Ten przysmak króluje na polskich plażach. Trzeba jednak słono za niego zapłacić
16.06.2023 10:12, aktual.: 16.06.2023 11:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kukurydza to warzywo, które określa się mianem "złota Ameryki". Do Europy trafiła w XV wieku, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Od tamtej pory, stanowi wspaniały przysmak, ale o jej popularności w Polsce można tak naprawdę mówić od dobrych kilkunastu lat. Czy wiesz, kiedy dokładnie zaczyna się sezon na kukurydzę i jak zrobić gotowaną kukurydzę, która cieszy się aż taką popularnością nad polskim morzem?
Biorąc pod uwagę popularne warzywa sezonowe, trzeba podkreślić, że kukurydza to przysmak, który wyróżnia się bogatą, bo sięgającą aż 5000 lat wstecz historią. Początkowo, uprawiano ją na terenach obecnego Meksyku, a dziś jest już niemal wszędzie. Jej ojczyzną jest Ameryka Środkowa i Południowa - to właśnie tu wywarła istotny wpływ na rozwój cywilizacji, bo stanowiła ważny składnik pożywienia. Na pewno jest to warzywo smaczne i zdrowe, o licznych zastosowaniach w kuchni. Najpopularniejsza wydaje się być jednak gotowana lub grillowana kukurydza. Sprawdź, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na kukurydzę.
Kukurydza - niedocenione, ale pełne wartości warzywo
Jakie właściwości ma kukurydza? Warto podkreślić, że może nie jest to warzywo, po które sięga się regularnie, ale to właśnie z kukurydzy przygotowuje się popularny popcorn, czy gotuje kolbę, która jest znana i lubiana nad polskim morzem. Kukurydza konserwowa stanowi za to składnik wielu popularnych sałatek. Jej właściwości są warte podkreślenia. Kukurydza jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, takich jak fosfor, selen, potas, magnez oraz zeaksantyna - rzadki barwnik roślinny, który posiada właściwości antyoksydacyjne, pomagające blokować wolne rodniki.
Ze względu na wysoką zawartość skrobi, kukurydza jest również ważnym źródłem energii. Dodatkowo, jest polecana dla osób z nietolerancją glutenu. Kukurydza jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy E i witaminy A, która rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Dobrym rozwiązaniem jest połączenie ziaren kukurydzy ze zdrowym tłuszczem roślinnym. To nie tylko dodaje smaku, ale także pomaga w odpowiednim wchłanianiu tych cennych składników, które kukurydza ma do zaoferowania dla twojego organizmu.
Kiedy wypada sezon na kukurydzę?
Jeśli weźmiesz pod uwagę sezon na kukurydzę, to jest on stosunkowo długi, bo rozpoczyna się w lecie, a kończy jesienią. W tym czasie, warto po nią sięgać regularnie. Bez problemu znajdziesz ją w dowolnym sklepie lub na targu. Aby wybrać najlepszą kukurydzę podczas zakupu, zwróć uwagę na to, by liście, które ją otaczają były zielone i łatwo odchodziły od kolby. Ziarna kukurydzy powinny być z kolei żółte i niezbyt przesuszone. Tak zakupioną kukurydzę możesz śmiało ugotować.
Sezon na kukurydzę to świetny moment na gotowaną kukurydzę
Poznaj kukurydza gotowana przepis. To pomysł na przekąskę, która jest dobrze znana nad polskim morzem. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest również banalnie prosta w przygotowaniu. Zobacz, jakie to proste i smaczne!
Składniki:
- 4 łyżki cukru,
- kolby kukurydzy - 4 sztuki,
- szczypta soli,
- masło do posmarowania.
Sposób przygotowania:
- Zanim zaczniesz gotować kukurydzę, to pamiętaj, by do wody dodać jedynie cukier. Gotową kukurydzę soli się dopiero po wyjęciu jej z wody.
- Obierz kukurydzę z liści i włosków i umyj pod bieżącą wodą.
- Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj cukier, wrzuć kolby i gotuj przez 15 minut.
- Po ugotowaniu, wyjmij kukurydzę z garnka, posmaruj masłem i oprósz z każdej strony solą. Smacznego!