Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
To warzywo nie kojarzy się z zupą, raczej z dodatkiem do mięs czy smażone ryby. Odpowiednio przygotowane zamieni się jednak w delikatny, aksamitny krem, działający jak plaster na rozdrażnione jelita.
Kiszona kapusta to jeden z najcenniejszych skarbów tradycyjnej kuchni, szczególnie jesienią i zimą. Jest to prawdziwy superfood bogaty w probiotyki, witaminę C oraz błonnik. Chociaż najczęściej ląduje na talerzu jako dodatek lub składnik bigosu, mało kto wie, że stanowi fantastyczną bazę dla rozgrzewającej zupy kremu, która wesprze nasz układ trawienny.
Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat
Zupa dobra na trawienie
Kiszonki to naturalne źródło żywych kultur bakterii kwasu mlekowego, które odbudowują i wzmacniają mikroflorę jelitową. W połączeniu z ciepłym, łatwym do strawienia bulionem, zupa ta staje się naturalnym probiotykiem w płynie, który błyskawicznie poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza wzdęcia i wspiera odporność. Na dodatek kapusta jest bogata w błonnik, który w połączeniu z płynną konsystencją zupy działa jak miotełka, przyspieszając perystaltykę. Dodatek kminku jeszcze bardziej potęguje efekt.
Zupa krem z kiszonej kapusty jest ciepła i aksamitna, dzięki czemu przyjemnie rozgrzewa w chłodne dni. Potrafi na długo uciszyć burczenie w brzuchu, nie powodując przy tym uczucia ciężkości.
Przepis na krem z kiszonej kapusty
To zupa lekka, bez dodatku ciężkostrawnego boczku. Wystarczy dobrej jakości kiszona kapusta, najlepiej taka tradycyjnie fermentowana w beczkach, by oczarować smakiem.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 1-1,5 litra wody lub warzywnego bulionu,
- 3-4 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- pół łyżeczki mielonego kminku,
- 2 liście laurowe,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- jogurt naturalny lub olej lniany do podania.
Sposób przygotowania:
- Kapustę odciśnij i poszatkuj z grubsza, zachowaj sok. Jeśli jest mocno kwaśna, możesz ją nieco przepłukać.
- Na dnie garnka rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaża jeszcze przez pół minuty.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki oraz pietruszkę. Przesmaż.
- Dorzuć kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek i zalej bulionem.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie.
- Wyjmij listek i ziele.
- Zblenduj zupę na gładki krem.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kiszonej kapusty.
Krem z kiszonej kapusty serwuj na ciepło, dekorując go kleksem kwaśnego jogurtu lub łyżką zdrowego oleju lnianego. Możesz dorzucić także chrupiące grzanki lub podprażone pestki. Smacznego!