Śródziemnomorski przysmak w polskim wydaniu. Zbierz w ogrodzie i zrób kilka słoiczków
Marynowanie nasion nasturcji to bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie dobrodziejstw tych kwiatów oraz wzbogacenie domowego menu. Ponadto specjał ten stanowi doskonały zamiennik śródziemnomorskich prawdziwych kaparów. Co ciekawe, przepis na udawane kapary z nasion nasturcji był znany w polskiej kuchni już w XVIII stuleciu.
03.08.2024 11:40
Nasturcja to roślina, która nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale także jest ceniona za swoje liczne właściwości lecznicze. Można z niej przygotowywać różnego rodzaju napary, wywary, toniki i nalewki, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Natomiast nasiona nasturcji można przeobrazić w doskonały dodatek do dań przekąsek. Udawane kapary lub polskie kapary to specjał godny polecenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nasturcja i jej wpływ na zdrowie
Właściwości lecznicze nasturcji wynikają z obecności takich składników, jak witamina C, beta-karoten oraz luteina. Nasturcja często nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Działa wspomagająco w leczeniu różnych schorzeń układu oddechowego, począwszy od zapalenia oskrzeli, a skończywszy na chorobach gardła. Napary z nasturcji są również stosowane w celu poprawy trawienia.
Ta roślina ma także pozytywny wpływ na naczynia krwionośne. Wzmacnia je, co przekłada się na zwiększenie odporności organizmu. Osoby, które często chorują, mają obniżoną odporność, cierpią na infekcje układu oddechowego czy też na szkorbut, powinny regularnie pić sok z nasturcji.
Polskie kapary, czyli marynowane nasiona nasturcji
Nasturcja jest ceniona nie tylko za swoje właściwości lecznicze, ale również za walory kulinarne. Jej pikantny i nieco ostry smak przypomina rukolę lub rzeżuchę. Wszystkie części rośliny są jadalne, ale najczęściej wykorzystuje się jej liście oraz kwiaty. Kwiaty nasturcji mogą stanowić piękną dekorację potraw, a świeże liście doskonale sprawdzą się w sałatkach i surówkach. Można je również dodawać do ryb, mięs oraz potraw jajecznych.
Marynowane nasiona oraz pnącza nasturcji to kolejny ceniony dodatek do dań. Jej pączki kwiatowe przypominają smakiem kapary, dlatego coraz częściej można spotkać kapary z nasturcji. Nasiona nasturcji zbiera się późnym latem i jesienią, a do marynowania należy przeznaczyć tylko te zielone i soczyste. Ze względu na to, że nasiona nasturcji są gorzkie, wcześniej należy je wymoczyć w solance.
Kapary po polsku. Przepis na marynowane nasiona nasturcji
Składniki:
- 100 g zielonych nasion nasturcji,
- 100 ml wody,
- 20 g soli,
- ½ szklanki octu jabłkowego,
- 4 łyżki cukru,
- 2 listki laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 4 goździki,
- 1 łyżka soli,
- 1 szklanka białego wina.
Przygotowanie:
- Nasiona nasturcji oczyść, a następnie zalej wodą z solą i odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie odcedź nasiona i przełóż do wyparzonych słoiczków.
- Ocet zagotuj z winem, cukrem, solą i przyprawami.
- Tak przygotowaną zalewą zalej nasiona, a słoiki szczelnie zakręć.
- Następnie możesz poddać słoiki pasteryzacji - wystarczy 10 minut od zagotowania wody.
- Polskie kapary odstaw do góry dnem na 24 godziny do ostygnięcia, a następnie przechowuj w zacienionym miejscu.
- Spożywać co najmniej po dwóch tygodniach.