Ciasto Dakłas to prawdziwy rarytas. Zrób na święta, a goście będą piszczeć z zachwytu

Ciasto Dakłas zachwyci każdego smakosza. Składa się z trzech warstw o różnych smakach i teksturach: lekkiego czekoladowego spodu, delikatnego kremu kajmakowego z orzechami i daktylami oraz chrupiącej bezy. To idealny deser na święta lub inne specjalne okazje.

Ciasto Dakłas to prawdziwy rarytas. Zrób na święta, a goście będą piszczeć z zachwytuCiasto Dakłas to prawdziwy rarytas. Zrób na święta, a goście będą piszczeć z zachwytu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arx0nt
Marcin Michałowski

Ciasto Dakłas to niezwykłe dzieło cukierniczego rzemiosła, które z powodzeniem zdobędzie uznanie gości na każdej uroczystości, szczególnie podczas świąt. Jego trzy warstwy, różniące się smakiem i teksturą, tworzą niezapomniany smakowy festiwal. Z lekkim czekoladowym spodem, delikatnym kremem kajmakowym z orzechami włoskimi i daktylami oraz chrupiącą bezą z orzechami włoskimi, ciasto Dakłas stanie się kwintesencją świątecznego stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Przepis na spektakularne ciasto Dakłas

Rozpoczynamy od pierwszej warstwy – lekkiego ciasta czekoladowego. Aby przygotować ten pyszny spód, będziemy potrzebować:

  • 130 g mąki pszennej,
  • 40 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 125 ml maślanki lub kefiru,
  • 125 ml zaparzonej kawy,
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 duże jajko,
  • 180 g jasnego brązowego cukru.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W naczyniu delikatnie roztrzepujemy maślankę, kawę, olej, jajko, ekstrakt z wanilii i cukier. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, mieszając jedynie do połączenia składników, nie dłużej.

Formę o wymiarach 23 cm x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, a do niej przekładamy przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 160ºC piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut lub do momentu, gdy patyczek wsadzony do ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu kajmakowego z bakaliami. Do tego celu będziemy potrzebować:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36 proc., schłodzonej,
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 150 g masy kajmakowej z puszki,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 100 g orzechów włoskich.

Daktyle drobno kroimy, a orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, a następnie posiekamy na drobne kawałki.

W misie miksera umieszczamy śmietankę kremówkę, serek mascarpone i ekstrakt z wanilii, ubijając do uzyskania gęstego kremu. Dodajemy masę kajmakową i delikatnie mieszamy szpatułką, jedynie do połączenia składników. Następnie dodajemy posiekane orzechy i daktyle, dokładnie mieszając całość.

Ostatnim etapem jest przygotowanie bezowego wierzchu ciasta. Będziemy potrzebować:

  • 4 białka (160 g) z dużych jajek,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych.

Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Dodajemy sok z cytryny, skrobię ziemniaczaną i kontynuujemy ubijanie.

Formę o wymiarach 23 cm x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy masę bezową, posypując ją posiekanymi orzechami włoskimi.

Bezę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez około 1 godzinę, najlepiej bez termoobiegu. Upieczona beza powinna być chrupiąca i delikatnie popękana.

Ostatni krok to składanie ciasta. Na zimnym biszkopcie równomiernie rozprowadź przygotowaną masę śmietankową, a następnie przykryj ją bezą. Schłodź deser przez kilka godzin w lodówce, aby smaki doskonale się połączyły.

Ciasto Dakłas to idealny deser na każdą okazję. Jest pyszne, a jego przygotowanie nie jest trudne. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym smakiem, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi