W PRL ten przepis znała każda gospodyni. Na jednej porcji się nie kończyło
Kiedy na półkach gościły przede wszystkim pustki, a o wyborze ciast, czekolad i innych słodkości można było tylko pomarzyć, w ruch szła pomysłowość. Gospodynie w czasach PRL potrafiły stworzyć coś z niczego. Jednym z takich kultowych przysmaków była czekolada z mleka w proszku.
21.05.2024 | aktual.: 21.05.2024 10:46
Czekolada z mleka w proszku to słodki smak dzieciństwa, obok którego nie sposób jest przejść obojętnie. Moja mama wspomina, że babcia często serwowała ją na deser w czasach PRL, chociaż i w czasie mojego dzieciństwa wszyscy się nią zajadali. Po latach wciąż przepis jest w użyciu i raz na jakiś czas przygotowujemy ten deser. Jest prosto, smacznie i przy tym naprawdę tanio - czyli tak, jak było przed laty w polskich kuchniach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czekolada z mleka w proszku
Ten przepis świetnie sprawdzi się dla osób, które uważają, że mają dwie lewe ręce do słodkości. Nic tu się nie da zepsuć, a i smakować będzie naprawdę dobrze. Czekolada z mleka w proszku to gotowy pomysł na deser. Po dodaniu do niej pokruszonych herbatników lub bakalii zyskamy też kultowy blok czekoladowy. Nie musisz jednak sięgać po żadne dodatki, jeśli nie masz ochoty.
Oczywiście czekoladę można znaleźć teraz w każdym sklepie i dostać przy tym oczopląsu przy wyborze. Jednak ten przepis to coś więcej niż deser, to słodkie wspomnienie dawnych lat, które wiele osób darzy ogromną dawką sentymentu.
Składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 1,5 szklanki cukru,
- pół szklanki wody,
- 500 g mleka w proszku,
- opcjonalnie: orzechy, rodzynki, pokruszone herbatniki.
Sposób przygotowania:
- W garnku umieść kostkę margaryny, 1,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż margaryna się rozpuści, a cukier roztopi. Doprowadź do wrzenia.
- Zdejmij garnek z ognia i stopniowo dodawaj mleko w proszku, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Mieszaj energicznie, aż masa stanie się gładka i jednolita.
- Do masy możesz dodać swoje ulubione dodatki, takie jak orzechy, rodzynki lub pokruszone herbatniki. Wymieszaj delikatnie, aby równomiernie rozprowadzić je w czekoladzie.
- Wyłóż gorącą masę czekoladową do formy i wyrównaj powierzchnię.
- Odstaw czekoladę do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Możesz również wstawić ją do lodówki, aby szybciej stwardniała.
Po wystygnięciu pokrój czekoladę na kawałki o dowolnym kształcie i rozmiarze. Smacznego!