Schab po góralsku. Zrób na obiad, a rodzina ustawi się po dokładki
Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny, ale sprawdzony obiad dla całej rodziny, to dzisiaj mamy dla ciebie coś idealnego. Schab po góralsku poleca się wszystkim smakoszom, a dodatek kiszonej kapusty do mięsa to prawdziwy kulinarny majstersztyk. Koniecznie przetestuj!
29.12.2023 10:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Schab to w domach Polaków mięso wyjątkowe. Klasyczne kotlety w panierce, czy też te przygotowane w aromatycznym sosie, to w końcu klasyka kulinarnego gatunku, do której wracamy przynajmniej kilka razy w miesiącu. Osobiście jesteśmy fanami struktury i smaku tego gatunku mięsa, dlatego kiedy zobaczyliśmy przepis na schab po góralsku, od razu wiedzieliśmy, że trafiliśmy na coś, co nam posmakuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie pomyliliśmy się. Taki schab, inspirowany tradycjami kulinarnymi z południa Polski, to uczta dla koneserów nie tylko mięsa, ale również kapusty kiszonej. Według nas jest to połączenie idealne i zamierzamy bronić tego zdania do ostatniej kropli krwi! Coś nam jednak mówi, że wcale nie musimy tego robić, bo gdy i ty przetestujesz przepis na schab po góralsku, dołączysz się do tej opinii!
Schab po góralsku
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 3 śliwki suszone,
- 2 łyżki mąki,
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
- majeranek,
- papryka słodka,
- kilka listków laurowych,
- pieprz w ziarnach.
Sposób przygotowania:
- Schab (tu przeczytasz, jak wybrać taki najlepszej jakości) pokrój w plastry jak na klasyczne kotlety. Rozbij tłuczkiem, wklep przyprawy i panieruj w mące. Obsmaż z obu stron na patelni. Następnie na tej samej patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę.
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do garnka, dodaj poszatkowaną kapustę, suszone śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej szklanką wody i gotuj około 20 minut.
- Ugotowaną kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego. Obsmażony schab wraz z cebulą połóż na kapuście, a całość przykryj folią aluminiową.
- Piecz 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie dodaj do schabu sos przygotowany ze śmietany i mąki. Piecz kolejne 15 minut. Smacznego!