Polacy nabierają się na chwyt marketingowy i przepłacają. Szef kuchni tłumaczy, jaki olej jest najlepszy

Oliwa z oliwek to według wielu źródeł najczęściej podrabiany produkt spożywczy w Unii Europejskiej. Olej rzepakowy sprzedawany jest na zasadzie chwytu marketingowego. Który z tych tłuszczy w takim razie wybrać? Na to trudne pytanie odpowiedział szef kuchni.

Jaki olej jest najlepszy? Odpowiada szef kuchniJaki olej jest najlepszy? Odpowiada szef kuchni
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot

Jakiś czas temu pisaliśmy dość przykry artykuł na temat jakości sprzedawanego w Polsce miodu. Dzisiaj wracamy z kolejną dawką negatywnych informacji. Oliwa z oliwek to produkt, który jest masowo podrabiany, a falsyfikaty sprzedawane są na terenie całej Unii Europejskiej. Jak nie dać się nabrać? Sprawę zbadał portal uwaga.tvn.pl. Zaangażowani przez dziennikarzy TVN-u goście to prawdziwi specjaliści w swojej dziedzinie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

O oliwie słów kilka

Oliwa z oliwek jest uznawana za króla wśród olejów. Jej właściwości prozdrowotne i smak kuszą nie tylko konsumentów, ale i doświadczonych kucharzy. Problem polega na tym, że nie zawsze wiemy, czy kupowana przez nas oliwa z oliwek na pewno jest dobrej jakości. Tę kwestię, na łamach uwaga.tvn.pl, wyjaśnił Kamil Tarnowski, sommelier oliwy:

Najsmaczniejsze oliwy to te, powstające z jednej odmiany oliwek. Dobra oliwa nie rozlewa się płasko po talerzu, tylko tworzy wysoki "kołnierz" i rozchodzi się bardzo powoli. To znak, że zawiera dużo witaminy E.

Emiliano Castagna, kolejny zaangażowany przez TVN specjalista (tym razem właściciel studia kulinarnego), dodał, że każda oliwa powinna zawierać informacje na temat tego, skąd pochodzi i jaką ma datę ważności. Ponadto powinna być sprzedawana w ciemnych butelkach, bo produkt ten jest wyjątkowo wrażliwy na promienie słoneczne.

Olej czy oliwa z oliwek?
Olej czy oliwa z oliwek? © Canva | stevepb

A może jednak olej rzepakowy?

Drugim popularnym tłuszczem jest olej rzepakowy. Ten nie jest w końcu tak często podrabiany, co oliwa. A jednak i on wiąże się z pewnym matactwem. Chodzi tu o często reklamowane "jedno tłoczenie". Jan Filipczyk, szef kuchni, spytany przez dziennikarzy "Uwagi" o tę kwestię, nie miał żadnych wątpliwości i powiedział:

Olej tłoczony tylko raz to chwyt marketingowy. To hasło, które ma za zadanie konsumenta zachęcić do zakupu. Nie spotkałem się, żeby olej rzepakowy był tłoczony po raz drugi

Na koniec Filipczyk został spytany o to, czy lepiej wybrać olej rzepakowy, czy oliwę z oliwek. Przyznał, że jedyną sensowną odpowiedzią na to pytanie jest: to zależy. "Do makaronów używamy oliwy, smażenie to olej rzepakowy. Nie ma zwycięzcy w tym pojedynku" - stwierdził fachowiec.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe