WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Ananasowe miseczki szczęścia robię co tydzień. Każdy się nimi zachwyca

Z dzisiejszym przepisem w połowie zimy w twojej kuchni mogą pojawić się wakacyjne smaki. I to w jakim wydaniu. Po prostu palce lizać!

Czas na słodką niespodziankę z ananasem w roli głównejCzas na słodką niespodziankę z ananasem w roli głównej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno tęsknisz już za latem. Tym bardziej że najpiękniejszy grudniowy czas jest już za nami. Teraz każdy z nas czeka tylko na powrót ciepła i słońca do naszego kraju. Niestety do lata zostało jeszcze trochę czasu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś słoneczna pora roku zawitała do twojej kuchni. I to w jakim stylu! Takim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadek

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz poczuć lato zimą? Przygotuj nasze miseczki z ananasem, a na pewno nie pożałujesz

Zastanawiasz się pewnie teraz, w jaki sposób można przywołać lato w środku mroźnej zimy? Patent jest bardzo prosty, na twoim stole już za moment może pojawić się pyszny deser z ananasem w roli głównej. A, że jest to typowy owoc wakacyjny, nie ma co zwlekać, tylko trzeba brać się od razu do pracy!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Owocowe miseczki szczęścia skrywają smaczną niespodziankę, która zachwyca od pierwszego kęsa

Składniki:

  • 1 ananas pokrojony w kostkę,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżeczki cukru na wierzch.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad dzisiejszym deserem rozpoczynam od przygotowania ananasa. Najpierw dzielę go na pół, po czym wydrążam dokładnie jego zawartość. Następnie dzielę ją w drobną kostkę

Bazą dzisiejszego deseru będzie pyszny ananas
Bazą dzisiejszego deseru będzie pyszny ananas © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście nie pozbywam się "skorupek" po ananasie, bo jeszcze przydadzą się w dalszej części tego przepisu. 

Krok 2. Wydrążone przed chwilą kawałki ananasa przerzucam do blendera. Następnie dodaję do urządzenia śmietankę, cukier, skrobię ziemniaczaną oraz żółtka. Wszystkie składniki łączę w jednolitą gęstą mieszankę

Składniki już połączone
Składniki już połączone © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec pracy z ananasową mieszanką na dziś. Przelewam ją jeszcze do garnka i podgrzewam przez chwilę, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka przy pomocy kuchennej rózgi

Jeszcze chwila na palniku
Jeszcze chwila na palniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero w takim wydaniu mogę przelać ją do wcześniej przygotowanych ananasowych miseczek. Po wypełnieniu obu połówek wkładam deser na 3 godziny do lodówki, aby dobrze go schłodzić. 

Wypełnione po brzegi miseczki trafiają do lodówki
Wypełnione po brzegi miseczki trafiają do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po wyjęciu ananasowych miseczek z lodówki rozsypuję na wierzchu każdego deseru sporą warstwę cukru. Na koniec karmelizuję go przy pomocy kuchennego palnika. I to wszystko, deser jest już gotowy do podania, smacznego!

Pyszności przez duże P!
Pyszności przez duże P! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Mam nadzieję, że już niebawem nie tylko pojawi się on w twojej kuchni, ale i zadomowi się u ciebie na dłużej. Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe pomysły na wykorzystanie ananasa w kuchni, napisz mi o tym jak najszybciej. Sprawdzonych przepisów na smaczne dania i desery nigdy nie jest za wiele!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇