Podkręca smak zup i sosów jak nic innego. Francuscy kucharze stosują od wieków

Najwybitniejsi mistrzowie kulinarni z zapałem korzystają z niego w swojej kuchni, ponieważ ma on zdolność nadania niezrównanego smaku i zapachu wielu danym. Każdy z nas może doświadczyć tego na własnej skórze, bowiem stworzenie bouquet garni jest zadaniem niezwykle prostym.

Bouquet garniBouquet garni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bouquet garni to inaczej pęczek ziół. Nazwa ta doskonale oddaje charakter tego dodatku do potraw, który jest niezwykle popularny w kuchni francuskiej. W kraju nad Sekwaną aromatyczne bukiety ziół są wykorzystywane od setek lat, stanowiąc nieodłączny element wielu tradycyjnych przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowiec na kruchym cieście piekę na okrągło. Bez dokładki się nie obędzie

Czym jest bouquet garni?

Bouquet garni to zbiór aromatycznych ziół, zwykle związanych w małe pęczki, następnie dodawany do gotowania w celu nadania smaku sosom lub bulionom. Podstawowy bouquet garni składa się z tymianku i liści laurowych, a wzbogacany może być dodatkiem m.in.: zielonej części pora, natki pietruszki, szałwią, rozmarynem, czosnkiem, kolendrą, łodygą selera, oregano.

Bouquet garni uważany jest za emblematyczny element historii kuchni francuskiej. Wzmianki o nim znalazły się w książce "Le Cuisinier François" z 1651 roku autorstwa burgundzkiego szefa kuchni François Pierre de La Varenne, którego uważa się za autora kanonicznych tekstów o francuskiej kulturze kulinarnej.

Jak zrobić bouquet garni?
Jak zrobić bouquet garni? © Canva | lenazap

Jak dobrać zioła do bouquet garni?

Świeże zioła zawiązujemy sznureczkiem, natomiast suszone powinny wylądować w muślinowej torebce. Ale jak je łączyć, by wydobyć z potraw to, co najlepsze? Nieodżałowany krytyk kulinarny Piotr Adamczewski pouczał, że do potraw drobiowych pasuje bukiet z łodyżki selera, gałązki tymianku, liścia laurowego, estragonu oraz natki pietruszki. Podobny zestaw możemy skomponować, szykując dziczyznę, z tym że warto jeszcze dorzucić kilka jagód jałowca.

Wołowina będzie doskonale smakować po długim duszeniu z bukietem składającym się z: gałązki tymianku, rozmarynu, cząbru, pomarańczowej skórki i pietruszki, z kolei do jagnięciny dodajemy miętę zamiast cytrusowej skórki. Wieprzowina odda nam to, co najlepsze, po potraktowaniu bukietem ze świeżej szałwii, tymianku i majeranku, a owoce morza szykujemy z estragonem, koprem i skórką cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇