Ananasowe miseczki szczęścia robię co tydzień. Każdy się nimi zachwyca

Z dzisiejszym przepisem w połowie zimy w twojej kuchni mogą pojawić się wakacyjne smaki. I to w jakim wydaniu. Po prostu palce lizać!

Czas na słodką niespodziankę z ananasem w roli głównejCzas na słodką niespodziankę z ananasem w roli głównej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Na pewno tęsknisz już za latem. Tym bardziej że najpiękniejszy grudniowy czas jest już za nami. Teraz każdy z nas czeka tylko na powrót ciepła i słońca do naszego kraju. Niestety do lata zostało jeszcze trochę czasu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś słoneczna pora roku zawitała do twojej kuchni. I to w jakim stylu! Takim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadek

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz poczuć lato zimą? Przygotuj nasze miseczki z ananasem, a na pewno nie pożałujesz

Zastanawiasz się pewnie teraz, w jaki sposób można przywołać lato w środku mroźnej zimy? Patent jest bardzo prosty, na twoim stole już za moment może pojawić się pyszny deser z ananasem w roli głównej. A, że jest to typowy owoc wakacyjny, nie ma co zwlekać, tylko trzeba brać się od razu do pracy!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Owocowe miseczki szczęścia skrywają smaczną niespodziankę, która zachwyca od pierwszego kęsa

Składniki:

  • 1 ananas pokrojony w kostkę,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżeczki cukru na wierzch.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad dzisiejszym deserem rozpoczynam od przygotowania ananasa. Najpierw dzielę go na pół, po czym wydrążam dokładnie jego zawartość. Następnie dzielę ją w drobną kostkę

Bazą dzisiejszego deseru będzie pyszny ananas
Bazą dzisiejszego deseru będzie pyszny ananas © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście nie pozbywam się "skorupek" po ananasie, bo jeszcze przydadzą się w dalszej części tego przepisu. 

Krok 2. Wydrążone przed chwilą kawałki ananasa przerzucam do blendera. Następnie dodaję do urządzenia śmietankę, cukier, skrobię ziemniaczaną oraz żółtka. Wszystkie składniki łączę w jednolitą gęstą mieszankę

Składniki już połączone
Składniki już połączone © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec pracy z ananasową mieszanką na dziś. Przelewam ją jeszcze do garnka i podgrzewam przez chwilę, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka przy pomocy kuchennej rózgi

Jeszcze chwila na palniku
Jeszcze chwila na palniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero w takim wydaniu mogę przelać ją do wcześniej przygotowanych ananasowych miseczek. Po wypełnieniu obu połówek wkładam deser na 3 godziny do lodówki, aby dobrze go schłodzić. 

Wypełnione po brzegi miseczki trafiają do lodówki
Wypełnione po brzegi miseczki trafiają do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po wyjęciu ananasowych miseczek z lodówki rozsypuję na wierzchu każdego deseru sporą warstwę cukru. Na koniec karmelizuję go przy pomocy kuchennego palnika. I to wszystko, deser jest już gotowy do podania, smacznego!

Pyszności przez duże P!
Pyszności przez duże P! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Mam nadzieję, że już niebawem nie tylko pojawi się on w twojej kuchni, ale i zadomowi się u ciebie na dłużej. Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe pomysły na wykorzystanie ananasa w kuchni, napisz mi o tym jak najszybciej. Sprawdzonych przepisów na smaczne dania i desery nigdy nie jest za wiele!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie