Ten przysmak króluje na polskich plażach. Trzeba jednak słono za niego zapłacić

Kukurydza to warzywo, które określa się mianem "złota Ameryki". Do Europy trafiła w XV wieku, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Od tamtej pory, stanowi wspaniały przysmak, ale o jej popularności w Polsce można tak naprawdę mówić od dobrych kilkunastu lat. Czy wiesz, kiedy dokładnie zaczyna się sezon na kukurydzę i jak zrobić gotowaną kukurydzę, która cieszy się aż taką popularnością nad polskim morzem?

ObrazekAdobe Stock
Karol Wiak

Biorąc pod uwagę popularne warzywa sezonowe, trzeba podkreślić, że kukurydza to przysmak, który wyróżnia się bogatą, bo sięgającą aż 5000 lat wstecz historią. Początkowo, uprawiano ją na terenach obecnego Meksyku, a dziś jest już niemal wszędzie. Jej ojczyzną jest Ameryka Środkowa i Południowa - to właśnie tu wywarła istotny wpływ na rozwój cywilizacji, bo stanowiła ważny składnik pożywienia. Na pewno jest to warzywo smaczne i zdrowe, o licznych zastosowaniach w kuchni. Najpopularniejsza wydaje się być jednak gotowana lub grillowana kukurydza. Sprawdź, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na kukurydzę.

Kukurydza - niedocenione, ale pełne wartości warzywo

Jakie właściwości ma kukurydza? Warto podkreślić, że może nie jest to warzywo, po które sięga się regularnie, ale to właśnie z kukurydzy przygotowuje się popularny popcorn, czy gotuje kolbę, która jest znana i lubiana nad polskim morzem. Kukurydza konserwowa stanowi za to składnik wielu popularnych sałatek. Jej właściwości są warte podkreślenia. Kukurydza jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, takich jak fosfor, selen, potas, magnez oraz zeaksantyna - rzadki barwnik roślinny, który posiada właściwości antyoksydacyjne, pomagające blokować wolne rodniki.

Obrazek
Kukurydza - Pyszności; Foto Canva.com

Ze względu na wysoką zawartość skrobi, kukurydza jest również ważnym źródłem energii. Dodatkowo, jest polecana dla osób z nietolerancją glutenu. Kukurydza jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy E i witaminy A, która rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Dobrym rozwiązaniem jest połączenie ziaren kukurydzy ze zdrowym tłuszczem roślinnym. To nie tylko dodaje smaku, ale także pomaga w odpowiednim wchłanianiu tych cennych składników, które kukurydza ma do zaoferowania dla twojego organizmu.

Kiedy wypada sezon na kukurydzę?

Jeśli weźmiesz pod uwagę sezon na kukurydzę, to jest on stosunkowo długi, bo rozpoczyna się w lecie, a kończy jesienią. W tym czasie, warto po nią sięgać regularnie. Bez problemu znajdziesz ją w dowolnym sklepie lub na targu. Aby wybrać najlepszą kukurydzę podczas zakupu, zwróć uwagę na to, by liście, które ją otaczają były zielone i łatwo odchodziły od kolby. Ziarna kukurydzy powinny być z kolei żółte i niezbyt przesuszone. Tak zakupioną kukurydzę możesz śmiało ugotować.

Sezon na kukurydzę to świetny moment na gotowaną kukurydzę

Poznaj kukurydza gotowana przepis. To pomysł na przekąskę, która jest dobrze znana nad polskim morzem. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest również banalnie prosta w przygotowaniu. Zobacz, jakie to proste i smaczne!

Składniki:

  • 4 łyżki cukru,
  • kolby kukurydzy - 4 sztuki,
  • szczypta soli,
  • masło do posmarowania.
Obrazek
Gotowana kukurydza - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Zanim zaczniesz gotować kukurydzę, to pamiętaj, by do wody dodać jedynie cukier. Gotową kukurydzę soli się dopiero po wyjęciu jej z wody.
  2. Obierz kukurydzę z liści i włosków i umyj pod bieżącą wodą.
  3. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj cukier, wrzuć kolby i gotuj przez 15 minut.
  4. Po ugotowaniu, wyjmij kukurydzę z garnka, posmaruj masłem i oprósz z każdej strony solą. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥