Sałatka sylwestrowa, która znika jako pierwsza. Każdy weźmie dokładkę

Jeśli nie wiesz, jaką sałatkę podać na stół podczas sylwestrowej imprezy, postaw na sprawdzone, ale niebanalne rozwiązanie. Takim jest warstwowa sałatka z brokułem, kurczakiem i serem feta. Już po pierwszym kęsie rozkocha w sobie każdego.

Sałatka z brokułem i kurczakiem Sałatka z brokułem i kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gwarancja eksplozji smaków i różnorodności faktur sprawia, że trudno oderwać się od tej sylwestrowej sałatki. Najlepiej założyć z góry, że potrzebna będzie dokładka. Możesz przygotować ją w wersji light lub bardziej kalorycznej. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka "czapka Mikołaja". Robi furorę na każdej grudniowej imprezie

Jaka sałatka na sylwestra? Najlepszy wybór

Szukasz inspiracji na sylwestrową sałatkę? Ta z kurczakiem, brokułem i fetą będzie strzałem w dziesiątkę. Jeśli wolisz lżejszą wersję, do sałatki dodaj mięso z piersi kurczaka, a zamiast majonezu postaw na więcej jogurtu naturalnego. Jednak nie tylko filet z piersi nada się do tej sałatki. Możesz wykorzystać nieco bardziej tłuste fragmenty, które mają więcej smaku i soczystości, jak mięso z podudzia.

Pamiętaj również, że ser feta ma bardzo intensywny, specyficzny smak (typowy dla wyrobów z mleka owczego), który może nie wpisać się w gusta wszystkich. Jeśli masz pewność, że twoi goście lubią smak tego sera, możesz bez obaw dodać go do sałatki. Kiedy jednak szykujesz ją dla większego grona, możesz skorzystać z "podróbki", czyli sera sałatkowego, który nieco imituje słoność fety, ale ze względu na to, że przygotowany jest na bazie mleka krowiego, nie posiada specyficznego smaku i aromatu typowego dla mleka owczego.

Sałatka brokuła świetnie spisze się na sylwestrowym stole
Sałatka brokuła świetnie spisze się na sylwestrowym stole © Pexels | jbcamel

Sałatka na sylwestra z kurczakiem, brokułem i fetą. Przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa z kurczaka,
  • 1 brokuł,
  • 100 g sera feta lub sałatkowego,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros,
  • świeże zioła do posypania+kilka zielonych oliwek.

Przygotowanie:

  1. Mięso dopraw przyprawą gyros i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Możesz je wcześniej pokroić lub poszarpać po usmażeniu. Gotowe mięso odstaw do ostygnięcia.
  2. Brokuł podziel na małe różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (możesz dodać nieco cukru i soku z cytryny). Kiedy warzywo będzie gotowe, odcedź je i przelej zimną wodą, a następnie odstaw, by obciekło.
  3. Ser pokrój w kostkę (to może być uciążliwe, dlatego zaleca się po każdorazowym użyciu noża przepłukanie go pod ciepłą wodą).
  4. Pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę. Możesz wcześniej zdjąć z nich skórkę np. za pomocą obieraczki z piłką.
  5. Majonez wymieszaj z jogurtem posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw całość solą i pieprzem. Sos mieszaj ręcznie, nie używaj blendera, gdyż może za bardzo się rozrzedzić.
  6. Na dnie naczynia ułóż kurczaka, następnie wyłóż brokuły, później ser, pomidory i sos. Całość możesz posypać świeżymi ziołami, np. posiekaną pietruszką i udekorować kilkoma zielonymi oliwkami.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku