Polacy często smażą na tym popularnym oleju. Nie mają pojęcia, jak sobie szkodzą

Wiesz, na jakim oleju smażyć? Wiele osób zastanawia się nad wyborem odpowiedniego tłuszczu, zwłaszcza stojąc w sklepie przed półką wypełnioną przeróżnymi olejami. Warto wiedzieć, że jeden z nich, bardzo popularny w polskich kuchniach, powinien być stosowany włącznie na zimno. Podgrzewany uwalnia szkodliwe substancje.

Na którym oleju nie smażyć? Na którym oleju nie smażyć?
Źródło zdjęć: © Canva | weerapatkiatdumrong

Olej słonecznikowy jest jednym z najpopularniejszych olejów wykorzystywanych w kuchni, zaraz po oleju rzepakowym. Jest on nieodłącznym składnikiem wielu potraw, używamy go do smażenia i pieczenia. Niestety nie jest to korzystną praktyką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek wiśniowy z kruszonką. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty

Na takim oleju nie smaż. W polskich domach jest szczególnie popularny

Olej słonecznikowy (ale też sojowy, kukurydziany, z pestek winogron, z pestek dyni, sezamowy) zawiera w swoim składzie przeważającą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które szybko utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Oznacza to, że podczas smażenia wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju słonecznikowym rozkładają się na szkodliwe substancje, w tym również na te o potencjalnie rakotwórczych właściwościach.

Ponadto naukowcy z Uniwersytetu De Montfort, jak i uczeni z Oxfordu wskazują, że olej słonecznikowy poddany obróbce termicznej może uwalniać rakotwórczy aldehyd. Dlatego też olej słonecznikowy lepiej jest stosować na surowo (np. do surówek i sałatek), nie zaleca się na nim smażyć.

Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia
Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia © Canva | pixelshot

Na jakich olejach smażyć?

Do domowego smażenia najlepiej nadają się oleje, które zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (JKT), a mało wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKT). Przykładem takiego oleju jest olej rzepakowy, a także oliwa. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone są bardziej odporne na utlenianie pod wpływem wysokiej temperatury. I właśnie ze względu na to, że olej rzepakowy zawiera około 61 proc. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 29 proc. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, nadaje się do zarówno do krótkotrwałego smażenia, jak i do sałatek.

Większość olejów odstępnych w sklepach sprzedawanych jest w plastikowych butelkach. To zazwyczaj oleje rafinowane, a więc oczyszczone w wysokiej (ponad 160 st. Celsjusza) temperaturze i przy użyciu środków chemicznych. Oznacza to, że zostały pozbawione zanieczyszczeń, ale i ważnych składników. W teorii oleje rafinowane stosować można do smażenia, gdyż mają wyższy stopień dymienia. Mimo to jednak lepiej jest smażyć na oleju rzepakowym rafinowanym niż na słonecznikowym rafinowanym, gdyż, jak wspomniano, słonecznikowy nadal zawiera więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli ma niekorzystny do smażenia profil kwasów tłuszczowych.

"Rafinacja oleju nie sprawia, że nadaje się on do smażenia, a jedynie podwyższa jego punkt dymienia, co jest korzystne w przypadku olejów o dobrym do smażenia profilu kwasów tłuszczowych — np. oleju rzepakowego czy oleju z orzeszków ziemnych" - wyjaśnia dietetyczka mgr Aleksandra Kureń na stronie centrumrespo.pl.
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu