Polacy nabierają się na chwyt marketingowy i przepłacają. Szef kuchni tłumaczy, jaki olej jest najlepszy

Oliwa z oliwek to według wielu źródeł najczęściej podrabiany produkt spożywczy w Unii Europejskiej. Olej rzepakowy sprzedawany jest na zasadzie chwytu marketingowego. Który z tych tłuszczy w takim razie wybrać? Na to trudne pytanie odpowiedział szef kuchni.

Jaki olej jest najlepszy? Odpowiada szef kuchniJaki olej jest najlepszy? Odpowiada szef kuchni
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot

Jakiś czas temu pisaliśmy dość przykry artykuł na temat jakości sprzedawanego w Polsce miodu. Dzisiaj wracamy z kolejną dawką negatywnych informacji. Oliwa z oliwek to produkt, który jest masowo podrabiany, a falsyfikaty sprzedawane są na terenie całej Unii Europejskiej. Jak nie dać się nabrać? Sprawę zbadał portal uwaga.tvn.pl. Zaangażowani przez dziennikarzy TVN-u goście to prawdziwi specjaliści w swojej dziedzinie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

O oliwie słów kilka

Oliwa z oliwek jest uznawana za króla wśród olejów. Jej właściwości prozdrowotne i smak kuszą nie tylko konsumentów, ale i doświadczonych kucharzy. Problem polega na tym, że nie zawsze wiemy, czy kupowana przez nas oliwa z oliwek na pewno jest dobrej jakości. Tę kwestię, na łamach uwaga.tvn.pl, wyjaśnił Kamil Tarnowski, sommelier oliwy:

Najsmaczniejsze oliwy to te, powstające z jednej odmiany oliwek. Dobra oliwa nie rozlewa się płasko po talerzu, tylko tworzy wysoki "kołnierz" i rozchodzi się bardzo powoli. To znak, że zawiera dużo witaminy E.

Emiliano Castagna, kolejny zaangażowany przez TVN specjalista (tym razem właściciel studia kulinarnego), dodał, że każda oliwa powinna zawierać informacje na temat tego, skąd pochodzi i jaką ma datę ważności. Ponadto powinna być sprzedawana w ciemnych butelkach, bo produkt ten jest wyjątkowo wrażliwy na promienie słoneczne.

Olej czy oliwa z oliwek?
Olej czy oliwa z oliwek? © Canva | stevepb

A może jednak olej rzepakowy?

Drugim popularnym tłuszczem jest olej rzepakowy. Ten nie jest w końcu tak często podrabiany, co oliwa. A jednak i on wiąże się z pewnym matactwem. Chodzi tu o często reklamowane "jedno tłoczenie". Jan Filipczyk, szef kuchni, spytany przez dziennikarzy "Uwagi" o tę kwestię, nie miał żadnych wątpliwości i powiedział:

Olej tłoczony tylko raz to chwyt marketingowy. To hasło, które ma za zadanie konsumenta zachęcić do zakupu. Nie spotkałem się, żeby olej rzepakowy był tłoczony po raz drugi

Na koniec Filipczyk został spytany o to, czy lepiej wybrać olej rzepakowy, czy oliwę z oliwek. Przyznał, że jedyną sensowną odpowiedzią na to pytanie jest: to zależy. "Do makaronów używamy oliwy, smażenie to olej rzepakowy. Nie ma zwycięzcy w tym pojedynku" - stwierdził fachowiec.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne