PoradyNie wyrzucaj ciast, które zostały po świętach. Zrobisz z nich pyszną przekąskę

Nie wyrzucaj ciast, które zostały po świętach. Zrobisz z nich pyszną przekąskę

Ciasta bajaderki
Ciasta bajaderki
Źródło zdjęć: © Getty Images
30.12.2023 10:59, aktualizacja: 30.12.2023 11:47

Okres świąteczny mija, a w naszym domu zostają najróżniejsze ciasta. Na początku smakowały wspaniale - świeże i mięciutkie. Z czasem zaczęły się wysuszać. Zastanawiasz się, co z nimi zrobić? Na pewno ich nie wyrzucaj, lepszym nadaj im całkiem nowe życie i przygotuj bajaderki.

Bajaderki przygotowuje się z resztek ciast, dlatego świetnie wpisują się w filozofię zero waste. Pokruszone wypieki łączy się z różnymi dodatkami, na przykład orzechami, rodzynkami, masłem i dżemem, formuje kulki, a następnie obtacza się je we wiórkach kokosowych, czekoladowych płatkach lub pokruszonych orzechach. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do nich odrobinę alkoholu, by podbić smak. Świetnym spoiwem będzie kajmak, dzięki któremu bajaderka będzie smakowała niczym krówka lub karmel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zostały ci ciasta po świętach? Nie wyrzucaj ich, tylko zrób bajaderki

Sprawa jest banalnie prosta. Ciasta, które ci zostały, po prostu pokrusz. Im mniejsze kawałki i okruszki, tym lepiej. Wymieszaj wszystkie razem, jeśli jest taka potrzeba, dodaj też trochę pokruszonych herbatników. Możesz od razu też przygotować mieszankę, która będzie twoim spoiwem. W rondelku rozpuść masło z kakao oraz mlekiem. Proporcje wyglądają w sposób następujący: pół szklanki mleka, pół szklanki masła, 2-3 łyżki kakao. Kiedy wszystko się rozpuści, wlej mieszankę do ciasta. Zagnieć wszystko razem.

Bajaderki
Bajaderki© Adobe Stock

W tym momencie możesz dodać dżem lub marmoladę. To zależy jednak od tego, jakich ciast użyłeś do przygotowania bajaderek. Jeśli to suche babki i keksy, taki dodatek będzie świetnym pomysłem. W przypadku, gdy wykorzystujesz piernik z dżemem, nie jest to konieczne. Z powstałej masy uformuj kulki i obtocz je na przykład we wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach lub po prostu w posypce cukrowej. Ciasta bajaderki wstaw na jakiś czas do lodówki, by się schłodziły i nie rozpadały się.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także