Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie

To warzywo nie kojarzy się z zupą, raczej z dodatkiem do mięs czy smażone ryby. Odpowiednio przygotowane zamieni się jednak w delikatny, aksamitny krem, działający jak plaster na rozdrażnione jelita.

Zupa krem z kiszonej kapustyZupa krem z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiszona kapusta to jeden z najcenniejszych skarbów tradycyjnej kuchni, szczególnie jesienią i zimą. Jest to prawdziwy superfood bogaty w probiotyki, witaminę C oraz błonnik. Chociaż najczęściej ląduje na talerzu jako dodatek lub składnik bigosu, mało kto wie, że stanowi fantastyczną bazę dla rozgrzewającej zupy kremu, która wesprze nasz układ trawienny.

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Zupa dobra na trawienie

Kiszonki to naturalne źródło żywych kultur bakterii kwasu mlekowego, które odbudowują i wzmacniają mikroflorę jelitową. W połączeniu z ciepłym, łatwym do strawienia bulionem, zupa ta staje się naturalnym probiotykiem w płynie, który błyskawicznie poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza wzdęcia i wspiera odporność. Na dodatek kapusta jest bogata w błonnik, który w połączeniu z płynną konsystencją zupy działa jak miotełka, przyspieszając perystaltykę. Dodatek kminku jeszcze bardziej potęguje efekt.

Zupa krem z kiszonej kapusty jest ciepła i aksamitna, dzięki czemu przyjemnie rozgrzewa w chłodne dni. Potrafi na długo uciszyć burczenie w brzuchu, nie powodując przy tym uczucia ciężkości.

Przepis na krem z kiszonej kapusty

To zupa lekka, bez dodatku ciężkostrawnego boczku. Wystarczy dobrej jakości kiszona kapusta, najlepiej taka tradycyjnie fermentowana w beczkach, by oczarować smakiem.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1-1,5 litra wody lub warzywnego bulionu,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny lub olej lniany do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odciśnij i poszatkuj z grubsza, zachowaj sok. Jeśli jest mocno kwaśna, możesz ją nieco przepłukać.
  2. Na dnie garnka rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaża jeszcze przez pół minuty.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki oraz pietruszkę. Przesmaż.
  4. Dorzuć kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek i zalej bulionem.
  5. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie.
  6. Wyjmij listek i ziele.
  7. Zblenduj zupę na gładki krem.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kiszonej kapusty.

Krem z kiszonej kapusty serwuj na ciepło, dekorując go kleksem kwaśnego jogurtu lub łyżką zdrowego oleju lnianego. Możesz dorzucić także chrupiące grzanki lub podprażone pestki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇