Ciasto Dakłas to prawdziwy rarytas. Zrób na święta, a goście będą piszczeć z zachwytu

Ciasto Dakłas zachwyci każdego smakosza. Składa się z trzech warstw o różnych smakach i teksturach: lekkiego czekoladowego spodu, delikatnego kremu kajmakowego z orzechami i daktylami oraz chrupiącej bezy. To idealny deser na święta lub inne specjalne okazje.

Ciasto Dakłas to prawdziwy rarytas. Zrób na święta, a goście będą piszczeć z zachwytuCiasto Dakłas to prawdziwy rarytas. Zrób na święta, a goście będą piszczeć z zachwytu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arx0nt
Marcin Michałowski

Ciasto Dakłas to niezwykłe dzieło cukierniczego rzemiosła, które z powodzeniem zdobędzie uznanie gości na każdej uroczystości, szczególnie podczas świąt. Jego trzy warstwy, różniące się smakiem i teksturą, tworzą niezapomniany smakowy festiwal. Z lekkim czekoladowym spodem, delikatnym kremem kajmakowym z orzechami włoskimi i daktylami oraz chrupiącą bezą z orzechami włoskimi, ciasto Dakłas stanie się kwintesencją świątecznego stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Przepis na spektakularne ciasto Dakłas

Rozpoczynamy od pierwszej warstwy – lekkiego ciasta czekoladowego. Aby przygotować ten pyszny spód, będziemy potrzebować:

  • 130 g mąki pszennej,
  • 40 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 125 ml maślanki lub kefiru,
  • 125 ml zaparzonej kawy,
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 duże jajko,
  • 180 g jasnego brązowego cukru.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W naczyniu delikatnie roztrzepujemy maślankę, kawę, olej, jajko, ekstrakt z wanilii i cukier. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, mieszając jedynie do połączenia składników, nie dłużej.

Formę o wymiarach 23 cm x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, a do niej przekładamy przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 160ºC piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut lub do momentu, gdy patyczek wsadzony do ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu kajmakowego z bakaliami. Do tego celu będziemy potrzebować:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36 proc., schłodzonej,
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 150 g masy kajmakowej z puszki,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 100 g orzechów włoskich.

Daktyle drobno kroimy, a orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, a następnie posiekamy na drobne kawałki.

W misie miksera umieszczamy śmietankę kremówkę, serek mascarpone i ekstrakt z wanilii, ubijając do uzyskania gęstego kremu. Dodajemy masę kajmakową i delikatnie mieszamy szpatułką, jedynie do połączenia składników. Następnie dodajemy posiekane orzechy i daktyle, dokładnie mieszając całość.

Ostatnim etapem jest przygotowanie bezowego wierzchu ciasta. Będziemy potrzebować:

  • 4 białka (160 g) z dużych jajek,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych.

Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Dodajemy sok z cytryny, skrobię ziemniaczaną i kontynuujemy ubijanie.

Formę o wymiarach 23 cm x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy masę bezową, posypując ją posiekanymi orzechami włoskimi.

Bezę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez około 1 godzinę, najlepiej bez termoobiegu. Upieczona beza powinna być chrupiąca i delikatnie popękana.

Ostatni krok to składanie ciasta. Na zimnym biszkopcie równomiernie rozprowadź przygotowaną masę śmietankową, a następnie przykryj ją bezą. Schłodź deser przez kilka godzin w lodówce, aby smaki doskonale się połączyły.

Ciasto Dakłas to idealny deser na każdą okazję. Jest pyszne, a jego przygotowanie nie jest trudne. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym smakiem, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀