Nie jabłko ani nie ananas. Do surówki z marchewki lepiej pasuje inny owoc

Przynajmniej jedną trzecią talerza powinny zajmować warzywa. Surówka jest więc integralną częścią każdego obiadu, a marchewka to jeden z najpopularniejszych wyborów. Jeśli jednak znudził ci się tradycyjny smak, spróbuj dodać do niej pewien owoc, który całkowicie odmieni jej charakter.

Surówka z marchewki Surówka z marchewki
Źródło zdjęć: © Canva | AmalliaEka

Kapusta kiszona, buraczki i marchewka z jabłkiem to najczęściej wybierane surówki do obiadu. Są nie tylko tanie i smaczne, ale i pożywne. Pasują praktycznie do wszystkiego i ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż pięć minut. Szczególną popularnością cieszy się tarta marchewka – jest uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jeśli jednak tradycyjny smak zaczyna cię nużyć, spróbuj dodać do niej pewien owoc, który zaskakująco wpłynie na jej smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody dla psów - hit lata 2024

Co dodać do surówki z marchewki?

Marchewka należy do najpowszechniej używanych warzyw na świecie, wykorzystywana jest zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich. Można ją podawać surową, ale równie dobrze smakuje gotowana, pieczona czy smażona. Klasyczna polska surówka z marchewki wymaga jedynie umycia, obrania i starcia marchewki, a następnie skropienia jej sokiem z cytryny.

Chcąc nadać surówce z marchewki nieco urozmaicenia, można dodać do niej jabłka lub ananasa. Takie wersje są szczególnie lubiane przez dzieci ze względu na ich słodki smak. W wersji wytrawnej marchewkę można połączyć z porem, orzechami czy żurawiną oraz scalić całość odrobiną majonezu.

Jeżeli lubisz klasyczne surówki, ale masz chęć na coś nowego, wypróbuj dodanie pomarańczy do starkowanej marchewki. Dodatek tego owocu nada surówce egzotycznego, lekko kwaśnego posmaku, całkowicie zmieniając jej charakter. Pomarańcza jest doskonałym i zaskakującym dodatkiem, który warto wypróbować.

Surówka z marchewki z tym dodatkiem zachwyci wszystkich
Surówka z marchewki z tym dodatkiem zachwyci wszystkich © Canva | WDnet Studio

Surówka z marchewki z pomarańczą. Przepis

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • duża, słodka pomarańcza,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta soli,
  • pół cytryny.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i umyj, a następnie zetrzyj na drobnym oku tarki.
  2. Warzywo przełóż do miski i dopraw ją sokiem z cytryny. Dzięki temu marchew nie straci koloru.
  3. Pomarańczę obierz ze skórki i białych włókien. Kawałeczki dobrze oczyszczonego miąższu dodaj marchewki.
  4. Surówkę wymieszaj i dopraw solą (która podbije słodki smak marchewki i pomarańczy). Dodaj również odrobinę oliwy.
  5. Włóż surówkę do lodówki na ok. 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie