Tak przyśpieszysz metabolizm i szybko schudniesz. Michał Wrzosek wskazuje 4 rzeczy

Lato i wakacyjne urlopy zbliżają się wielkimi krokami i wiele osób budzi się "ze snu zimowego" przed ostatnim dzwonkiem. Rozpoczynamy wtedy odchudzanie i za wszelką cenę chcemy poprawić swój metabolizm. Michał Wrzosek podzielił się z internautami czterema sposobami, które w tym pomogą.

ObrazekMichał Wrzosek radzi, w jaki sposób poprawić metabolizm (PEXELS, YOUTUBE)
Paulina Hermann

Każdy chciałby, by kilogramy leciały jak szalone, a rozmiar zmniejszał się z dnia na dzień. Oczywiście wszystko bez efektu jo-jo. Niestety, w życiu tak dobrze nie jest, ale dzięki kilku tipom możemy przyspieszyć przemianę materii. Wystarczy, że zastosujesz się do porad znanego dietetyka.

Czym jest przemiana materii?

Metabolizm to po prostu wszystkie reakcje energetyczne i chemiczne, które zachodzą w każdej komórce organizmu. Bez niego nie ma życia. Dzięki niemu składniki dostarczane w trakcie jedzenia zamieniają się w energię. Przemiana materii nigdy nie ustaje, może jedynie zwolnić - na przykład, gdy nasze życie jest zagrożone (na przykład bardzo długo się głodzimy). Rozróżniamy dwa pojęcia:

1. podstawowa przemiana materii (PPM) - tyle potrzebujemy, by utrzymać organizm przy życiu, gdy tylko leżymy i nic nie robimy,

2. całkowita przemiana materii (CPM) - PPM plus jakakolwiek aktywność fizyczna; jeśli znamy swoje CPM, możemy policzyć, ile kalorii powinniśmy spożywać, by utrzymać wagę lub schudnąć.

Obrazek
Metabolizm poprawisz za pomocą aktywności fizycznej i diety (PEXELS)

W ten sposób przyspieszysz metabolizm. Michał Wrzosek ma kilka porad

Co sprawi, że przemiana materii będzie pracować na najwyższych obrotach? Dietetyk wymienił cztery sposoby. Pierwszy jest chyba najbardziej oczywisty. Chodzi o picie wody. Dużej ilości wody, czyli około 2 litrów dziennie.

- Jest to ważne, by utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu - tłumaczy Wrzosek. Bardzo istotna jest również aktywność fizyczna. Regularne ćwiczenia pozytywnie wpływają na metabolizm. Musimy również zwracać uwagę na termogeniki, czyli substancje poprawiające przemianę materii i spalające tłuszcz. Wśród nich jest zawarta w kawie kofeina, kapsaicyna będąca składnikiem papryki, piperyna, kurkumina, cynamon oraz imbir.

Nie możemy zapominać o zwiększaniu efektu termicznego tego, co jemy. Jak to zrobić? Wystarczy do diety dołączyć więcej białka. Ten składnik znajdziemy nie tylko we wszelkiego rodzaju mięsach, ale i w mlecznych przetworach, warzywach strączkowych, migdałach, nerkowcach, pistacjach, jajkach i wielu innych produktach.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"