Przygotuj zrazy w takim wydaniu. Aromat będzie unosił się po całym domu
29.12.2023 11:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kruche i soczyste zrazy to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Nie jest to, co prawda, danie ekspresowe, ale zdecydowanie warte każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie. Koniecznie zapisz sobie ten przepis na pyszne, delikatne zrazy.
Zrazy z karkówki możesz podać z surówką bądź sałatką ze słoika, z kaszą, ziemniakami czy nawet pieczywem - w każdym towarzystwie będą smakować rewelacyjnie. Oczywiście pod warunkiem, że będą kruche i soczyste, a nie żylaste i twarde jak podeszwa. Zobacz, jak zabrać się za przygotowanie zrazów z karkówki, by zachwycały smakiem i delikatnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić kruche i soczyste zrazy z karkówki?
Najważniejsza jest dobra jakość mięsa. Karkówka powinna mieć świeży zapach i być wilgotna, ale nie śliska. najlepiej, by miała jednolity, ciemnoróżowy kolor i jasnoróżowe bądź białe przerosty. Ważna jest również marynata. Chcąc przyrządzić miękkie i delikatne zrazy, należy wcześniej zamarynować karkówkę i odstawić na przynajmniej kilka godzin. Do marynaty warto dodać sól, ponieważ przyprawa ta osłabia strukturę białek odpowiedzialnych za kurczenie mięsa podczas ogrzewania. Tym samym traci ono mniej soków i jest odporniejsze na przesuszenie. Dobrze też pamiętać o kwasie np. soku z cytryny, gdyż rozpuszcza on część białek we włóknach mięśniowych, przez co mięso jest bardziej miękkie.
Jeśli nie chcesz, by karkówka wyszła twarda i żylasta, nie wystawiaj mięsa na działanie szoku termicznego. Zanim zaczniesz obróbkę cieplną, pozwól karkówce nabrać temperatury pokojowej. Pamiętaj też, że włókna karczku są bardzo silne i znajduje się w nich dużo kolagenu. To natomiast sprawia, że podczas smażenia mięsa w zbyt wysokiej temperaturze, białka, z których zbudowane są włókna mięśniowe, po prostu kurczą się i ściągają. Może to skutkować suchością, gumowatą strukturą i twardością mięsa. Dlatego karkówkę dobrze jest smażyć na średnim ogniu.
Zrazy z karkówki. Przepis
Składniki:
- 8 plastrów karkówki wieprzowej,
- 8 plastrów ulubionej wędliny,
- 500 ml bulionu,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 3 kiszone ogórki,
- 8 łyżeczek musztardy,
- 8 łyżeczek ketchupu,
- sok z cytryny,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Plastry karkówki delikatnie rozbij i oprósz z obu stron solą i pieprzem.
- Paprykę pokrój w słupki, a ogórki kiszone w paski.
- Musztardę wymieszaj z ketchupem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą pokryj plastry karkówki. Mięso odstaw na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i odstaw, by nabrało temperatury pokojowej.
- Następnie na każdym kawałku mięsa połóż plaster wędliny i kilka słupków papryki i kiszonego ogórka.
- Kawałki karkówki zawiń w roladki i zepnij wykałaczką, a następnie podsmaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
- Podsmażone mięso zdejmij z patelni i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
- Do gotowej cebuli dodaj przygotowane zrazy. Zalej je bulionem, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu, aż mięso stanie się kruche (co najmniej 60 minut). W razie potrzeby dolewaj wody podczas duszenia mięsa.
- Kiedy zrazy będą gotowe, możesz wyjąć je z patelni, a powstały sos zagęścić odrobiną mąki i doprawić solą i pieprzem.