Ciasto Sympatia jest najlepsze na sylwestra. Poznaj przepis, który rozwali system
Ciasto Sympatia to połączenie biszkoptu, dwóch kremów śmietankowych, masy wiśniowej i herbatników. Biszkopt nasączymy herbatą, a wierzch deseru udekorujemy czekoladą. To idealny wybór na sylwestra, ponieważ jest pyszne, efektowne i łatwe do przygotowania.
29.12.2023 16:09
Sylwester to czas wyjątkowy, pełen magii i radości. Dlatego prezentujemy wam przepis na niezwykłe ciasto sympatia, które z pewnością przełamie wszelkie smakowe schematy. To połączenie biszkoptu, kremów śmietankowych, masy wiśniowej i herbatników sprawi, że wasza sylwestrowa uczta będzie niezapomniana. Oto sekrety tego wyjątkowego deseru!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto sympatia - przepis
Ciasto wygląda pięknie i trudno oderwać od niego wzrok. Z pewnością posmakuje każdemu łasuchowi i zniknie z blaszki momentalnie.
Składniki na biszkopt:
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 jaja,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki na krem I:
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 150 g mascarpone,
- 330 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 śmietan-fix,
- 50-60 g gorzkiej czekolady.
Składniki na masę owocową:
- 3 galaretki czerwone,
- 450 g mrożonych wiśni lub truskawek,
- 800 ml wrzącej wody.
Składniki na krem II:
- 1/4 szklanki cukru pudrum
- 500 ml śmietany 36 proc.,
- 250 g mascarpone,
- 1 śmietan-fix,
- 100 g białej czekolady.
Przygotowanie:
- Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas ubijając. Dodaj żółtka i ubij tylko do połączenia składników. Na koniec wsyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
- Przygotuj krem I. Zimną śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubij na gęstą masę. Dodaj mascarpone i ubij jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj startą czekoladę i ponownie wymieszaj.
- Przygotuj warstwę owocową. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj do nich zamrożone wiśnie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj krem II. Odlej 1/4 szklanki zimnej śmietanki i podgrzej ją w rondelku. Dodaj do niej połamane kawałki białej czekolady i rozpuść. Pozostałą śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę i mascarpone. Wymieszaj do połączenia składników.
- Złożenie ciasta. Biszkopt nasącz wodą z cytryną lub herbatą. Na ciasto nałóż krem I, a następnie herbatniki. Na herbatniki wyłóż masę owocową. Na masie owocowej rozsmaruj krem II. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj wiórkami czekolady.
To proste i szybkie ciasto zachwyci twoich gości swoim wyglądem i smakiem. Warstwowa struktura, połączenie kremów i owoców, a także delikatny aromat czekolady sprawią, że ciasto sympatia stanie się prawdziwą gwiazdą twojego sylwestrowego przyjęcia.