Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy

To przepis na obiad prosty, tani i przy tym naprawdę smaczny. Delikatny sos z dodatkiem koperku pokochają również ci najmłodsi, którym na co dzień może nie być po drodze z chrzanem.

Jajko w sosie koperkowymJajko w sosie koperkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Ewa Malinowska

Jajko w sosie to kulinarna podróż w czasie, prosto do szkolnej stołówki podstawówki. Ten klasyczny, prosty i sycący obiad był podstawą polskiej kuchni na przestrzeni dekad, stanowiąc tym samym przykład oszczędnej, ale kreatywnej kuchni. Najczęściej ugotowanym na twardo jajkom towarzyszył sos chrzanowy, wyrazisty, łagodzony nieco śmietanką. W moim domu królowało jednak nieco inne połączenie, w którym zastępowaliśmy chrzan koperkiem.

Ciasteczka herbacianki. Maślane wypieki dosłownie rozpływają się w ustach

Jajko w sosie koperkowym

Sekret koperkowego sosu tkwi w jego prostocie i możliwości wykorzystania resztek. Jesień to czas, kiedy w warzywniaku wciąż znajdziemy pęczki koperku, a te gałązki, które zostały z zupy czy ziemniaków, zamiast trafić do kosza, mogą stać się bazą dla tego kremowego sosu. Kiedy skończy się jednak sezon na koperek, możemy sięgnąć po ten z zamrażarki.

Sos koperkowy, przygotowany na bazie bulionu i śmietanki, jest delikatny, lekko słodkawy i pięknie otula jajko. To danie oszczędne, proste w przygotowaniu, ale przy tym naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 pęczek posiekanego koperku,
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (może to być również rosół),
  • 150 ml śmietanki 18 proc.,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól, biały pieprz i szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku roztop masło. Dodaj posiekany koperek i duś go na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż zmięknie i uwolni intensywny aromat. Jeśli używasz mrożonego, odparuj całą wodę.
  2. Dodaj mąkę do rondelka i szybko wymieszaj z masłem i koperkiem, tworząc w ten sposób prostą zasmażkę
  3. Powoli wlej bulion, intensywnie mieszając trzepaczką, aby sos był gładki i bez grudek. Zagotuj.
  4. Zmniejsz ogień do minimum i wlej śmietankę. Nie gotuj sosu po dodaniu nabiału, jedynie delikatnie podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Zdejmij sos z ognia. Dopraw solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.
  6. Przekrój ugotowane na twardo jajka na połówki i ułóż na talerzu. Polej obficie gorącym sosem koperkowym.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami (najlepiej tłuczonymi) i buraczkami lub marchewką z groszkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci