Nie jabłko ani nie ananas. Do surówki z marchewki lepiej pasuje inny owoc
Przynajmniej jedną trzecią talerza powinny zajmować warzywa. Surówka jest więc integralną częścią każdego obiadu, a marchewka to jeden z najpopularniejszych wyborów. Jeśli jednak znudził ci się tradycyjny smak, spróbuj dodać do niej pewien owoc, który całkowicie odmieni jej charakter.
03.08.2024 13:43
Kapusta kiszona, buraczki i marchewka z jabłkiem to najczęściej wybierane surówki do obiadu. Są nie tylko tanie i smaczne, ale i pożywne. Pasują praktycznie do wszystkiego i ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż pięć minut. Szczególną popularnością cieszy się tarta marchewka – jest uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jeśli jednak tradycyjny smak zaczyna cię nużyć, spróbuj dodać do niej pewien owoc, który zaskakująco wpłynie na jej smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co dodać do surówki z marchewki?
Marchewka należy do najpowszechniej używanych warzyw na świecie, wykorzystywana jest zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich. Można ją podawać surową, ale równie dobrze smakuje gotowana, pieczona czy smażona. Klasyczna polska surówka z marchewki wymaga jedynie umycia, obrania i starcia marchewki, a następnie skropienia jej sokiem z cytryny.
Chcąc nadać surówce z marchewki nieco urozmaicenia, można dodać do niej jabłka lub ananasa. Takie wersje są szczególnie lubiane przez dzieci ze względu na ich słodki smak. W wersji wytrawnej marchewkę można połączyć z porem, orzechami czy żurawiną oraz scalić całość odrobiną majonezu.
Jeżeli lubisz klasyczne surówki, ale masz chęć na coś nowego, wypróbuj dodanie pomarańczy do starkowanej marchewki. Dodatek tego owocu nada surówce egzotycznego, lekko kwaśnego posmaku, całkowicie zmieniając jej charakter. Pomarańcza jest doskonałym i zaskakującym dodatkiem, który warto wypróbować.
Surówka z marchewki z pomarańczą. Przepis
Składniki:
- 3 marchewki,
- duża, słodka pomarańcza,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta soli,
- pół cytryny.
Przygotowanie:
- Marchewkę obierz i umyj, a następnie zetrzyj na drobnym oku tarki.
- Warzywo przełóż do miski i dopraw ją sokiem z cytryny. Dzięki temu marchew nie straci koloru.
- Pomarańczę obierz ze skórki i białych włókien. Kawałeczki dobrze oczyszczonego miąższu dodaj marchewki.
- Surówkę wymieszaj i dopraw solą (która podbije słodki smak marchewki i pomarańczy). Dodaj również odrobinę oliwy.
- Włóż surówkę do lodówki na ok. 30 minut.