InspiracjeO niebo lepsza od mizerii. Tomasz Strzelczyk robi obłędną surówkę w 5 minut

O niebo lepsza od mizerii. Tomasz Strzelczyk robi obłędną surówkę w 5 minut

Z pewnością zechcesz ją zrobić ponownie tę surówkę. Jest pożywna i smaczna, a jej wykonanie zajmuje zaledwie pięć minut. To idealna opcja, jeśli potrzebujesz przygotować coś na szybko przed obiadem lub przed nadejściem gości.

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na pyszna surówkę z pora i gruszki
Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na pyszna surówkę z pora i gruszki
Źródło zdjęć: © Canva: arfo, YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

03.08.2024 14:27

Kiedy przygotowujemy obiad, zależy nam, aby jedzenie było jak najsmaczniejsze, ale jednocześnie nie chcemy spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dlatego ciągle szukamy przepisów, które łączą szybkie przygotowanie i wyjątkowy smak. Najczęściej decydujemy się na tradycyjne dania, takie jak schabowy z ziemniakami i mizerią. Tomasz Strzelczyk proponuje jednak coś zupełnie innego, dzieląc się swoim przepisem na niezwykłą surówkę, która smakiem przewyższa nawet najlepszą mizerię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z pora Tomasza Strzelczyka. Te dodatki robią robotę

Podczas gdy typowe surówki do obiadu to najczęściej mizeria czy sałata ze śmietaną, Tomasz Strzelczyk ma równie szybką i smaczną propozycję. Chrupiąca surówka z pora z dodatkiem marchewki i gruszki, podkręcona wyjątkowym sosem, zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Ta surówka doskonale pasuje zarówno do duszonych, pieczonych, jak i smażonych mięs. Jest tak smaczna, że chce się ją wyjadać widelcem prosto z miseczki.

Pokrojonego pora możesz przelać wrzątkiem, jeśli tylko w takiej formie ci odpowiada. Tomasz Strzelczyk poleca jednak zastosować inny trik. Kucharz wrzuca warzywo do zimnej wody, ponieważ dzięki temu stanie się ono jeszcze bardziej chrupiące.

Surówka z pora z gruszką. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 białe części pora,
  • marchewka,
  • jabłko,
  • pół twardej gruszki,
  • niewielka czerwona cebula,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pora pokrój w talarki, a następnie włóż do miski z zimną wodą.
  2. Marchew, gruszkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubym oku.
  3. Cebulę pokrój w piórka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj kwaśną śmietanę, musztardę, majonez i sok z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Por odciśnij z wody i dodaj go do reszty owoców i warzyw.
  6. Wymieszaj całość z sosem. Przed podaniem włóż do lodówki na ok. 30 minut.
surówkaprzepispor surówka
Wybrane dla Ciebie