Wystarczy łyżeczka rano. Jelita się oczyszczą, brzuch będzie płaski i poczujesz się lekko jak piórko

Jest łatwo dostępny i stosunkowo niedrogi, a jego właściwości przewyższają wiele innych superproduktów. Wystarczy jedna, może dwie łyżeczki rano, a twój brzuch ci podziękuje.

Olej lniany powinien znaleźć się również w twojej diecieOlej lniany powinien znaleźć się również w twojej diecie
Źródło zdjęć: © Canva | HeikeRau

Olej lniany pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu. Dzięki temu produkt zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze. Samo siemię lniane, czyli surowiec, jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To jednak początek listy cennych właściwości oleju lnianego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek wiśniowy z kruszonką. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty

Na co pomaga picie oleju lnianego?

Olej lniany wzmacnia odporność organizmu, chroni przed rozwojem chorób układu krążenia i zapobiega przesuszeniu skóry. W składzie oleju lnianego znajdziemy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak: kwas alfa-linolenowy (omega-3), linolowy (omega-6) i oleinowy (omega-9). Kwas alfa-linolenowy w organizmie ludzkim jest przekształcany w formę kwasu DHA, który jest szczególnie istotny dla zdrowia układu nerwowego.

Nasiona lnu są źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie, a więc często wykorzystywane są w leczeniu różnych chorób przewodu pokarmowego. Olej lniany zawiera również witaminę E, która ma działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe, a także witaminę A, która należy do grupy karotenoidów. Zarówno witamina A, jak i E są silnymi przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem.

Olej lniany a odchudzanie

Olej lniany jest polecany osobom, które walczą z nadwagą. Dzięki zawartości kwasów omega-3 codzienne spożywanie oleju lnianego może pomóc regulować metabolizm i przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej. Pomimo wysokiej kaloryczności olej lniany nie powinien być pomijany w diecie redukcyjnej, zwłaszcza że zmniejsza apetyt na słodycze, powoduje obniżenie poziomu "złego" cholesterolu oraz może uchronić wysokim nadciśnieniem tętniczym czy rozwojem blaszki miażdżycowej.

Warto dodać, że olej lniany wspiera pracę wątroby, co sprawia, że organ ten efektywniej pozbywa się tłuszczu. Ponadto regularne spożywanie oleju lnianego może pomóc pozbyć się złogów zalegających w jelitach, zapewniając tym samym uczucie lekkości.

Olej lniany jest źródłem cennych zdrowych tłuszczów
Olej lniany jest źródłem cennych zdrowych tłuszczów © Canva | Olga Kriger

Kiedy najlepiej pić olej lniany: rano czy wieczorem?

Olej lniany najlepiej jest spożywać rano, na czczo, ponieważ wtedy żołądek może wchłonąć najwięcej dobroczynnych składników. Olej lniany można pić codziennie, ale należy robić to o stałej porze, a efekty przyniesie wyłącznie jeśli jest stosowany regularnie i długotrwale. Profilaktycznie osoby dorosłe powinny spożywać od 2 do 4 łyżek na dobę, zwiększając dawkę od 6 do 8 w przypadku stosowania oleju w celach leczniczych.

Olej lniany ma bardzo szerokie zastosowanie. Może być używany do sałatek, kanapek, twarogów i pasty twarogowej oraz gotowanych warzyw. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że na oleju lnianym nie wolno smażyć, ponieważ podczas obróbki w wysokiej temperaturze rozpadowi ulegają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a olej lniany traci wszystkie swoje właściwości zdrowotne.

Wybierając olej lniany, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3 olej lniany jest bardzo nietrwały. Dlatego najlepiej wybierać olej, który był tłoczony nie dłużej niż 3 miesiące przed sprzedażą. Olej lniany powinien być sprzedawany w ciemnej buteleczce i przechowywany w warunkach chłodniczych. Najlepiej wybierać olej tłoczony na zimno, nierafinowany, z ziaren posiadających certyfikat jakości.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej