Śródziemnomorski przysmak w polskim wydaniu. Zbierz w ogrodzie i zrób kilka słoiczków

Marynowanie nasion nasturcji to bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie dobrodziejstw tych kwiatów oraz wzbogacenie domowego menu. Ponadto specjał ten stanowi doskonały zamiennik śródziemnomorskich prawdziwych kaparów. Co ciekawe, przepis na udawane kapary z nasion nasturcji był znany w polskiej kuchni już w XVIII stuleciu.

Nasiona nasturcji posłużą do przygotowania kaparów po polsku Nasiona nasturcji posłużą do przygotowania kaparów po polsku
Źródło zdjęć: © Canva | lauraag

Nasturcja to roślina, która nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale także jest ceniona za swoje liczne właściwości lecznicze. Można z niej przygotowywać różnego rodzaju napary, wywary, toniki i nalewki, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Natomiast nasiona nasturcji można przeobrazić w doskonały dodatek do dań przekąsek. Udawane kapary lub polskie kapary to specjał godny polecenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata

Nasturcja i jej wpływ na zdrowie

Właściwości lecznicze nasturcji wynikają z obecności takich składników, jak witamina C, beta-karoten oraz luteina. Nasturcja często nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Działa wspomagająco w leczeniu różnych schorzeń układu oddechowego, począwszy od zapalenia oskrzeli, a skończywszy na chorobach gardła. Napary z nasturcji są również stosowane w celu poprawy trawienia.

Ta roślina ma także pozytywny wpływ na naczynia krwionośne. Wzmacnia je, co przekłada się na zwiększenie odporności organizmu. Osoby, które często chorują, mają obniżoną odporność, cierpią na infekcje układu oddechowego czy też na szkorbut, powinny regularnie pić sok z nasturcji.

Nasiona nasturcji
Nasiona nasturcji © Canva | Moppet

Polskie kapary, czyli marynowane nasiona nasturcji

Nasturcja jest ceniona nie tylko za swoje właściwości lecznicze, ale również za walory kulinarne. Jej pikantny i nieco ostry smak przypomina rukolę lub rzeżuchę. Wszystkie części rośliny są jadalne, ale najczęściej wykorzystuje się jej liście oraz kwiaty. Kwiaty nasturcji mogą stanowić piękną dekorację potraw, a świeże liście doskonale sprawdzą się w sałatkach i surówkach. Można je również dodawać do ryb, mięs oraz potraw jajecznych.

Marynowane nasiona oraz pnącza nasturcji to kolejny ceniony dodatek do dań. Jej pączki kwiatowe przypominają smakiem kapary, dlatego coraz częściej można spotkać kapary z nasturcji. Nasiona nasturcji zbiera się późnym latem i jesienią, a do marynowania należy przeznaczyć tylko te zielone i soczyste. Ze względu na to, że nasiona nasturcji są gorzkie, wcześniej należy je wymoczyć w solance.

Kapary po polsku. Przepis na marynowane nasiona nasturcji

Składniki:

  • 100 g zielonych nasion nasturcji,
  • 100 ml wody,
  • 20 g soli,
  • ½ szklanki octu jabłkowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 4 goździki,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 szklanka białego wina.

Przygotowanie:

  1. Nasiona nasturcji oczyść, a następnie zalej wodą z solą i odstaw do lodówki na 24 godziny.
  2. Po tym czasie odcedź nasiona i przełóż do wyparzonych słoiczków.
  3. Ocet zagotuj z winem, cukrem, solą i przyprawami.
  4. Tak przygotowaną zalewą zalej nasiona, a słoiki szczelnie zakręć.
  5. Następnie możesz poddać słoiki pasteryzacji - wystarczy 10 minut od zagotowania wody.
  6. Polskie kapary odstaw do góry dnem na 24 godziny do ostygnięcia, a następnie przechowuj w zacienionym miejscu.
  7. Spożywać co najmniej po dwóch tygodniach.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają