprawi, że wykorzystamy produkt, który w normalnych okolicznościach prawdopodobnie byśmy wyrzucili. No i... zyskamy też pyszne śniadanie. Sam zobacz, jak się to robi!

Naleśniki z czerstwego chleba

Składniki:

  • 100 g czerstwego pieczywa,
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • Dodatkowo: ser żółty, szynka i pomidor.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwe pieczywo zalej mlekiem i odstaw na 10 minut. Następnie przełóż je do misy blendera. Dodaj jajka i całość zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Rozgrzej patelnię i usmaż naleśnika. Możesz przygotować jego wersję wytrawną, z tartym żółtym serem, szynką i pomidorem. Ułóż na środku placka te składniki i złóż boki do środka. Podawaj ze śmietaną i szczypiorkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także