Sałatka sylwestrowa, która znika jako pierwsza. Każdy weźmie dokładkę
Jeśli nie wiesz, jaką sałatkę podać na stół podczas sylwestrowej imprezy, postaw na sprawdzone, ale niebanalne rozwiązanie. Takim jest warstwowa sałatka z brokułem, kurczakiem i serem feta. Już po pierwszym kęsie rozkocha w sobie każdego.
29.12.2023 | aktual.: 18.03.2024 12:38
Gwarancja eksplozji smaków i różnorodności faktur sprawia, że trudno oderwać się od tej sylwestrowej sałatki. Najlepiej założyć z góry, że potrzebna będzie dokładka. Możesz przygotować ją w wersji light lub bardziej kalorycznej. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaka sałatka na sylwestra? Najlepszy wybór
Szukasz inspiracji na sylwestrową sałatkę? Ta z kurczakiem, brokułem i fetą będzie strzałem w dziesiątkę. Jeśli wolisz lżejszą wersję, do sałatki dodaj mięso z piersi kurczaka, a zamiast majonezu postaw na więcej jogurtu naturalnego. Jednak nie tylko filet z piersi nada się do tej sałatki. Możesz wykorzystać nieco bardziej tłuste fragmenty, które mają więcej smaku i soczystości, jak mięso z podudzia.
Pamiętaj również, że ser feta ma bardzo intensywny, specyficzny smak (typowy dla wyrobów z mleka owczego), który może nie wpisać się w gusta wszystkich. Jeśli masz pewność, że twoi goście lubią smak tego sera, możesz bez obaw dodać go do sałatki. Kiedy jednak szykujesz ją dla większego grona, możesz skorzystać z "podróbki", czyli sera sałatkowego, który nieco imituje słoność fety, ale ze względu na to, że przygotowany jest na bazie mleka krowiego, nie posiada specyficznego smaku i aromatu typowego dla mleka owczego.
Zobacz także
Sałatka na sylwestra z kurczakiem, brokułem i fetą. Przepis
Składniki:
- 500 g mięsa z kurczaka,
- 1 brokuł,
- 100 g sera feta lub sałatkowego,
- 2 pomidory,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka koperku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka przyprawy gyros,
- świeże zioła do posypania+kilka zielonych oliwek.
Przygotowanie:
- Mięso dopraw przyprawą gyros i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Możesz je wcześniej pokroić lub poszarpać po usmażeniu. Gotowe mięso odstaw do ostygnięcia.
- Brokuł podziel na małe różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (możesz dodać nieco cukru i soku z cytryny). Kiedy warzywo będzie gotowe, odcedź je i przelej zimną wodą, a następnie odstaw, by obciekło.
- Ser pokrój w kostkę (to może być uciążliwe, dlatego zaleca się po każdorazowym użyciu noża przepłukanie go pod ciepłą wodą).
- Pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę. Możesz wcześniej zdjąć z nich skórkę np. za pomocą obieraczki z piłką.
- Majonez wymieszaj z jogurtem posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw całość solą i pieprzem. Sos mieszaj ręcznie, nie używaj blendera, gdyż może za bardzo się rozrzedzić.
- Na dnie naczynia ułóż kurczaka, następnie wyłóż brokuły, później ser, pomidory i sos. Całość możesz posypać świeżymi ziołami, np. posiekaną pietruszką i udekorować kilkoma zielonymi oliwkami.