Ananasowe miseczki szczęścia robię co tydzień. Każdy się nimi zachwyca

Z dzisiejszym przepisem w połowie zimy w twojej kuchni mogą pojawić się wakacyjne smaki. I to w jakim wydaniu. Po prostu palce lizać!

Czas na słodką niespodziankę z ananasem w roli głównejCzas na słodką niespodziankę z ananasem w roli głównej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Na pewno tęsknisz już za latem. Tym bardziej że najpiękniejszy grudniowy czas jest już za nami. Teraz każdy z nas czeka tylko na powrót ciepła i słońca do naszego kraju. Niestety do lata zostało jeszcze trochę czasu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś słoneczna pora roku zawitała do twojej kuchni. I to w jakim stylu! Takim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadek

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz poczuć lato zimą? Przygotuj nasze miseczki z ananasem, a na pewno nie pożałujesz

Zastanawiasz się pewnie teraz, w jaki sposób można przywołać lato w środku mroźnej zimy? Patent jest bardzo prosty, na twoim stole już za moment może pojawić się pyszny deser z ananasem w roli głównej. A, że jest to typowy owoc wakacyjny, nie ma co zwlekać, tylko trzeba brać się od razu do pracy!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Owocowe miseczki szczęścia skrywają smaczną niespodziankę, która zachwyca od pierwszego kęsa

Składniki:

  • 1 ananas pokrojony w kostkę,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżeczki cukru na wierzch.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad dzisiejszym deserem rozpoczynam od przygotowania ananasa. Najpierw dzielę go na pół, po czym wydrążam dokładnie jego zawartość. Następnie dzielę ją w drobną kostkę

Bazą dzisiejszego deseru będzie pyszny ananas
Bazą dzisiejszego deseru będzie pyszny ananas © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście nie pozbywam się "skorupek" po ananasie, bo jeszcze przydadzą się w dalszej części tego przepisu. 

Krok 2. Wydrążone przed chwilą kawałki ananasa przerzucam do blendera. Następnie dodaję do urządzenia śmietankę, cukier, skrobię ziemniaczaną oraz żółtka. Wszystkie składniki łączę w jednolitą gęstą mieszankę

Składniki już połączone
Składniki już połączone © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec pracy z ananasową mieszanką na dziś. Przelewam ją jeszcze do garnka i podgrzewam przez chwilę, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka przy pomocy kuchennej rózgi

Jeszcze chwila na palniku
Jeszcze chwila na palniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero w takim wydaniu mogę przelać ją do wcześniej przygotowanych ananasowych miseczek. Po wypełnieniu obu połówek wkładam deser na 3 godziny do lodówki, aby dobrze go schłodzić. 

Wypełnione po brzegi miseczki trafiają do lodówki
Wypełnione po brzegi miseczki trafiają do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po wyjęciu ananasowych miseczek z lodówki rozsypuję na wierzchu każdego deseru sporą warstwę cukru. Na koniec karmelizuję go przy pomocy kuchennego palnika. I to wszystko, deser jest już gotowy do podania, smacznego!

Pyszności przez duże P!
Pyszności przez duże P! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Mam nadzieję, że już niebawem nie tylko pojawi się on w twojej kuchni, ale i zadomowi się u ciebie na dłużej. Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe pomysły na wykorzystanie ananasa w kuchni, napisz mi o tym jak najszybciej. Sprawdzonych przepisów na smaczne dania i desery nigdy nie jest za wiele!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny