O niebo lepsza od mizerii. Tomasz Strzelczyk robi obłędną surówkę w 5 minut
Z pewnością zechcesz ją zrobić ponownie tę surówkę. Jest pożywna i smaczna, a jej wykonanie zajmuje zaledwie pięć minut. To idealna opcja, jeśli potrzebujesz przygotować coś na szybko przed obiadem lub przed nadejściem gości.
03.08.2024 14:27
Kiedy przygotowujemy obiad, zależy nam, aby jedzenie było jak najsmaczniejsze, ale jednocześnie nie chcemy spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dlatego ciągle szukamy przepisów, które łączą szybkie przygotowanie i wyjątkowy smak. Najczęściej decydujemy się na tradycyjne dania, takie jak schabowy z ziemniakami i mizerią. Tomasz Strzelczyk proponuje jednak coś zupełnie innego, dzieląc się swoim przepisem na niezwykłą surówkę, która smakiem przewyższa nawet najlepszą mizerię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka z pora Tomasza Strzelczyka. Te dodatki robią robotę
Podczas gdy typowe surówki do obiadu to najczęściej mizeria czy sałata ze śmietaną, Tomasz Strzelczyk ma równie szybką i smaczną propozycję. Chrupiąca surówka z pora z dodatkiem marchewki i gruszki, podkręcona wyjątkowym sosem, zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Ta surówka doskonale pasuje zarówno do duszonych, pieczonych, jak i smażonych mięs. Jest tak smaczna, że chce się ją wyjadać widelcem prosto z miseczki.
Pokrojonego pora możesz przelać wrzątkiem, jeśli tylko w takiej formie ci odpowiada. Tomasz Strzelczyk poleca jednak zastosować inny trik. Kucharz wrzuca warzywo do zimnej wody, ponieważ dzięki temu stanie się ono jeszcze bardziej chrupiące.
Surówka z pora z gruszką. Przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 2 białe części pora,
- marchewka,
- jabłko,
- pół twardej gruszki,
- niewielka czerwona cebula,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
- łyżeczka miodu,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Pora pokrój w talarki, a następnie włóż do miski z zimną wodą.
- Marchew, gruszkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubym oku.
- Cebulę pokrój w piórka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Przygotuj sos: wymieszaj kwaśną śmietanę, musztardę, majonez i sok z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem.
- Por odciśnij z wody i dodaj go do reszty owoców i warzyw.
- Wymieszaj całość z sosem. Przed podaniem włóż do lodówki na ok. 30 minut.