Ile schudniesz i jak szybko po odstawieniu pieczywa? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Czy odstawiając pieczywo schudnięcie mamy jak w banku? To by było zbyt piękne, żeby było możliwe. Jeśli jednak zrobisz to w sposób prawidłowy i przemyślany, już wkrótce twoja sylwetka może ulec olbrzymiej zmianie. Jest kilka haczyków, o których dowiesz się z tego artykułu. 

ObrazekFreepik

Pieczywo przewija się w jadłospisie niemal każdego z nas. Możemy stawiać na różne rodzaje chleba czy bułek, ale mimo to zawsze się one w pewnym momencie dnia pojawią. Osobiście znamy nawet ludzi, którzy uparcie twierdzą, że wystarczą dobrze dobrane dodatki do chleba, by kanapki można serwować zarówno na śniadanie i kolacje, jak i na obiad. Cóż, de gustibus non est disputandum, ale jedno jest pewne: nie jest to zbyt niskokaloryczne podejście.

Obrazek
pieczywo - Pyszności; foto: Canva

Pieczywo i jego kalorie

Pierwszym krokiem osób przechodzących na dietę jest często odstawienie pieczywa. Nie jest to błędny tok rozumowania. Ten produkt zawiera dużo kalorii i węglowodanów, a to właśnie z nich chcemy podczas odchudzania się zrezygnować. Pytanie brzmi tylko: czy każdy rodzaj pieczywa jest równie kaloryczny? Jakiś czas temu podsumowanie kalorii w różnych gatunkach pieczywa pojawiło się na portalu dziendobry.tvn.pl. Oto ono:

  • 3 kromki pszennego białego chleba to około 236 kcal
  • 3 kromki białego chleba tostowego około 278 kcal
  • 3 kromki chleba wieloziarnistego to 267 kcal
  • 3 kromki ciemnego chleba żytniego to 240 kcal
  • 1 kajzerka - 120 kcal
  • 1 bagietka pszenna - 217 kcal
  • pół bagietki z masłem czosnkowym - 604 kcal

Jak na pewno zauważyłeś, śmiało można stwierdzić, że pieczywo jest po prostu kaloryczne. Co więcej, nie można zapomnieć, że rzadko pojawia się ono w naszych śniadaniowym repertuarach bez dodatku masła. Mówiąc krótko — nic dziwnego, że przejście na dietę często rozpoczyna się od zrezygnowania z pieczywa. Co możemy na tym zyskać?

Ile schudniesz jeśli odstawisz pieczywo?

Obrazek
pieczywo - Pyszności; foto: Canva

Kaloryczność pieczywa nie pozostawia złudzeń: zrezygnowanie z niego może przynieść naprawdę niezłe efekty. Można rzec, że to kwestia matematyki, a nie poglądów. Portal zywienie.medonet.pl podliczył, jak mogą wyglądać rezultaty zrezygnowania z bułek i chleba. Ich wnioski są następujące:

  • Jeśli jadłeś do tej pory 6-10 kromek chleba pełnoziarnistego dziennie, to zrezygnowanie z niego spowoduje chudnięcie na poziomie 0,5 - 1 kg tygodniowo.
  • Jeśli konsumpcja pieczywa stanowiła dla ciebie 1 kromkę chleba dziennie i porzucisz ten nawyk, to powstały deficyt kaloryczny spowoduje chudnięcie około 1 kilograma na 6 tygodni.

W tym miejscu warto zaznaczyć, że powyższe wyliczenia są czysto matematyczne i teoretyczne. Podstawą chudnięcia jest deficyt kaloryczny, a nie głodówka. To słowa, które dietetycy powtarzają jak mantrę. Nie wystarczy więc rezygnować z każdego kalorycznego czy niezdrowego produktu, ale trzeba jeszcze je zastąpić czymś innym. Żeby osiągnąć pożądane efekty, warto zamienić poranne pieczywo na owsiankę i owoce, a kanapkę w przerwie w pracy — na przygotowane wcześniej sałatki lub dietetyczne placuszki.

Wypróbuj nasz przepis na ziemniaki po góralsku:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości