PrzepisSylwesterCiasto Sympatia jest najlepsze na sylwestra. Poznaj przepis, który rozwali system

Ciasto Sympatia jest najlepsze na sylwestra. Poznaj przepis, który rozwali system

Ciasto Sympatia to połączenie biszkoptu, dwóch kremów śmietankowych, masy wiśniowej i herbatników. Biszkopt nasączymy herbatą, a wierzch deseru udekorujemy czekoladą. To idealny wybór na sylwestra, ponieważ jest pyszne, efektowne i łatwe do przygotowania.

Ciasto Sympatia jest najlepsze na sylwestra. Poznaj przepis, który rozwali system
Ciasto Sympatia jest najlepsze na sylwestra. Poznaj przepis, który rozwali system
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.12.2023 16:09

Sylwester to czas wyjątkowy, pełen magii i radości. Dlatego prezentujemy wam przepis na niezwykłe ciasto sympatia, które z pewnością przełamie wszelkie smakowe schematy. To połączenie biszkoptu, kremów śmietankowych, masy wiśniowej i herbatników sprawi, że wasza sylwestrowa uczta będzie niezapomniana. Oto sekrety tego wyjątkowego deseru!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto sympatia - przepis

Ciasto wygląda pięknie i trudno oderwać od niego wzrok. Z pewnością posmakuje każdemu łasuchowi i zniknie z blaszki momentalnie.

Składniki na biszkopt:

  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 jaja,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Składniki na krem I:

  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 150 g mascarpone,
  • 330 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 śmietan-fix,
  • 50-60 g gorzkiej czekolady.

Składniki na masę owocową:

  • 3 galaretki czerwone,
  • 450 g mrożonych wiśni lub truskawek,
  • 800 ml wrzącej wody.

Składniki na krem II:

  • 1/4 szklanki cukru pudrum
  • 500 ml śmietany 36 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 1 śmietan-fix,
  • 100 g białej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas ubijając. Dodaj żółtka i ubij tylko do połączenia składników. Na koniec wsyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
  2. Przygotuj krem I. Zimną śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubij na gęstą masę. Dodaj mascarpone i ubij jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj startą czekoladę i ponownie wymieszaj.
  3. Przygotuj warstwę owocową. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj do nich zamrożone wiśnie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Przygotuj krem II. Odlej 1/4 szklanki zimnej śmietanki i podgrzej ją w rondelku. Dodaj do niej połamane kawałki białej czekolady i rozpuść. Pozostałą śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę i mascarpone. Wymieszaj do połączenia składników.
  5. Złożenie ciasta. Biszkopt nasącz wodą z cytryną lub herbatą. Na ciasto nałóż krem I, a następnie herbatniki. Na herbatniki wyłóż masę owocową. Na masie owocowej rozsmaruj krem II. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj wiórkami czekolady.

To proste i szybkie ciasto zachwyci twoich gości swoim wyglądem i smakiem. Warstwowa struktura, połączenie kremów i owoców, a także delikatny aromat czekolady sprawią, że ciasto sympatia stanie się prawdziwą gwiazdą twojego sylwestrowego przyjęcia.

Wybrane dla Ciebie