Ananasowe miseczki szczęścia robię co tydzień. Każdy się nimi zachwyca

Z dzisiejszym przepisem w połowie zimy w twojej kuchni mogą pojawić się wakacyjne smaki. I to w jakim wydaniu. Po prostu palce lizać!

Czas na słodką niespodziankę z ananasem w roli głównejCzas na słodką niespodziankę z ananasem w roli głównej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno tęsknisz już za latem. Tym bardziej że najpiękniejszy grudniowy czas jest już za nami. Teraz każdy z nas czeka tylko na powrót ciepła i słońca do naszego kraju. Niestety do lata zostało jeszcze trochę czasu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś słoneczna pora roku zawitała do twojej kuchni. I to w jakim stylu! Takim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadek

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz poczuć lato zimą? Przygotuj nasze miseczki z ananasem, a na pewno nie pożałujesz

Zastanawiasz się pewnie teraz, w jaki sposób można przywołać lato w środku mroźnej zimy? Patent jest bardzo prosty, na twoim stole już za moment może pojawić się pyszny deser z ananasem w roli głównej. A, że jest to typowy owoc wakacyjny, nie ma co zwlekać, tylko trzeba brać się od razu do pracy!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Owocowe miseczki szczęścia skrywają smaczną niespodziankę, która zachwyca od pierwszego kęsa

Składniki:

  • 1 ananas pokrojony w kostkę,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżeczki cukru na wierzch.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad dzisiejszym deserem rozpoczynam od przygotowania ananasa. Najpierw dzielę go na pół, po czym wydrążam dokładnie jego zawartość. Następnie dzielę ją w drobną kostkę

Bazą dzisiejszego deseru będzie pyszny ananas
Bazą dzisiejszego deseru będzie pyszny ananas © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście nie pozbywam się "skorupek" po ananasie, bo jeszcze przydadzą się w dalszej części tego przepisu. 

Krok 2. Wydrążone przed chwilą kawałki ananasa przerzucam do blendera. Następnie dodaję do urządzenia śmietankę, cukier, skrobię ziemniaczaną oraz żółtka. Wszystkie składniki łączę w jednolitą gęstą mieszankę

Składniki już połączone
Składniki już połączone © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec pracy z ananasową mieszanką na dziś. Przelewam ją jeszcze do garnka i podgrzewam przez chwilę, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka przy pomocy kuchennej rózgi

Jeszcze chwila na palniku
Jeszcze chwila na palniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero w takim wydaniu mogę przelać ją do wcześniej przygotowanych ananasowych miseczek. Po wypełnieniu obu połówek wkładam deser na 3 godziny do lodówki, aby dobrze go schłodzić. 

Wypełnione po brzegi miseczki trafiają do lodówki
Wypełnione po brzegi miseczki trafiają do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po wyjęciu ananasowych miseczek z lodówki rozsypuję na wierzchu każdego deseru sporą warstwę cukru. Na koniec karmelizuję go przy pomocy kuchennego palnika. I to wszystko, deser jest już gotowy do podania, smacznego!

Pyszności przez duże P!
Pyszności przez duże P! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Mam nadzieję, że już niebawem nie tylko pojawi się on w twojej kuchni, ale i zadomowi się u ciebie na dłużej. Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe pomysły na wykorzystanie ananasa w kuchni, napisz mi o tym jak najszybciej. Sprawdzonych przepisów na smaczne dania i desery nigdy nie jest za wiele!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają