Mama bierze połówkę pomarańczy, szklankę i głęboki talerz. Jej sztuczka to hit

Pomarańcze to prawdziwa skarbnica zdrowia. Są niezwykle bogate w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i wzmacnia naszą odporność. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co by się stało, gdybyśmy połączyli pomarańczę, szklankę i głęboki talerz? Oto ciekawy i praktyczny trik, który może okazać się niezwykle pomocny w codziennym gotowaniu. Moja mama stosuje tę sztuczkę i jest nią totalnie zachwycona.

PomarańczaPomarańcza
Źródło zdjęć: © YouTube | Uradi Sama- Ideje za kreativce
Paulina Hermann

Kiedyś pomarańcze były prawdziwym rarytasem. W czasach PRL-u, zdobycie tych owoców było wyzwaniem, a kiedy już udało się je nabyć, każdy kawałek pomarańczy był delektowany z niezwykłym zadowoleniem. Dziś, pomarańcze są łatwo dostępne i nie stanowią dla nas żadnego problemu. Warto jednak pamiętać o ich zdrowotnych właściwościach i włączyć je do naszej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Spożywanie pomarańczy dostarcza nam dużej ilości witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pomarańcze mają również pozytywny wpływ na układ naczyniowy, pomagają zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu, a tym samym chronią nas przed ryzykiem udaru. Możemy jeść je na surowo, ale warto również pić świeżo wyciśnięty sok z tych owoców.

Pomarańcza, głęboki talerz oraz szklanka - oto przepis na magiczny trik

Czy kiedykolwiek myśleliście o tym, co by się stało, gdybyśmy połączyli pomarańczę, szklankę i głęboki talerz? Ja postanowiłam to sprawdzić i muszę przyznać, że ten trik jest naprawdę genialny. Osoba, która go wymyśliła, zasługuje na medal. Aby zrozumieć, o co chodzi, musimy postawić głęboki talerz na stole, na nim umieścić szklankę i przekroić pomarańczę na pół.

Następnie, przy użyciu szklanki, wyciskamy sok z połówki pomarańczy, obracając owoc wokół własnej osi. Efekt jest zdumiewający - sok wyciska się z łatwością, aż do ostatniej kropli. Ten trik jest niezwykle prosty i skuteczny. Po wyciśnięciu soku wystarczy go przecedzić przez sitko i po chwili możemy cieszyć się pysznym, świeżym sokiem pomarańczowym.

Pomarańcza
Pomarańcza © YouTube | Uradi Sama- Ideje za kreativce

Nie ma już potrzeby korzystania z wyciskarki czy innych, często niepraktycznych metod, które mogą powodować bałagan w kuchni. Wyciskanie soku z pomarańczy nigdy nie było tak proste.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀