Zbija cholesterol i reguluje przemianę materii. Dodaj do sałatki lub przygotuj napar

Ogórecznik jest nie tylko rośliną dekoracyjną, a posiada liczne właściwości lecznicze oraz przyprawowe. Z tego powodu znajduje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w sztuce kulinarnej. Zobacz, co warto wiedzieć o ogóreczniku.

Ogórecznik lekarski doceniany jest w medycynie naturalnej Ogórecznik lekarski doceniany jest w medycynie naturalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis L.), bo o tym konkretnym mowa, naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego, ale uprawiany jest również w Polsce. Ogórecznik lekarski może osiągnąć wysokość do 60 cm, jego kwiaty są fioletowoniebieskie i mają kształt gwiazdek, z kolei owoc to ciemnobrązowa, żebrowana rozłupnia wypełniona czterema nasionami. Co ciekawe, łodyga i liście ogórecznika lekarskiego wydzielają odświeżający ogórkowy zapach. Smak liści i kwiatów tej rośliny przypomina smak ogórka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z bobem i młodymi ziemniakami. Poznaj prawdziwy smak lata

Na co działa ogórecznik? Właściwości ogórecznika lekarskiego

Jednym z głównych zastosowań ogórecznika lekarskiego jest leczenie zapalenia i uszkodzeń błon śluzowych jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit. Działa on łagodząco na te obszary, przynosząc ulgę i wspomagając proces gojenia. Ogórecznik lekarski jest również stosowany do leczenia różnych schorzeń i zaburzeń układu krążenia. Poprawia on przepływ krwi w naczyniach krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze. Sprawdza się też w przebiegu infekcji i przeziębienia, łagodzi objawy, takie jak: ból gardła, kaszel z zalegającą wydzieliną i chrypę.

Ogórecznik lekarski reguluje przemianę materii oraz wykazuje korzystny wpływ na profil lipidowy organizmu: zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, przeciwdziała wystąpieniu choroby wieńcowej i obniża poziom tzw. złego cholesterolu (LDL). Jednocześnie normalizuje poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL). Ponadto ogórecznik lekarski zwiększa wydalanie moczu i usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Działa również przeciwzapalnie na nerki i układ moczowy, co pomaga zwalczyć zapalenie tych organów.

Ogórecznik lekarski to nie tylko roślina ozdobna
Ogórecznik lekarski to nie tylko roślina ozdobna © Pixabay

Ogórecznik lekarski – jak stosować?

W celach leczniczych wykorzystuje się liście, kwiaty i nasiona ogórecznika. Jadalne są kwiaty oraz młode jeszcze nieowłosione liście. Można dodać je do sałatek, zapiekanek, zup czy sosów, a także przyrządzać jak szpinak. Dostępne są również: soki z ogórecznika, płukanki ze świeżej lub suszonej rośliny, a także nalewki, olej z nasion, tabletki, maść, a nawet miód ogórecznikowy.

Dobrym sposobem na wykorzystanie dobrodziejstw ogórecznika jest przygotowanie naparu na bazie tej rośliny. 1 łyżeczkę drobno posiekanych świeżych liści ogórecznika lekarskiego lub 1 łyżkę suszu należy zalać szklanką wrzątku i parzyć całość 15 minut pod przykryciem. Taki napar najlepiej spożywać trzy razy dziennie. Sięgać po niego powinny osoby borykające się z problemami ze strony układu pokarmowego oraz oddechowego.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości