Chrupiące sushi z łososiem. Ten przepis pokochały miliony

Proste sushi w chrupiącej odsłonie z łososiem podbija internet. Małe przekąski świetnie sprawdzą się na imprezy i spotkania ze znajomymi.

Chrupiące sushi z łososiem- PysznościChrupiące sushi z łososiem- Pyszności
Ewa

Przepis z Tik Toka

Crispy tuna rice to przepis, który podbija kulinarnego Tik Toka. W naszej wersji wybraliśmy łososia, który jest o wiele łatwiej dostępny. Połączenie wędzonego łososia z orzeźwiającą ogórkiem i wyrazistymi sosami na chrupiącej poduszeczce z ryżu świetnie sprawdzi się w roli smacznej przekąski. Śmiało można powiedzieć, że taką przystawką nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja. Łososia wędzonego możesz zastąpić świeżym, ale tylko w momencie, gdy masz dostęp do ryby najlepszej jakości.

Ostrzegamy- lepiej jest przygotować większą ilość tych małych poduszeczek , bo błyskawicznie znikają z talerza.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Chrupiące sushi z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 400 g ryżu do sushi

Sposób przygotowania:

Ryż do sushi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ugotowany ryż. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni i wstaw do lodówki na około godzinę.

Chrupiące sushi z wędzonym łososiem- Pyszności
Chrupiące sushi z wędzonym łososiem- Pyszności

Łososia wędzonego drobno posiekaj. Dodaj drobno posiekanego zielonego ogórka bez skóry, majonez, sos sriracha oraz sos sojowy i dokładnie wymieszaj.

Chrupiące sushi z wędzonym łososiem- Pyszności
Chrupiące sushi z wędzonym łososiem- Pyszności

Schłodzony ryż przełóż na deskę do krojenia i podziel na małe prostokąty. Usmaż na gorącym oleju aż się zarumienią z obu stron.

Chrupiące sushi z wędzonym łososiem- Pyszności
Chrupiące sushi z wędzonym łososiem- Pyszności

Na każdy kawałek usmażonego ryżu wyłóż porcję przygotowanej mieszanki z łososiem. Udekoruj porcje ryżu z łososiem pokrojonym szczypiorkiem i czarnym sezamem. Nasze efektowne sushi w chrupiącym wydaniu jest już gotowe.

Smacznego!

Chrupiące sushi z wędzonym łososiem- Pyszności
Chrupiące sushi z wędzonym łososiem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska