Ile schudniesz i jak szybko po odstawieniu pieczywa? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Czy odstawiając pieczywo schudnięcie mamy jak w banku? To by było zbyt piękne, żeby było możliwe. Jeśli jednak zrobisz to w sposób prawidłowy i przemyślany, już wkrótce twoja sylwetka może ulec olbrzymiej zmianie. Jest kilka haczyków, o których dowiesz się z tego artykułu. 

ObrazekFreepik

Pieczywo przewija się w jadłospisie niemal każdego z nas. Możemy stawiać na różne rodzaje chleba czy bułek, ale mimo to zawsze się one w pewnym momencie dnia pojawią. Osobiście znamy nawet ludzi, którzy uparcie twierdzą, że wystarczą dobrze dobrane dodatki do chleba, by kanapki można serwować zarówno na śniadanie i kolacje, jak i na obiad. Cóż, de gustibus non est disputandum, ale jedno jest pewne: nie jest to zbyt niskokaloryczne podejście.

Obrazek
pieczywo - Pyszności; foto: Canva

Pieczywo i jego kalorie

Pierwszym krokiem osób przechodzących na dietę jest często odstawienie pieczywa. Nie jest to błędny tok rozumowania. Ten produkt zawiera dużo kalorii i węglowodanów, a to właśnie z nich chcemy podczas odchudzania się zrezygnować. Pytanie brzmi tylko: czy każdy rodzaj pieczywa jest równie kaloryczny? Jakiś czas temu podsumowanie kalorii w różnych gatunkach pieczywa pojawiło się na portalu dziendobry.tvn.pl. Oto ono:

  • 3 kromki pszennego białego chleba to około 236 kcal
  • 3 kromki białego chleba tostowego około 278 kcal
  • 3 kromki chleba wieloziarnistego to 267 kcal
  • 3 kromki ciemnego chleba żytniego to 240 kcal
  • 1 kajzerka - 120 kcal
  • 1 bagietka pszenna - 217 kcal
  • pół bagietki z masłem czosnkowym - 604 kcal

Jak na pewno zauważyłeś, śmiało można stwierdzić, że pieczywo jest po prostu kaloryczne. Co więcej, nie można zapomnieć, że rzadko pojawia się ono w naszych śniadaniowym repertuarach bez dodatku masła. Mówiąc krótko — nic dziwnego, że przejście na dietę często rozpoczyna się od zrezygnowania z pieczywa. Co możemy na tym zyskać?

Ile schudniesz jeśli odstawisz pieczywo?

Obrazek
pieczywo - Pyszności; foto: Canva

Kaloryczność pieczywa nie pozostawia złudzeń: zrezygnowanie z niego może przynieść naprawdę niezłe efekty. Można rzec, że to kwestia matematyki, a nie poglądów. Portal zywienie.medonet.pl podliczył, jak mogą wyglądać rezultaty zrezygnowania z bułek i chleba. Ich wnioski są następujące:

  • Jeśli jadłeś do tej pory 6-10 kromek chleba pełnoziarnistego dziennie, to zrezygnowanie z niego spowoduje chudnięcie na poziomie 0,5 - 1 kg tygodniowo.
  • Jeśli konsumpcja pieczywa stanowiła dla ciebie 1 kromkę chleba dziennie i porzucisz ten nawyk, to powstały deficyt kaloryczny spowoduje chudnięcie około 1 kilograma na 6 tygodni.

W tym miejscu warto zaznaczyć, że powyższe wyliczenia są czysto matematyczne i teoretyczne. Podstawą chudnięcia jest deficyt kaloryczny, a nie głodówka. To słowa, które dietetycy powtarzają jak mantrę. Nie wystarczy więc rezygnować z każdego kalorycznego czy niezdrowego produktu, ale trzeba jeszcze je zastąpić czymś innym. Żeby osiągnąć pożądane efekty, warto zamienić poranne pieczywo na owsiankę i owoce, a kanapkę w przerwie w pracy — na przygotowane wcześniej sałatki lub dietetyczne placuszki.

Wypróbuj nasz przepis na ziemniaki po góralsku:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć