Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy

To przepis na obiad prosty, tani i przy tym naprawdę smaczny. Delikatny sos z dodatkiem koperku pokochają również ci najmłodsi, którym na co dzień może nie być po drodze z chrzanem.

Jajko w sosie koperkowymJajko w sosie koperkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Ewa Malinowska

Jajko w sosie to kulinarna podróż w czasie, prosto do szkolnej stołówki podstawówki. Ten klasyczny, prosty i sycący obiad był podstawą polskiej kuchni na przestrzeni dekad, stanowiąc tym samym przykład oszczędnej, ale kreatywnej kuchni. Najczęściej ugotowanym na twardo jajkom towarzyszył sos chrzanowy, wyrazisty, łagodzony nieco śmietanką. W moim domu królowało jednak nieco inne połączenie, w którym zastępowaliśmy chrzan koperkiem.

Ciasteczka herbacianki. Maślane wypieki dosłownie rozpływają się w ustach

Jajko w sosie koperkowym

Sekret koperkowego sosu tkwi w jego prostocie i możliwości wykorzystania resztek. Jesień to czas, kiedy w warzywniaku wciąż znajdziemy pęczki koperku, a te gałązki, które zostały z zupy czy ziemniaków, zamiast trafić do kosza, mogą stać się bazą dla tego kremowego sosu. Kiedy skończy się jednak sezon na koperek, możemy sięgnąć po ten z zamrażarki.

Sos koperkowy, przygotowany na bazie bulionu i śmietanki, jest delikatny, lekko słodkawy i pięknie otula jajko. To danie oszczędne, proste w przygotowaniu, ale przy tym naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 pęczek posiekanego koperku,
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (może to być również rosół),
  • 150 ml śmietanki 18 proc.,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól, biały pieprz i szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku roztop masło. Dodaj posiekany koperek i duś go na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż zmięknie i uwolni intensywny aromat. Jeśli używasz mrożonego, odparuj całą wodę.
  2. Dodaj mąkę do rondelka i szybko wymieszaj z masłem i koperkiem, tworząc w ten sposób prostą zasmażkę
  3. Powoli wlej bulion, intensywnie mieszając trzepaczką, aby sos był gładki i bez grudek. Zagotuj.
  4. Zmniejsz ogień do minimum i wlej śmietankę. Nie gotuj sosu po dodaniu nabiału, jedynie delikatnie podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Zdejmij sos z ognia. Dopraw solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.
  6. Przekrój ugotowane na twardo jajka na połówki i ułóż na talerzu. Polej obficie gorącym sosem koperkowym.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami (najlepiej tłuczonymi) i buraczkami lub marchewką z groszkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna