Zbija cholesterol i reguluje przemianę materii. Dodaj do sałatki lub przygotuj napar

Ogórecznik jest nie tylko rośliną dekoracyjną, a posiada liczne właściwości lecznicze oraz przyprawowe. Z tego powodu znajduje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w sztuce kulinarnej. Zobacz, co warto wiedzieć o ogóreczniku.

Ogórecznik lekarski doceniany jest w medycynie naturalnej Ogórecznik lekarski doceniany jest w medycynie naturalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis L.), bo o tym konkretnym mowa, naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego, ale uprawiany jest również w Polsce. Ogórecznik lekarski może osiągnąć wysokość do 60 cm, jego kwiaty są fioletowoniebieskie i mają kształt gwiazdek, z kolei owoc to ciemnobrązowa, żebrowana rozłupnia wypełniona czterema nasionami. Co ciekawe, łodyga i liście ogórecznika lekarskiego wydzielają odświeżający ogórkowy zapach. Smak liści i kwiatów tej rośliny przypomina smak ogórka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z bobem i młodymi ziemniakami. Poznaj prawdziwy smak lata

Na co działa ogórecznik? Właściwości ogórecznika lekarskiego

Jednym z głównych zastosowań ogórecznika lekarskiego jest leczenie zapalenia i uszkodzeń błon śluzowych jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit. Działa on łagodząco na te obszary, przynosząc ulgę i wspomagając proces gojenia. Ogórecznik lekarski jest również stosowany do leczenia różnych schorzeń i zaburzeń układu krążenia. Poprawia on przepływ krwi w naczyniach krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze. Sprawdza się też w przebiegu infekcji i przeziębienia, łagodzi objawy, takie jak: ból gardła, kaszel z zalegającą wydzieliną i chrypę.

Ogórecznik lekarski reguluje przemianę materii oraz wykazuje korzystny wpływ na profil lipidowy organizmu: zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, przeciwdziała wystąpieniu choroby wieńcowej i obniża poziom tzw. złego cholesterolu (LDL). Jednocześnie normalizuje poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL). Ponadto ogórecznik lekarski zwiększa wydalanie moczu i usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Działa również przeciwzapalnie na nerki i układ moczowy, co pomaga zwalczyć zapalenie tych organów.

Ogórecznik lekarski to nie tylko roślina ozdobna
Ogórecznik lekarski to nie tylko roślina ozdobna © Pixabay

Ogórecznik lekarski – jak stosować?

W celach leczniczych wykorzystuje się liście, kwiaty i nasiona ogórecznika. Jadalne są kwiaty oraz młode jeszcze nieowłosione liście. Można dodać je do sałatek, zapiekanek, zup czy sosów, a także przyrządzać jak szpinak. Dostępne są również: soki z ogórecznika, płukanki ze świeżej lub suszonej rośliny, a także nalewki, olej z nasion, tabletki, maść, a nawet miód ogórecznikowy.

Dobrym sposobem na wykorzystanie dobrodziejstw ogórecznika jest przygotowanie naparu na bazie tej rośliny. 1 łyżeczkę drobno posiekanych świeżych liści ogórecznika lekarskiego lub 1 łyżkę suszu należy zalać szklanką wrzątku i parzyć całość 15 minut pod przykryciem. Taki napar najlepiej spożywać trzy razy dziennie. Sięgać po niego powinny osoby borykające się z problemami ze strony układu pokarmowego oraz oddechowego.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟