Chrupiące sushi z łososiem. Ten przepis pokochały miliony
Proste sushi w chrupiącej odsłonie z łososiem podbija internet. Małe przekąski świetnie sprawdzą się na imprezy i spotkania ze znajomymi.
21.02.2023 | aktual.: 12.04.2023 09:36
Przepis z Tik Toka
Crispy tuna rice to przepis, który podbija kulinarnego Tik Toka. W naszej wersji wybraliśmy łososia, który jest o wiele łatwiej dostępny. Połączenie wędzonego łososia z orzeźwiającą ogórkiem i wyrazistymi sosami na chrupiącej poduszeczce z ryżu świetnie sprawdzi się w roli smacznej przekąski. Śmiało można powiedzieć, że taką przystawką nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja. Łososia wędzonego możesz zastąpić świeżym, ale tylko w momencie, gdy masz dostęp do ryby najlepszej jakości.
Ostrzegamy- lepiej jest przygotować większą ilość tych małych poduszeczek , bo błyskawicznie znikają z talerza.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Chrupiące sushi z wędzonym łososiem
Składniki:
- 100 g łososia wędzonego
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 400 g ryżu do sushi
Sposób przygotowania:
Ryż do sushi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ugotowany ryż. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni i wstaw do lodówki na około godzinę.
Łososia wędzonego drobno posiekaj. Dodaj drobno posiekanego zielonego ogórka bez skóry, majonez, sos sriracha oraz sos sojowy i dokładnie wymieszaj.
Schłodzony ryż przełóż na deskę do krojenia i podziel na małe prostokąty. Usmaż na gorącym oleju aż się zarumienią z obu stron.
Na każdy kawałek usmażonego ryżu wyłóż porcję przygotowanej mieszanki z łososiem. Udekoruj porcje ryżu z łososiem pokrojonym szczypiorkiem i czarnym sezamem. Nasze efektowne sushi w chrupiącym wydaniu jest już gotowe.
Smacznego!