PrzepisŚniadanieNie dodaję już mąki do naleśników. Miękkie i elastycznie wychodzą z innym składnikiem

Nie dodaję już mąki do naleśników. Miękkie i elastycznie wychodzą z innym składnikiem

Niezwykłe naleśniki. Przygotujesz je z nietypowego składnika
Niezwykłe naleśniki. Przygotujesz je z nietypowego składnika
Źródło zdjęć: © Facebook | Kocham Gotować

06.04.2024 08:50, aktual.: 06.04.2024 09:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Takiego sposobu na przygotowanie naleśników prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. To nie tylko trik, który pozwoli uzyskać smaczną potrawę, ale również taki, który nie dopuści do marnotrawstwa jedzenia. O co w tym chodzi? O użycie nie mąki, lecz innego składnika z kuchennego asortymentu...

Naleśniki to najpopularniejsza potrawa na świecie. Różnego rodzaju placuszki z patelni, podane na słodko lub wytrawnie, serwuje się w przeróżnych krajach całego globu: od Brazylii, przez Finlandię, aż po odległy Kraj Kwitnącej Wiśni. Naleśniki odgrywają ważną rolę również nad Wisłą. I chociaż może nam się wydawać, że o ich przygotowaniu wiemy wszystko, cały czas jest coś, co może nas w tej kwestii zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ponieważ wiele osób musi żonglować składnikami składającymi się na przepis na naleśniki — ze względu na upodobania smakowe, diety, postanowienia lub nietolerancje pokarmowe — w internetowym kulinarnym dyskursie często przewijają się pomysły na naleśniki bez jajka, mąki lub mleka. I chociaż dzisiejszy pomysł nie wyklucza mąki, to jednak chodzi w nim o jej nieużycie. Paradoks? Czy ktoś się tu w czymś pomylił? Otóż nie.

Na blogu "Kocham Gotować" na Facebooku pokazał się ostatnio filmik pod tytułem "Nie wyrzucaj suchego chleba. Zrób naleśniki!". Zdradza on wszystko, co niezwykłe w tym przepisie na popularne placki. Użycie czerstwego pieczywa zamiast mąki sprawi, że wykorzystamy produkt, który w normalnych okolicznościach prawdopodobnie byśmy wyrzucili. No i... zyskamy też pyszne śniadanie. Sam zobacz, jak się to robi!

Naleśniki z czerstwego chleba

Składniki:

  • 100 g czerstwego pieczywa,
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • Dodatkowo: ser żółty, szynka i pomidor.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwe pieczywo zalej mlekiem i odstaw na 10 minut. Następnie przełóż je do misy blendera. Dodaj jajka i całość zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Rozgrzej patelnię i usmaż naleśnika. Możesz przygotować jego wersję wytrawną, z tartym żółtym serem, szynką i pomidorem. Ułóż na środku placka te składniki i złóż boki do środka. Podawaj ze śmietaną i szczypiorkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także