PoradyWielu popełnia błąd przy gotowaniu kukurydzy. Ziarna stają się twarde i łykowate

Wielu popełnia błąd przy gotowaniu kukurydzy. Ziarna stają się twarde i łykowate

Jak długo gotować kukurydzę?
Jak długo gotować kukurydzę?
Źródło zdjęć: © Canva | Mehmet Onur Bozkurt

03.08.2024 12:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeszcze ciepłe kolby kukurydzy okraszone masłem i oprószone solą to smak lata i hit nadmorskich plaż. Słodkie, miękkie i kremowe ziarna nie potrzebują specjalnego traktowania. Wystarczy absolutne minimum, by wydobyć z nich pełnię smaku. Wiele osób popełnia jednak karygodny błąd podczas gotowania kukurydzy, przez co ziarna stają się twarde i łykowate.

Sezon na kukurydzę cukrowo rozpoczyna się latem i trwa aż do wczesnej jesieni. Wakacje to najlepszy moment na delektowanie się tym przysmakiem. Świeża kukurydza cukrowa najlepiej smakuje zebrana w pełni dojrzałości, co przypada na okres od lipca do września. A jak przygotować słodką kolbę, by ziarna były miękkie i delikatne?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak długo ugotować kukurydzę, by była miękka?

Czas gotowania kukurydzy jest szalenie istotny. Jeśli kolby spędzą za dużo czasu w wodzie, staną się twarde i łykowate. Chcąc więc otrzymać miękką kukurydzę, należy gotować ją 15 minut od momentu, gdy woda, do której wrzucono kolby, ponownie zawrze. To optymalny czas gotowania kukurydzy, który zapewni miękkie ziarno, niemniej dla pewności warto co jakiś czas sprawdzać stan ziaren widelcem czy patyczkiem do szaszłyków.

Wcześniej jednak konieczne jest dokładne oczyszczenie kukurydzy z liści i "włosków", a także obcięcie trzonu, jeśli jest zbyt długi. Następnie należy przygotować duży i szeroki garnek, który pomieści całą kukurydzę. Kluczowe jest, aby dobrać odpowiednią ilość wody, która pokryje kolby całkowicie. Jeżeli garnek jest na tyle duży, że kolby mogą swobodnie obracać się w gotującej wodzie, to jest to idealne rozwiązanie.

Warto pamiętać również o tym, by nie dodawać soli do wody, w której będą gotowane kolby. Sól sprawi, że kukurydza stanie się twarda. Zamiast soli można dodać do wody odrobinę cukru, ale nie jest to konieczne. Cukier podkreśli naturalną słodycz kukurydzy. Oczywiście sól można dodać już po ugotowaniu, w momencie okraszania kukurydzy np. masłem. Dla uzyskania bardziej delikatnego smaku ziaren kukurydzę można ugotować w wodzie z dodatkiem mleka.

Jak ugotować kukurydzę?
Jak ugotować kukurydzę? © Canva | rodrigobark

Jak wybrać dobrą kukurydzę?

Chcąc móc delektować się niepowtarzalnym smakiem kukurydzy, niezbędne jest zwrócenie szczególnej uwagi na wybór odpowiednich kolb. Kluczowy jest wygląd liści otaczających kolbę – powinny być zielone i łatwo odchodzić od kolby. Jeżeli natomiast zauważymy, że liście mają żółty kolor, to jest to sygnał, że kukurydza jest już stara i prawdopodobnie leżała zbyt długo. Dojrzałe kolby charakteryzują się żółtymi, obfitymi i blisko siebie osadzonymi ziarnami. Warto unikać kolb, na których ziarna są jasnożółte i pękate, ponieważ mogą one świadczyć o tym, że kukurydza jest stara lub była źle przechowywana.

Jeśli zdecydujemy się na zakup pakowanej kukurydzy, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim folia nie powinna być zaparowana od środka, trzon nie powinien wykazywać oznak sczernienia, a czubek nie powinien być przesuszony. Najlepszym wyborem będą kolby średniej wielkości, które charakteryzują się obfitością żółtych ziaren o podobnej wielkości w danym skupisku (na czubku mogą być nieco mniejsze). Warto pamiętać, że polska kukurydza cukrowa jest mniej słodka od importowanej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także