Podkręca smak zup i sosów jak nic innego. Francuscy kucharze stosują od wieków

Najwybitniejsi mistrzowie kulinarni z zapałem korzystają z niego w swojej kuchni, ponieważ ma on zdolność nadania niezrównanego smaku i zapachu wielu danym. Każdy z nas może doświadczyć tego na własnej skórze, bowiem stworzenie bouquet garni jest zadaniem niezwykle prostym.

Bouquet garniBouquet garni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bouquet garni to inaczej pęczek ziół. Nazwa ta doskonale oddaje charakter tego dodatku do potraw, który jest niezwykle popularny w kuchni francuskiej. W kraju nad Sekwaną aromatyczne bukiety ziół są wykorzystywane od setek lat, stanowiąc nieodłączny element wielu tradycyjnych przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowiec na kruchym cieście piekę na okrągło. Bez dokładki się nie obędzie

Czym jest bouquet garni?

Bouquet garni to zbiór aromatycznych ziół, zwykle związanych w małe pęczki, następnie dodawany do gotowania w celu nadania smaku sosom lub bulionom. Podstawowy bouquet garni składa się z tymianku i liści laurowych, a wzbogacany może być dodatkiem m.in.: zielonej części pora, natki pietruszki, szałwią, rozmarynem, czosnkiem, kolendrą, łodygą selera, oregano.

Bouquet garni uważany jest za emblematyczny element historii kuchni francuskiej. Wzmianki o nim znalazły się w książce "Le Cuisinier François" z 1651 roku autorstwa burgundzkiego szefa kuchni François Pierre de La Varenne, którego uważa się za autora kanonicznych tekstów o francuskiej kulturze kulinarnej.

Jak zrobić bouquet garni?
Jak zrobić bouquet garni? © Canva | lenazap

Jak dobrać zioła do bouquet garni?

Świeże zioła zawiązujemy sznureczkiem, natomiast suszone powinny wylądować w muślinowej torebce. Ale jak je łączyć, by wydobyć z potraw to, co najlepsze? Nieodżałowany krytyk kulinarny Piotr Adamczewski pouczał, że do potraw drobiowych pasuje bukiet z łodyżki selera, gałązki tymianku, liścia laurowego, estragonu oraz natki pietruszki. Podobny zestaw możemy skomponować, szykując dziczyznę, z tym że warto jeszcze dorzucić kilka jagód jałowca.

Wołowina będzie doskonale smakować po długim duszeniu z bukietem składającym się z: gałązki tymianku, rozmarynu, cząbru, pomarańczowej skórki i pietruszki, z kolei do jagnięciny dodajemy miętę zamiast cytrusowej skórki. Wieprzowina odda nam to, co najlepsze, po potraktowaniu bukietem ze świeżej szałwii, tymianku i majeranku, a owoce morza szykujemy z estragonem, koprem i skórką cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy