Babcia co roku robi sałatkę z pomidorów do słoików. Smakują jak dopiero co zerwane z krzaczka
To popisowa sałatka na zimę mojej babci. Jest nieziemsko łatwa w przygotowaniu, a smakuje jak ta typowo letnia, zrobiona ze świeżych, muśniętych słońcem pomidorów. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem lata również zimą.
01.09.2023 15:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pomidory królują latem na naszych stołach, ale doskonale sprawdzą się również zimą, w formie sałatki ze słoika. Będą nie tylko doskonale smakować, ale też dostarczą organizmowi składników odżywczych. Warto wiedzieć bowiem, że pasteryzacja nie pozbawi naszych pomidorów błonnika, minerałów czy witamin. Warto więc zachować ten smak lata i bombę witaminową w słoiku. Zimą podziękujesz sobie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomidorowa bomba. Zachowaj smak lata w słoiku
Pomidory to skarbnica zdrowia. Warto po nie sięgać głównie ze względu na likopen. To barwnik z rodziny kartenoidów występujący w pomidorach i innych czerwonych owocach. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, a zatem powoduje zwalczanie wolnych rodników. Wśród licznych prozdrowotnych właściwości likopenu wymienia się również jego pozytywny wpływ na kondycję skóry oraz funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Co ciekawe, przyswajalność likopenu można zwiększyć przez obróbkę cieplną. Co za tym idzie - najwięcej likopenu znajdziemy w pomidorowych przetworach: koncentracie pomidorowym, ketchupie, sosie pomidorowym i inne potrawach z gotowanych/ przetworzonych pomidorów. Ponadto przyswajalność likopenu zwiększa też dodatek tłuszczu. Warto więc dodać oliwę do soku pomidorowego lub polać nią sałatkę z pomidorów.
Przepis na sałatkę z pomidorów do słoika na zimę
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 5 cebul,
- pieprz ziarnisty,
- liście laurowe,
- ziarna gorczycy,
- sól,
- woda.
Przygotowanie:
- Pomidory pokrój w grube plastry bez obierania ze skóry. Cebulę również pokrój w plastry.
- W wyparzonych słoikach układaj naprzemiennie pomidory i cebulę, posypując warstwy solą i pieprzem według uznania.
- Stuknij kilka razy słoikiem o miękką powierzchnię, by składniki mocniej się ubiły (sałatka powinna sięgać około 1 cm poniżej górnej części słoika).
- Na koniec do każdego słoika dodaj ziarna pieprzu, gorczycy i po jednym liściu laurowym.
- Całość zalej letnią przegotowaną wodą tak, by przykrywała pomidory, ale nie zapełniała słoika w całości.
- Zakręć dokładnie słoiki.
- W dużym garnku ułóż na dnie gazety lub wyłóż ściereczkę.
- Do garnka wstaw słoiki i zalej całość wodą tak, aby nie sięgała do zakrętek.
- Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj (gotuj) przez ok. 5 minut. Po tym pozostaw je w garnku do wystudzenia.
- Kiedy ostygną, przechowuj je w suchym i ciemnym miejscu.