Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Kiedy temperatura za oknem spada i pojawiają się pierwsze przymrozki, szukamy przepisów na dania, które przyjemnie rozgrzeją. Wśród uwielbianych przysmaków jest grochówka.
Jesienna grochówka, gęsta i sycąca, to jeden z najlepszych przepisów na chłodne dni. Wiele osób, chociaż przepada za jej smakiem, z bólem rezygnuje z jedzenia lub podawania jej w szerszym gronie. Jej głównym składnikiem jest bowiem groch, strączkowa roślina, która może być trudna do strawienia i powodować nieprzyjemne uczucie wzdęcia oraz gazy. Jest jednak zdrowy i naturalny sposób na, by poradzić sobie z uciążliwym problemem i zajadać się grochówką bez uczucia skrępowania. Rozwiązanie problemu czeka w szafce z przyprawami.
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Grochówka bez wzdęć
Sekretem lekkostrawnej grochówki jest dodatek ziół w dwóch fazach: podczas gotowania grochu oraz na koniec, jako aromatyczny akcent. Łuskany groch należy moczyć przez co najmniej 8-12 godzin w zimnej wodzie. Wodę z moczenia koniecznie odlej, a groch opłucz — to w niej rozpuszczają się częściowo oligosacharydy odpowiedzialne za wzdęcia.
Warto sięgnąć po odpowiednie przyprawy, które są naturalnymi sprzymierzeńcami układu trawiennego. Są to majeranek, kminek i cząber. Nie tylko wzbogacą smak, ale pomogą czuć się lekko nawet po dokładce. Działają rozkurczowo i wiatropędnie, pobudzają wydzielanie soków trawiennych i ułatwiają trawienie. Pomocne będą też liście laurowe oraz ziele angielskie, które pomagają w rozkładzie ciężkich białek i tłuszczów, ułatwiając pracę żołądka.
Przepis na jesienną grochówkę
Aromatyczne przyprawy, rozgrzewająca zupa, sycący groch — to przepis idealny na to, by poprawić sobie humor w jesienny dzień.
Składniki:
- 300 g łuskanego grochu,
- 2 litry bulionu lub wody,
- 200 g kiełbasy,
- 200 g wędzonego boczku,
- 4-5 ziemniaków,
- 1-2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka cząbru,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę lub bulion. Dodaj wędzonkę, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
- Wyjmij wędzonkę, bulion odstaw.
- Do ciepłego bulionu wrzuć namoczony i opłukany groch oraz cząber. Gotuj, aż groch będzie miękki i zacznie się rozpadać.
- Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę, a marchew i pietruszkę w plasterki lub półplasterki. Dodaj do zupy.
- Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebulę posiekaj.
- Na maśle lub oleju zeszklij cebulę, dodaj kiełbasę i podsmaż. Dodaj do zupy.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj z powrotem pokrojoną w kostkę wędzonkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Na sam koniec, po zdjęciu zupy z ognia, dodaj obficie majeranek. Nie gotuj go, aby zachować jego aromat i właściwości rozkurczowe.
- Odstaw zupę na 10 minut pod przykryciem.
Podawaj na gorąco. Smacznego!