PrzepisSałatkiSałatka sylwestrowa, która znika jako pierwsza. Każdy weźmie dokładkę

Sałatka sylwestrowa, która znika jako pierwsza. Każdy weźmie dokładkę

Jeśli nie wiesz, jaką sałatkę podać na stół podczas sylwestrowej imprezy, postaw na sprawdzone, ale niebanalne rozwiązanie. Takim jest warstwowa sałatka z brokułem, kurczakiem i serem feta. Już po pierwszym kęsie rozkocha w sobie każdego.

Sałatka z brokułem i kurczakiem
Sałatka z brokułem i kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.12.2023 | aktual.: 18.03.2024 12:38

Gwarancja eksplozji smaków i różnorodności faktur sprawia, że trudno oderwać się od tej sylwestrowej sałatki. Najlepiej założyć z góry, że potrzebna będzie dokładka. Możesz przygotować ją w wersji light lub bardziej kalorycznej. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaka sałatka na sylwestra? Najlepszy wybór

Szukasz inspiracji na sylwestrową sałatkę? Ta z kurczakiem, brokułem i fetą będzie strzałem w dziesiątkę. Jeśli wolisz lżejszą wersję, do sałatki dodaj mięso z piersi kurczaka, a zamiast majonezu postaw na więcej jogurtu naturalnego. Jednak nie tylko filet z piersi nada się do tej sałatki. Możesz wykorzystać nieco bardziej tłuste fragmenty, które mają więcej smaku i soczystości, jak mięso z podudzia.

Pamiętaj również, że ser feta ma bardzo intensywny, specyficzny smak (typowy dla wyrobów z mleka owczego), który może nie wpisać się w gusta wszystkich. Jeśli masz pewność, że twoi goście lubią smak tego sera, możesz bez obaw dodać go do sałatki. Kiedy jednak szykujesz ją dla większego grona, możesz skorzystać z "podróbki", czyli sera sałatkowego, który nieco imituje słoność fety, ale ze względu na to, że przygotowany jest na bazie mleka krowiego, nie posiada specyficznego smaku i aromatu typowego dla mleka owczego.

Sałatka brokuła świetnie spisze się na sylwestrowym stole
Sałatka brokuła świetnie spisze się na sylwestrowym stole © Pexels | jbcamel

Sałatka na sylwestra z kurczakiem, brokułem i fetą. Przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa z kurczaka,
  • 1 brokuł,
  • 100 g sera feta lub sałatkowego,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros,
  • świeże zioła do posypania+kilka zielonych oliwek.

Przygotowanie:

  1. Mięso dopraw przyprawą gyros i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Możesz je wcześniej pokroić lub poszarpać po usmażeniu. Gotowe mięso odstaw do ostygnięcia.
  2. Brokuł podziel na małe różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (możesz dodać nieco cukru i soku z cytryny). Kiedy warzywo będzie gotowe, odcedź je i przelej zimną wodą, a następnie odstaw, by obciekło.
  3. Ser pokrój w kostkę (to może być uciążliwe, dlatego zaleca się po każdorazowym użyciu noża przepłukanie go pod ciepłą wodą).
  4. Pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę. Możesz wcześniej zdjąć z nich skórkę np. za pomocą obieraczki z piłką.
  5. Majonez wymieszaj z jogurtem posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw całość solą i pieprzem. Sos mieszaj ręcznie, nie używaj blendera, gdyż może za bardzo się rozrzedzić.
  6. Na dnie naczynia ułóż kurczaka, następnie wyłóż brokuły, później ser, pomidory i sos. Całość możesz posypać świeżymi ziołami, np. posiekaną pietruszką i udekorować kilkoma zielonymi oliwkami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie