Domowe ciasteczka z szachownicą znikają ze stołu w mgnieniu oka. Każdy je uwielbia

Szukasz pomysłu na smaczne ciasteczka domowej roboty? Chciałbyś, aby oprócz genialnego smaku, fajnie się też prezentowały? Możesz zakończyć swoje poszukiwania, bo mam coś, co na pewno ci się spodoba!

Ciasteczka wyglądające jak szachownicaCiasteczka wyglądające jak szachownica
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że nic tak nie poprawia humoru i nie umila niedzielnego popołudnia jak pyszny deser. A kiedy jeszcze jest domowej roboty, to już w ogóle sztos. Dlatego też zawsze warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów, które nigdy cię nie zawiodą. 

Wśród takich receptur nie może zabraknąć przepisu na genialne kruche ciasteczka w dwóch kolorach. Nie dość, że ich przygotowanie to czysta przyjemność, to jeszcze wyglądają po prostu uroczo. Wręcz nie sposób oderwać od nich wzroku, takie są piękne! Zresztą już za moment sam się o tym przekonasz, dlatego od razu przechodzę do sedna sprawy, abyś mógł zabrać się za przygotowanie domowych słodkości jak najszybciej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka, które wyglądają jak szachownica. Genialny motyw

Chcesz przygotować dla swoich bliskich słodką niespodziankę w ciekawym wydaniu? Ciasteczka z genialnym wzorkiem na bank podbiją ich serca

Składniki:

Kruche ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 150 g margaryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 jajko. 

Kruche ciasto kakaowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 150 g margaryny,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta w podstawowej wersji. W tym celu na stolnicy łączę ze sobą mąkę, cukier puder, margarynę, ekstrakt waniliowy oraz jajko. Składniki zagniatam na jednolite ciasto, po czym delikatnie je spłaszczam na papierze do pieczenia i dobrze przykryte z każdej strony wkładam do lodówki na 30 minut

Pierwsze ciasto jest już gotowe
Pierwsze ciasto jest już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do pracy nad ciastem kruchym z kakaowym akcentem. Tym razem do podstawowych składników dodaję dodatkowo kakao, aby ciasto nabrało czekoladowego koloru. W tym przypadku pomijam jednocześnie dodanie ekstraktu waniliowego do ciasta. Podobnie jak wcześniej, gotowe ciasto owijam papierem do pieczenia i wkładam do lodówki na 30 minut. 

Ciasto z dodatkiem kakao też ma trafić do lodówki
Ciasto z dodatkiem kakao też ma trafić do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po upływie 30 minut każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na cienki placek. Następnie dzielę go w poziome pasy. Na koniec łączę oba elementy, zaplatając je w tzw. szachownicę. Dzięki temu zabiegowi ciasteczka będą nie tylko łączyć w sobie dwa ciekawe smaki, ale też staną się nie lada gratką dla oka. 

I szachownica już jest!
I szachownica już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Z gotowego ciasta wycinam mini ciasteczka przy pomocy foremek do wykrajania ciastek. Użyłam różnych kształtów, aby domowe wypieki prezentowały się jeszcze lepiej.

Na koniec wycinam mini ciasteczka
Na koniec wycinam mini ciasteczka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasteczka przekładam do formy do pieczenia zabezpieczone papierem do pieczenia, po czym piekę je w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥