Domowe ciasteczka z szachownicą znikają ze stołu w mgnieniu oka. Każdy je uwielbia

Szukasz pomysłu na smaczne ciasteczka domowej roboty? Chciałbyś, aby oprócz genialnego smaku, fajnie się też prezentowały? Możesz zakończyć swoje poszukiwania, bo mam coś, co na pewno ci się spodoba!

Ciasteczka wyglądające jak szachownicaCiasteczka wyglądające jak szachownica
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że nic tak nie poprawia humoru i nie umila niedzielnego popołudnia jak pyszny deser. A kiedy jeszcze jest domowej roboty, to już w ogóle sztos. Dlatego też zawsze warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów, które nigdy cię nie zawiodą. 

Wśród takich receptur nie może zabraknąć przepisu na genialne kruche ciasteczka w dwóch kolorach. Nie dość, że ich przygotowanie to czysta przyjemność, to jeszcze wyglądają po prostu uroczo. Wręcz nie sposób oderwać od nich wzroku, takie są piękne! Zresztą już za moment sam się o tym przekonasz, dlatego od razu przechodzę do sedna sprawy, abyś mógł zabrać się za przygotowanie domowych słodkości jak najszybciej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka, które wyglądają jak szachownica. Genialny motyw

Chcesz przygotować dla swoich bliskich słodką niespodziankę w ciekawym wydaniu? Ciasteczka z genialnym wzorkiem na bank podbiją ich serca

Składniki:

Kruche ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 150 g margaryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 jajko. 

Kruche ciasto kakaowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 150 g margaryny,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta w podstawowej wersji. W tym celu na stolnicy łączę ze sobą mąkę, cukier puder, margarynę, ekstrakt waniliowy oraz jajko. Składniki zagniatam na jednolite ciasto, po czym delikatnie je spłaszczam na papierze do pieczenia i dobrze przykryte z każdej strony wkładam do lodówki na 30 minut

Pierwsze ciasto jest już gotowe
Pierwsze ciasto jest już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do pracy nad ciastem kruchym z kakaowym akcentem. Tym razem do podstawowych składników dodaję dodatkowo kakao, aby ciasto nabrało czekoladowego koloru. W tym przypadku pomijam jednocześnie dodanie ekstraktu waniliowego do ciasta. Podobnie jak wcześniej, gotowe ciasto owijam papierem do pieczenia i wkładam do lodówki na 30 minut. 

Ciasto z dodatkiem kakao też ma trafić do lodówki
Ciasto z dodatkiem kakao też ma trafić do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po upływie 30 minut każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na cienki placek. Następnie dzielę go w poziome pasy. Na koniec łączę oba elementy, zaplatając je w tzw. szachownicę. Dzięki temu zabiegowi ciasteczka będą nie tylko łączyć w sobie dwa ciekawe smaki, ale też staną się nie lada gratką dla oka. 

I szachownica już jest!
I szachownica już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Z gotowego ciasta wycinam mini ciasteczka przy pomocy foremek do wykrajania ciastek. Użyłam różnych kształtów, aby domowe wypieki prezentowały się jeszcze lepiej.

Na koniec wycinam mini ciasteczka
Na koniec wycinam mini ciasteczka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasteczka przekładam do formy do pieczenia zabezpieczone papierem do pieczenia, po czym piekę je w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki