Przygotuj zrazy w takim wydaniu. Aromat będzie unosił się po całym domu

Kruche i soczyste zrazy to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Nie jest to, co prawda, danie ekspresowe, ale zdecydowanie warte każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie. Koniecznie zapisz sobie ten przepis na pyszne, delikatne zrazy.

Zrazy z karkówkiZrazy z karkówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zrazy z karkówki możesz podać z surówką bądź sałatką ze słoika, z kaszą, ziemniakami czy nawet pieczywem - w każdym towarzystwie będą smakować rewelacyjnie. Oczywiście pod warunkiem, że będą kruche i soczyste, a nie żylaste i twarde jak podeszwa. Zobacz, jak zabrać się za przygotowanie zrazów z karkówki, by zachwycały smakiem i delikatnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Jak zrobić kruche i soczyste zrazy z karkówki?

Najważniejsza jest dobra jakość mięsa. Karkówka powinna mieć świeży zapach i być wilgotna, ale nie śliska. najlepiej, by miała jednolity, ciemnoróżowy kolor i jasnoróżowe bądź białe przerosty. Ważna jest również marynata. Chcąc przyrządzić miękkie i delikatne zrazy, należy wcześniej zamarynować karkówkę i odstawić na przynajmniej kilka godzin. Do marynaty warto dodać sól, ponieważ przyprawa ta osłabia strukturę białek odpowiedzialnych za kurczenie mięsa podczas ogrzewania. Tym samym traci ono mniej soków i jest odporniejsze na przesuszenie. Dobrze też pamiętać o kwasie np. soku z cytryny, gdyż rozpuszcza on część białek we włóknach mięśniowych, przez co mięso jest bardziej miękkie.

Jeśli nie chcesz, by karkówka wyszła twarda i żylasta, nie wystawiaj mięsa na działanie szoku termicznego. Zanim zaczniesz obróbkę cieplną, pozwól karkówce nabrać temperatury pokojowej. Pamiętaj też, że włókna karczku są bardzo silne i znajduje się w nich dużo kolagenu. To natomiast sprawia, że podczas smażenia mięsa w zbyt wysokiej temperaturze, białka, z których zbudowane są włókna mięśniowe, po prostu kurczą się i ściągają. Może to skutkować suchością, gumowatą strukturą i twardością mięsa. Dlatego karkówkę dobrze jest smażyć na średnim ogniu.

Przygotuj delikatne i kruche zrazy
Przygotuj delikatne i kruche zrazy © Pexels | Kamran Aydinov

Zrazy z karkówki. Przepis

Składniki:

  • 8 plastrów karkówki wieprzowej,
  • 8 plastrów ulubionej wędliny,
  • 500 ml bulionu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 kiszone ogórki,
  • 8 łyżeczek musztardy,
  • 8 łyżeczek ketchupu,
  • sok z cytryny,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry karkówki delikatnie rozbij i oprósz z obu stron solą i pieprzem.
  2. Paprykę pokrój w słupki, a ogórki kiszone w paski.
  3. Musztardę wymieszaj z ketchupem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą pokryj plastry karkówki. Mięso odstaw na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
  4. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i odstaw, by nabrało temperatury pokojowej.
  5. Następnie na każdym kawałku mięsa połóż plaster wędliny i kilka słupków papryki i kiszonego ogórka.
  6. Kawałki karkówki zawiń w roladki i zepnij wykałaczką, a następnie podsmaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Podsmażone mięso zdejmij z patelni i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
  8. Do gotowej cebuli dodaj przygotowane zrazy. Zalej je bulionem, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu, aż mięso stanie się kruche (co najmniej 60 minut). W razie potrzeby dolewaj wody podczas duszenia mięsa.
  9. Kiedy zrazy będą gotowe, możesz wyjąć je z patelni, a powstały sos zagęścić odrobiną mąki i doprawić solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty