W odwiedziny mają przyjść goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno
Ta pyszna kostka śmietankowa z owocami to pyszny zamiennik klasycznego śmietankowca. Wygląda niesamowicie efektownie, a przygotowanie jest naprawdę proste.
26.11.2023 | aktual.: 26.11.2023 10:18
Na zewnątrz wygląda jak zwykłe ciasto pokryte grubą warstwą polewy czekoladowej. Po przekrojeniu pojawia się pyszna śmietankowa masa z owocami. Ten deser robi wrażenie, jednak niech cię nie zwiedzie jego wygląd - jest bardzo proste. Do przygotowania masy używam agaru, dzięki czemu skusić się mogą na niego wegetarianie. Jeśli jednak nie znajdziesz go w sklepie, możesz sięgnąć po klasyczną żelatynę wieprzową. Na 1 łyżeczkę żelatyny przypada od 0,5 do 2 łyżeczek agaru. Deser wygląda pysznie, a składniki bez problemu znajdziesz w każdym sklepie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kostka czekoladowo-owocowa
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 7 g agar-agar,
- 2 mandarynki,
- 2 kiwi,
- 1 banan,
- 10 truskawek.
Polewa czekoladowa:
- 500 ml mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 7 g agar-agar,
- 15 g kakao,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do garnka wlewam mleko i wsypuję cukier. Podgrzewam, aż cukier się rozpuści i wsypuję agar.
Krok 2: W blaszce układam przekrojone na pół truskawki oraz cząstki mandarynek. Zalewam porcją przygotowanego mleka, dodaję obranego banana i połówki kiwi.
Krok 3: Wlewam kolejną porcję białego płynu, dorzucam znów mandarnynki i uzupełniam resztą mleka. Wstawiam do lodówki na około 3-4 godziny.
Krok 4: Przygotowuję polewę. Wlewam mleko, dodaję cukier, kakao oraz agar i mieszam. Ściągam z palnika, dorzucam kostki czekolady i mieszam, aż się rozpuszczą. Odstawiam, aby przestygła, ale jeszcze nie stężała.
Krok 5: Zastygnięty deser wyciągam z foremki. Do większej formy wlewam część polewy czekoladowej, wkładam ponownie deser i polewam pozostałą czekoladą.
Krok 6: Wstawiam całość do lodówki na 4 godziny, aby masy dobrze stężały. Następnie wyciągam deser, odwracając foremkę. Kroję na mniejsze porcje i serwuję na zimno, prosto z lodówki. Smacznego!