Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
To przepis na obiad prosty, tani i przy tym naprawdę smaczny. Delikatny sos z dodatkiem koperku pokochają również ci najmłodsi, którym na co dzień może nie być po drodze z chrzanem.
Jajko w sosie to kulinarna podróż w czasie, prosto do szkolnej stołówki podstawówki. Ten klasyczny, prosty i sycący obiad był podstawą polskiej kuchni na przestrzeni dekad, stanowiąc tym samym przykład oszczędnej, ale kreatywnej kuchni. Najczęściej ugotowanym na twardo jajkom towarzyszył sos chrzanowy, wyrazisty, łagodzony nieco śmietanką. W moim domu królowało jednak nieco inne połączenie, w którym zastępowaliśmy chrzan koperkiem.
Ciasteczka herbacianki. Maślane wypieki dosłownie rozpływają się w ustach
Jajko w sosie koperkowym
Sekret koperkowego sosu tkwi w jego prostocie i możliwości wykorzystania resztek. Jesień to czas, kiedy w warzywniaku wciąż znajdziemy pęczki koperku, a te gałązki, które zostały z zupy czy ziemniaków, zamiast trafić do kosza, mogą stać się bazą dla tego kremowego sosu. Kiedy skończy się jednak sezon na koperek, możemy sięgnąć po ten z zamrażarki.
Sos koperkowy, przygotowany na bazie bulionu i śmietanki, jest delikatny, lekko słodkawy i pięknie otula jajko. To danie oszczędne, proste w przygotowaniu, ale przy tym naprawdę pyszne.
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- 1 pęczek posiekanego koperku,
- 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (może to być również rosół),
- 150 ml śmietanki 18 proc.,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól, biały pieprz i szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- W rondelku roztop masło. Dodaj posiekany koperek i duś go na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż zmięknie i uwolni intensywny aromat. Jeśli używasz mrożonego, odparuj całą wodę.
- Dodaj mąkę do rondelka i szybko wymieszaj z masłem i koperkiem, tworząc w ten sposób prostą zasmażkę
- Powoli wlej bulion, intensywnie mieszając trzepaczką, aby sos był gładki i bez grudek. Zagotuj.
- Zmniejsz ogień do minimum i wlej śmietankę. Nie gotuj sosu po dodaniu nabiału, jedynie delikatnie podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Zdejmij sos z ognia. Dopraw solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.
- Przekrój ugotowane na twardo jajka na połówki i ułóż na talerzu. Polej obficie gorącym sosem koperkowym.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami (najlepiej tłuczonymi) i buraczkami lub marchewką z groszkiem. Smacznego!