Zbija cholesterol i reguluje przemianę materii. Dodaj do sałatki lub przygotuj napar

Ogórecznik jest nie tylko rośliną dekoracyjną, a posiada liczne właściwości lecznicze oraz przyprawowe. Z tego powodu znajduje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w sztuce kulinarnej. Zobacz, co warto wiedzieć o ogóreczniku.

Ogórecznik lekarski doceniany jest w medycynie naturalnej Ogórecznik lekarski doceniany jest w medycynie naturalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis L.), bo o tym konkretnym mowa, naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego, ale uprawiany jest również w Polsce. Ogórecznik lekarski może osiągnąć wysokość do 60 cm, jego kwiaty są fioletowoniebieskie i mają kształt gwiazdek, z kolei owoc to ciemnobrązowa, żebrowana rozłupnia wypełniona czterema nasionami. Co ciekawe, łodyga i liście ogórecznika lekarskiego wydzielają odświeżający ogórkowy zapach. Smak liści i kwiatów tej rośliny przypomina smak ogórka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z bobem i młodymi ziemniakami. Poznaj prawdziwy smak lata

Na co działa ogórecznik? Właściwości ogórecznika lekarskiego

Jednym z głównych zastosowań ogórecznika lekarskiego jest leczenie zapalenia i uszkodzeń błon śluzowych jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit. Działa on łagodząco na te obszary, przynosząc ulgę i wspomagając proces gojenia. Ogórecznik lekarski jest również stosowany do leczenia różnych schorzeń i zaburzeń układu krążenia. Poprawia on przepływ krwi w naczyniach krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze. Sprawdza się też w przebiegu infekcji i przeziębienia, łagodzi objawy, takie jak: ból gardła, kaszel z zalegającą wydzieliną i chrypę.

Ogórecznik lekarski reguluje przemianę materii oraz wykazuje korzystny wpływ na profil lipidowy organizmu: zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, przeciwdziała wystąpieniu choroby wieńcowej i obniża poziom tzw. złego cholesterolu (LDL). Jednocześnie normalizuje poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL). Ponadto ogórecznik lekarski zwiększa wydalanie moczu i usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Działa również przeciwzapalnie na nerki i układ moczowy, co pomaga zwalczyć zapalenie tych organów.

Ogórecznik lekarski to nie tylko roślina ozdobna
Ogórecznik lekarski to nie tylko roślina ozdobna © Pixabay

Ogórecznik lekarski – jak stosować?

W celach leczniczych wykorzystuje się liście, kwiaty i nasiona ogórecznika. Jadalne są kwiaty oraz młode jeszcze nieowłosione liście. Można dodać je do sałatek, zapiekanek, zup czy sosów, a także przyrządzać jak szpinak. Dostępne są również: soki z ogórecznika, płukanki ze świeżej lub suszonej rośliny, a także nalewki, olej z nasion, tabletki, maść, a nawet miód ogórecznikowy.

Dobrym sposobem na wykorzystanie dobrodziejstw ogórecznika jest przygotowanie naparu na bazie tej rośliny. 1 łyżeczkę drobno posiekanych świeżych liści ogórecznika lekarskiego lub 1 łyżkę suszu należy zalać szklanką wrzątku i parzyć całość 15 minut pod przykryciem. Taki napar najlepiej spożywać trzy razy dziennie. Sięgać po niego powinny osoby borykające się z problemami ze strony układu pokarmowego oraz oddechowego.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby