O niebo lepsza od mizerii. Tomasz Strzelczyk robi obłędną surówkę w 5 minut

Z pewnością zechcesz ją zrobić ponownie tę surówkę. Jest pożywna i smaczna, a jej wykonanie zajmuje zaledwie pięć minut. To idealna opcja, jeśli potrzebujesz przygotować coś na szybko przed obiadem lub przed nadejściem gości.

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na pyszna surówkę z pora i gruszkiTomasz Strzelczyk zdradził przepis na pyszna surówkę z pora i gruszki
Źródło zdjęć: © Canva: arfo, YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Kiedy przygotowujemy obiad, zależy nam, aby jedzenie było jak najsmaczniejsze, ale jednocześnie nie chcemy spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dlatego ciągle szukamy przepisów, które łączą szybkie przygotowanie i wyjątkowy smak. Najczęściej decydujemy się na tradycyjne dania, takie jak schabowy z ziemniakami i mizerią. Tomasz Strzelczyk proponuje jednak coś zupełnie innego, dzieląc się swoim przepisem na niezwykłą surówkę, która smakiem przewyższa nawet najlepszą mizerię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test kebaba w tureckiej restauracji Yaprak w Rzeszowie

Surówka z pora Tomasza Strzelczyka. Te dodatki robią robotę

Podczas gdy typowe surówki do obiadu to najczęściej mizeria czy sałata ze śmietaną, Tomasz Strzelczyk ma równie szybką i smaczną propozycję. Chrupiąca surówka z pora z dodatkiem marchewki i gruszki, podkręcona wyjątkowym sosem, zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Ta surówka doskonale pasuje zarówno do duszonych, pieczonych, jak i smażonych mięs. Jest tak smaczna, że chce się ją wyjadać widelcem prosto z miseczki.

Pokrojonego pora możesz przelać wrzątkiem, jeśli tylko w takiej formie ci odpowiada. Tomasz Strzelczyk poleca jednak zastosować inny trik. Kucharz wrzuca warzywo do zimnej wody, ponieważ dzięki temu stanie się ono jeszcze bardziej chrupiące.

Surówka z pora z gruszką. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 białe części pora,
  • marchewka,
  • jabłko,
  • pół twardej gruszki,
  • niewielka czerwona cebula,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pora pokrój w talarki, a następnie włóż do miski z zimną wodą.
  2. Marchew, gruszkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubym oku.
  3. Cebulę pokrój w piórka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj kwaśną śmietanę, musztardę, majonez i sok z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Por odciśnij z wody i dodaj go do reszty owoców i warzyw.
  6. Wymieszaj całość z sosem. Przed podaniem włóż do lodówki na ok. 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku