Ciasto Dakłas to prawdziwy rarytas. Zrób na święta, a goście będą piszczeć z zachwytu
Ciasto Dakłas zachwyci każdego smakosza. Składa się z trzech warstw o różnych smakach i teksturach: lekkiego czekoladowego spodu, delikatnego kremu kajmakowego z orzechami i daktylami oraz chrupiącej bezy. To idealny deser na święta lub inne specjalne okazje.
20.12.2023 | aktual.: 30.12.2023 21:06
Ciasto Dakłas to niezwykłe dzieło cukierniczego rzemiosła, które z powodzeniem zdobędzie uznanie gości na każdej uroczystości, szczególnie podczas świąt. Jego trzy warstwy, różniące się smakiem i teksturą, tworzą niezapomniany smakowy festiwal. Z lekkim czekoladowym spodem, delikatnym kremem kajmakowym z orzechami włoskimi i daktylami oraz chrupiącą bezą z orzechami włoskimi, ciasto Dakłas stanie się kwintesencją świątecznego stołu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na spektakularne ciasto Dakłas
Rozpoczynamy od pierwszej warstwy – lekkiego ciasta czekoladowego. Aby przygotować ten pyszny spód, będziemy potrzebować:
- 130 g mąki pszennej,
- 40 g kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 125 ml maślanki lub kefiru,
- 125 ml zaparzonej kawy,
- 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 duże jajko,
- 180 g jasnego brązowego cukru.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W naczyniu delikatnie roztrzepujemy maślankę, kawę, olej, jajko, ekstrakt z wanilii i cukier. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, mieszając jedynie do połączenia składników, nie dłużej.
Formę o wymiarach 23 cm x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, a do niej przekładamy przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 160ºC piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut lub do momentu, gdy patyczek wsadzony do ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu kajmakowego z bakaliami. Do tego celu będziemy potrzebować:
- 250 ml śmietanki kremówki 36 proc., schłodzonej,
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 150 g masy kajmakowej z puszki,
- 100 g suszonych daktyli,
- 100 g orzechów włoskich.
Daktyle drobno kroimy, a orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, a następnie posiekamy na drobne kawałki.
W misie miksera umieszczamy śmietankę kremówkę, serek mascarpone i ekstrakt z wanilii, ubijając do uzyskania gęstego kremu. Dodajemy masę kajmakową i delikatnie mieszamy szpatułką, jedynie do połączenia składników. Następnie dodajemy posiekane orzechy i daktyle, dokładnie mieszając całość.
Ostatnim etapem jest przygotowanie bezowego wierzchu ciasta. Będziemy potrzebować:
- 4 białka (160 g) z dużych jajek,
- 200 g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- 60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych.
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Dodajemy sok z cytryny, skrobię ziemniaczaną i kontynuujemy ubijanie.
Formę o wymiarach 23 cm x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy masę bezową, posypując ją posiekanymi orzechami włoskimi.
Bezę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez około 1 godzinę, najlepiej bez termoobiegu. Upieczona beza powinna być chrupiąca i delikatnie popękana.
Ostatni krok to składanie ciasta. Na zimnym biszkopcie równomiernie rozprowadź przygotowaną masę śmietankową, a następnie przykryj ją bezą. Schłodź deser przez kilka godzin w lodówce, aby smaki doskonale się połączyły.
Ciasto Dakłas to idealny deser na każdą okazję. Jest pyszne, a jego przygotowanie nie jest trudne. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym smakiem, koniecznie wypróbuj ten przepis.