Przebija nawet żołnierską grochówkę. Na rozgrzewkę gotuję bułgarską zupę z fasolą

Kiedy mowa o zupie z fasolą, pierwszym skojarzeniem jest gęsta grochówka, w której łyżka aż stoi. Zamiast jednak po raz kolejny wybierać żołnierski przepis, postaw na pyszną zupę bułgarską. Szybko skradnie serca domowników.

Pyszna zupa fasolowa po bułgarskuPyszna zupa fasolowa po bułgarsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż sama Bułgaria jest częstym kierunkiem wakacyjnym, to na co dzień tamtejsza kuchnia rzadko gości w naszych domach. Pyszna zupa z fasolą szybko to zmieni. Jest sycąca, pełna smaku i idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Zdecydowanie warto dać jej szansę, bo smakuje jeszcze lepiej niż grochówka czy fasolka po bretońsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Bułgarska zupa fasolowa

Bob chorba to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni bułgarskiej. Ta pożywna i aromatyczna zupa fasolowa jest prawdziwym klasykiem, który od pokoleń gości na stołach Bułgarów. Pomimo swojej prostoty, ta zupa zaskakuje głębią smaku. Połączenie fasoli, marchewki, pomidorów i mięty kędzierzawej zaskakuje swoją harmonią.

Znalezienie mięty kędzierzawej może być wyzwaniem, ale na spokojnie możesz zamienić ją na zwykłą, świeżą miętę. Fasola to bogate źródło białka roślinnego, błonnika i wielu witamin oraz minerałów, więc zupa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo pożywna.

Bułgarska zupa z fasoli jest sycąca i rozgrzewająca
Bułgarska zupa z fasoli jest sycąca i rozgrzewająca © Pixabay

Najczęściej przygotowuje się ją w wegetariańskiej odsłonie, łącząc fasolę z innymi warzywami. Możesz jednak dorzucić do niej podsmażoną kiełbasę lub boczek, jeśli chcesz wzbogacić smak.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 nieduża żółta papryka,
  • 150 g kiełbasy lub boczku,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty,
  • 300 g ugotowanej białej fasoli,
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
  2. Papryki pokrój w średniej wielkości kostkę, marchew pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Wrzuć warzywa do zeszklonej cebuli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kilka minut.
  4. Dorzuć pokrojoną kiełbasę lub boczek i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
  5. Dodaj pomidory krojone, wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz miętę.
  6. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Dorzuć ugotowaną fasolę oraz czubrycę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  8. Gotuj jeszcze przez 2 minuty.

Gotową zupę przelej do talerzy i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje również następnego dnia, po odgrzaniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi