Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością

Kiedy temperatura za oknem spada i pojawiają się pierwsze przymrozki, szukamy przepisów na dania, które przyjemnie rozgrzeją. Wśród uwielbianych przysmaków jest grochówka.

Jesienna grochówka z przyprawamiJesienna grochówka z przyprawami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark Stout
Ewa Malinowska

Jesienna grochówka, gęsta i sycąca, to jeden z najlepszych przepisów na chłodne dni. Wiele osób, chociaż przepada za jej smakiem, z bólem rezygnuje z jedzenia lub podawania jej w szerszym gronie. Jej głównym składnikiem jest bowiem groch, strączkowa roślina, która może być trudna do strawienia i powodować nieprzyjemne uczucie wzdęcia oraz gazy. Jest jednak zdrowy i naturalny sposób na, by poradzić sobie z uciążliwym problemem i zajadać się grochówką bez uczucia skrępowania. Rozwiązanie problemu czeka w szafce z przyprawami.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Grochówka bez wzdęć

Sekretem lekkostrawnej grochówki jest dodatek ziół w dwóch fazach: podczas gotowania grochu oraz na koniec, jako aromatyczny akcent. Łuskany groch należy moczyć przez co najmniej 8-12 godzin w zimnej wodzie. Wodę z moczenia koniecznie odlej, a groch opłucz — to w niej rozpuszczają się częściowo oligosacharydy odpowiedzialne za wzdęcia.

Warto sięgnąć po odpowiednie przyprawy, które są naturalnymi sprzymierzeńcami układu trawiennego. Są to majeranek, kminek i cząber. Nie tylko wzbogacą smak, ale pomogą czuć się lekko nawet po dokładce. Działają rozkurczowo i wiatropędnie, pobudzają wydzielanie soków trawiennych i ułatwiają trawienie. Pomocne będą też liście laurowe oraz ziele angielskie, które pomagają w rozkładzie ciężkich białek i tłuszczów, ułatwiając pracę żołądka.

Przepis na jesienną grochówkę

Aromatyczne przyprawy, rozgrzewająca zupa, sycący groch — to przepis idealny na to, by poprawić sobie humor w jesienny dzień.

Składniki:

  • 300 g łuskanego grochu,
  • 2 litry bulionu lub wody,
  • 200 g kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 1-2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę lub bulion. Dodaj wędzonkę, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
  2. Wyjmij wędzonkę, bulion odstaw.
  3. Do ciepłego bulionu wrzuć namoczony i opłukany groch oraz cząber. Gotuj, aż groch będzie miękki i zacznie się rozpadać.
  4. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę, a marchew i pietruszkę w plasterki lub półplasterki. Dodaj do zupy.
  5. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebulę posiekaj.
  6. Na maśle lub oleju zeszklij cebulę, dodaj kiełbasę i podsmaż. Dodaj do zupy.
  7. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj z powrotem pokrojoną w kostkę wędzonkę. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Na sam koniec, po zdjęciu zupy z ognia, dodaj obficie majeranek. Nie gotuj go, aby zachować jego aromat i właściwości rozkurczowe.
  9. Odstaw zupę na 10 minut pod przykryciem.

Podawaj na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci