WideoW odwiedziny mają przyjść goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

W odwiedziny mają przyjść goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Kostka czekoladowo-owocowa
Kostka czekoladowo-owocowa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
26.11.2023 08:29, aktualizacja: 26.11.2023 10:18

Ta pyszna kostka śmietankowa z owocami to pyszny zamiennik klasycznego śmietankowca. Wygląda niesamowicie efektownie, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Na zewnątrz wygląda jak zwykłe ciasto pokryte grubą warstwą polewy czekoladowej. Po przekrojeniu pojawia się pyszna śmietankowa masa z owocami. Ten deser robi wrażenie, jednak niech cię nie zwiedzie jego wygląd - jest bardzo proste. Do przygotowania masy używam agaru, dzięki czemu skusić się mogą na niego wegetarianie. Jeśli jednak nie znajdziesz go w sklepie, możesz sięgnąć po klasyczną żelatynę wieprzową. Na 1 łyżeczkę żelatyny przypada od 0,5 do 2 łyżeczek agaru. Deser wygląda pysznie, a składniki bez problemu znajdziesz w każdym sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kostka czekoladowo-owocowa

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 7 g agar-agar,
  • 2 mandarynki,
  • 2 kiwi,
  • 1 banan,
  • 10 truskawek.

Polewa czekoladowa:

  • 500 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 7 g agar-agar,
  • 15 g kakao,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do garnka wlewam mleko i wsypuję cukier. Podgrzewam, aż cukier się rozpuści i wsypuję agar.

Agar z mlekiem- Pyszności
Agar z mlekiem- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: W blaszce układam przekrojone na pół truskawki oraz cząstki mandarynek. Zalewam porcją przygotowanego mleka, dodaję obranego banana i połówki kiwi.

Kostka czekoladowo-owocowa- Pyszności
Kostka czekoladowo-owocowa- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Wlewam kolejną porcję białego płynu, dorzucam znów mandarnynki i uzupełniam resztą mleka. Wstawiam do lodówki na około 3-4 godziny.

Krok 4: Przygotowuję polewę. Wlewam mleko, dodaję cukier, kakao oraz agar i mieszam. Ściągam z palnika, dorzucam kostki czekolady i mieszam, aż się rozpuszczą. Odstawiam, aby przestygła, ale jeszcze nie stężała.

Krok 5: Zastygnięty deser wyciągam z foremki. Do większej formy wlewam część polewy czekoladowej, wkładam ponownie deser i polewam pozostałą czekoladą.

Polewa czekoladowa- Pyszności
Polewa czekoladowa- Pyszności© Licencjodawca

Krok 6: Wstawiam całość do lodówki na 4 godziny, aby masy dobrze stężały. Następnie wyciągam deser, odwracając foremkę. Kroję na mniejsze porcje i serwuję na zimno, prosto z lodówki. Smacznego!

Kostka czekoladowo-owocowa
Kostka czekoladowo-owocowa© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także