Nie wyrzucaj ciast, które zostały po świętach. Zrobisz z nich pyszną przekąskę

Okres świąteczny mija, a w naszym domu zostają najróżniejsze ciasta. Na początku smakowały wspaniale - świeże i mięciutkie. Z czasem zaczęły się wysuszać. Zastanawiasz się, co z nimi zrobić? Na pewno ich nie wyrzucaj, lepszym nadaj im całkiem nowe życie i przygotuj bajaderki.

Ciasta bajaderkiCiasta bajaderki
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Bajaderki przygotowuje się z resztek ciast, dlatego świetnie wpisują się w filozofię zero waste. Pokruszone wypieki łączy się z różnymi dodatkami, na przykład orzechami, rodzynkami, masłem i dżemem, formuje kulki, a następnie obtacza się je we wiórkach kokosowych, czekoladowych płatkach lub pokruszonych orzechach. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do nich odrobinę alkoholu, by podbić smak. Świetnym spoiwem będzie kajmak, dzięki któremu bajaderka będzie smakowała niczym krówka lub karmel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Zostały ci ciasta po świętach? Nie wyrzucaj ich, tylko zrób bajaderki

Sprawa jest banalnie prosta. Ciasta, które ci zostały, po prostu pokrusz. Im mniejsze kawałki i okruszki, tym lepiej. Wymieszaj wszystkie razem, jeśli jest taka potrzeba, dodaj też trochę pokruszonych herbatników. Możesz od razu też przygotować mieszankę, która będzie twoim spoiwem. W rondelku rozpuść masło z kakao oraz mlekiem. Proporcje wyglądają w sposób następujący: pół szklanki mleka, pół szklanki masła, 2-3 łyżki kakao. Kiedy wszystko się rozpuści, wlej mieszankę do ciasta. Zagnieć wszystko razem.

Bajaderki
Bajaderki © Adobe Stock

W tym momencie możesz dodać dżem lub marmoladę. To zależy jednak od tego, jakich ciast użyłeś do przygotowania bajaderek. Jeśli to suche babki i keksy, taki dodatek będzie świetnym pomysłem. W przypadku, gdy wykorzystujesz piernik z dżemem, nie jest to konieczne. Z powstałej masy uformuj kulki i obtocz je na przykład we wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach lub po prostu w posypce cukrowej. Ciasta bajaderki wstaw na jakiś czas do lodówki, by się schłodziły i nie rozpadały się.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi