Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie

To warzywo nie kojarzy się z zupą, raczej z dodatkiem do mięs czy smażone ryby. Odpowiednio przygotowane zamieni się jednak w delikatny, aksamitny krem, działający jak plaster na rozdrażnione jelita.

Zupa krem z kiszonej kapustyZupa krem z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiszona kapusta to jeden z najcenniejszych skarbów tradycyjnej kuchni, szczególnie jesienią i zimą. Jest to prawdziwy superfood bogaty w probiotyki, witaminę C oraz błonnik. Chociaż najczęściej ląduje na talerzu jako dodatek lub składnik bigosu, mało kto wie, że stanowi fantastyczną bazę dla rozgrzewającej zupy kremu, która wesprze nasz układ trawienny.

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Zupa dobra na trawienie

Kiszonki to naturalne źródło żywych kultur bakterii kwasu mlekowego, które odbudowują i wzmacniają mikroflorę jelitową. W połączeniu z ciepłym, łatwym do strawienia bulionem, zupa ta staje się naturalnym probiotykiem w płynie, który błyskawicznie poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza wzdęcia i wspiera odporność. Na dodatek kapusta jest bogata w błonnik, który w połączeniu z płynną konsystencją zupy działa jak miotełka, przyspieszając perystaltykę. Dodatek kminku jeszcze bardziej potęguje efekt.

Zupa krem z kiszonej kapusty jest ciepła i aksamitna, dzięki czemu przyjemnie rozgrzewa w chłodne dni. Potrafi na długo uciszyć burczenie w brzuchu, nie powodując przy tym uczucia ciężkości.

Przepis na krem z kiszonej kapusty

To zupa lekka, bez dodatku ciężkostrawnego boczku. Wystarczy dobrej jakości kiszona kapusta, najlepiej taka tradycyjnie fermentowana w beczkach, by oczarować smakiem.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1-1,5 litra wody lub warzywnego bulionu,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny lub olej lniany do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odciśnij i poszatkuj z grubsza, zachowaj sok. Jeśli jest mocno kwaśna, możesz ją nieco przepłukać.
  2. Na dnie garnka rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaża jeszcze przez pół minuty.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki oraz pietruszkę. Przesmaż.
  4. Dorzuć kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek i zalej bulionem.
  5. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie.
  6. Wyjmij listek i ziele.
  7. Zblenduj zupę na gładki krem.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kiszonej kapusty.

Krem z kiszonej kapusty serwuj na ciepło, dekorując go kleksem kwaśnego jogurtu lub łyżką zdrowego oleju lnianego. Możesz dorzucić także chrupiące grzanki lub podprażone pestki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci