Ciocia spod Biłgoraja piecze co tydzień. Najlepiej smakuje podsmażony na maśle

Polska kuchnia skrywa w sobie mnóstwo pysznych dań regionalnych, które nie ustępują klasykom światowych kuchni. Wiele z nich znane jest tylko nielicznym tak jak piróg biłgorajski. Moja ciocia przygotowuje go po mistrzowsku.

Piróg biłgorajski - PysznościPiróg biłgorajski - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Dżej Kej i spółka
Ewa Malinowska

Nazwa może być myląca, bo tak naprawdę z pierogami to danie ma niewiele wspólnego. Znacznie bardziej przypomina pasztet lub zapiekankę, chociaż skrywa w swoim wnętrzu ziemniaki, twaróg i kaszę gryczaną. Przepis jest naprawdę prosty, składniki niedrogie i łatwo dostępne - to często spotykane cechy w potrawach kuchni regionalnej. Jeśli jeszcze nie jadłeś piróga, najwyższa pora to nadrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z brzoskwinią. To słodkości, którym nie da się oprzeć

Piróg biłgorajski

Jak nazwa podpowiada, przepis na to danie podchodzi z Biłgoraja, miasta w południowo-wschodniej Polsce, w województwie lubelskim. Z tamtych rejonów pochodzi też moja ciocia, która zaszczepiła w naszej rodzinie miłość do piróga.

Piróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem na Lubeszczyźnie
Piróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem na Lubeszczyźnie © Twitter

W 2005 roku pieróg biłgorajski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Sekret tego dania tkwi w jego prostocie. To dowód na to, nie trzeba wiele, aby wyczarować coś smacznego i pożywnego.

Składniki:

Farsz:

  • 350 g ziemniaków,
  • 150 g sera twarogowego,
  • 1 łyżeczka smalcu,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • kilka gałązek posiekanej mięty.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 10 g drożdży,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram i gotuję. Gdy będą już gotowe, odcedzam je, zostawiając trochę wody w garnku.
  2. Wsypuję kaszę, dorzucam smalec i mieszam. Odstawiam na kilka minut.
  3. Gdy masa przestygnie, dodaję pokruszony twaróg, rozkłócone jajka, sól, pieprz oraz miętę i dokładnie mieszam. Można użyć zarówno świeżej jak i suszonej.
  4. Do miseczki wkruszam drożdże, dodaję śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia i mieszam.
  5. Masło siekam wraz z mąką. Dodaję śmietanę z drożdżami i zagniatam.
  6. Blaszkę o wymiarach 30x15 cm natłuszczam i wykładam 2/3 rozwałkowanego ciasta, wylepiając dno i boki.
  7. Następnie dodaję farsz i wyrównuję łyżką. Przykrywam rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta.
  8. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 1 godzinę 20 minut. Po pół godziny pieczenia przykrywam danie kawałkiem papieru do pieczenia.

Gotowe danie serwuję na gorąco z dodatkiem śmietany, maślanki lub kefiru. Piróg biłgorajski można również po wystudzeniu pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piróg biłgorajski z kaszą gryczaną, serem i ziemniakami :)

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki