Domowe ciasteczka z szachownicą znikają ze stołu w mgnieniu oka. Każdy je uwielbia
09.01.2024 11:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szukasz pomysłu na smaczne ciasteczka domowej roboty? Chciałbyś, aby oprócz genialnego smaku, fajnie się też prezentowały? Możesz zakończyć swoje poszukiwania, bo mam coś, co na pewno ci się spodoba!
Na pewno zgodzisz się ze mną, że nic tak nie poprawia humoru i nie umila niedzielnego popołudnia jak pyszny deser. A kiedy jeszcze jest domowej roboty, to już w ogóle sztos. Dlatego też zawsze warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów, które nigdy cię nie zawiodą.
Wśród takich receptur nie może zabraknąć przepisu na genialne kruche ciasteczka w dwóch kolorach. Nie dość, że ich przygotowanie to czysta przyjemność, to jeszcze wyglądają po prostu uroczo. Wręcz nie sposób oderwać od nich wzroku, takie są piękne! Zresztą już za moment sam się o tym przekonasz, dlatego od razu przechodzę do sedna sprawy, abyś mógł zabrać się za przygotowanie domowych słodkości jak najszybciej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz przygotować dla swoich bliskich słodką niespodziankę w ciekawym wydaniu? Ciasteczka z genialnym wzorkiem na bank podbiją ich serca
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 150 g margaryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 jajko.
Kruche ciasto kakaowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki kakao,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 150 g margaryny,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta w podstawowej wersji. W tym celu na stolnicy łączę ze sobą mąkę, cukier puder, margarynę, ekstrakt waniliowy oraz jajko. Składniki zagniatam na jednolite ciasto, po czym delikatnie je spłaszczam na papierze do pieczenia i dobrze przykryte z każdej strony wkładam do lodówki na 30 minut.
Krok 2. Następnie przechodzę do pracy nad ciastem kruchym z kakaowym akcentem. Tym razem do podstawowych składników dodaję dodatkowo kakao, aby ciasto nabrało czekoladowego koloru. W tym przypadku pomijam jednocześnie dodanie ekstraktu waniliowego do ciasta. Podobnie jak wcześniej, gotowe ciasto owijam papierem do pieczenia i wkładam do lodówki na 30 minut.
Krok 3. Po upływie 30 minut każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na cienki placek. Następnie dzielę go w poziome pasy. Na koniec łączę oba elementy, zaplatając je w tzw. szachownicę. Dzięki temu zabiegowi ciasteczka będą nie tylko łączyć w sobie dwa ciekawe smaki, ale też staną się nie lada gratką dla oka.
Krok 4. Z gotowego ciasta wycinam mini ciasteczka przy pomocy foremek do wykrajania ciastek. Użyłam różnych kształtów, aby domowe wypieki prezentowały się jeszcze lepiej.
Krok 5. Gotowe ciasteczka przekładam do formy do pieczenia zabezpieczone papierem do pieczenia, po czym piekę je w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!