Przebija nawet żołnierską grochówkę. Na rozgrzewkę gotuję bułgarską zupę z fasolą
Kiedy mowa o zupie z fasolą, pierwszym skojarzeniem jest gęsta grochówka, w której łyżka aż stoi. Zamiast jednak po raz kolejny wybierać żołnierski przepis, postaw na pyszną zupę bułgarską. Szybko skradnie serca domowników.
Chociaż sama Bułgaria jest częstym kierunkiem wakacyjnym, to na co dzień tamtejsza kuchnia rzadko gości w naszych domach. Pyszna zupa z fasolą szybko to zmieni. Jest sycąca, pełna smaku i idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Zdecydowanie warto dać jej szansę, bo smakuje jeszcze lepiej niż grochówka czy fasolka po bretońsku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa
Bułgarska zupa fasolowa
Bob chorba to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni bułgarskiej. Ta pożywna i aromatyczna zupa fasolowa jest prawdziwym klasykiem, który od pokoleń gości na stołach Bułgarów. Pomimo swojej prostoty, ta zupa zaskakuje głębią smaku. Połączenie fasoli, marchewki, pomidorów i mięty kędzierzawej zaskakuje swoją harmonią.
Znalezienie mięty kędzierzawej może być wyzwaniem, ale na spokojnie możesz zamienić ją na zwykłą, świeżą miętę. Fasola to bogate źródło białka roślinnego, błonnika i wielu witamin oraz minerałów, więc zupa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo pożywna.
Najczęściej przygotowuje się ją w wegetariańskiej odsłonie, łącząc fasolę z innymi warzywami. Możesz jednak dorzucić do niej podsmażoną kiełbasę lub boczek, jeśli chcesz wzbogacić smak.
Składniki:
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 duża marchewka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 nieduża żółta papryka,
- 150 g kiełbasy lub boczku,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty,
- 300 g ugotowanej białej fasoli,
- 1 łyżeczka czerwonej czubrycy,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
- Papryki pokrój w średniej wielkości kostkę, marchew pokrój w drobną kosteczkę.
- Wrzuć warzywa do zeszklonej cebuli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kilka minut.
- Dorzuć pokrojoną kiełbasę lub boczek i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
- Dodaj pomidory krojone, wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz miętę.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dorzuć ugotowaną fasolę oraz czubrycę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Gotową zupę przelej do talerzy i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje również następnego dnia, po odgrzaniu. Smacznego!