Najczęściej podrabiany produkt na świecie, producenci prześcigają się w oszukiwaniu klientów. Sprawdź, co masz w szafce!

Czy wiesz, jaki jest najczęściej podrabiany produkt spożywczy? Według danych Food Fraud Database jest nim miód. Prawie każdy z nas ma go w swojej kuchni. Jednak, czy mamy akurat ten prawdziwy? Jak producenci fałszują miód? Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

ObrazekNajczęściej podrabiany produkt na świecie. Sprawdź, co masz w szafce! - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Najczęściej podrabiany produkt

Obrazek
Miód - Pyszności; Foto: Canva.com

Niedawno brytyjski portal Daily Telegraph zdradził jaki jest najczęściej podrabiany produkt na świecie. Okazuje się, że jest nim miód. Informacja ta jest oparta na podstawie danych Food Fraud Database. 

W jaki sposób fałszuje się miód? Okazuje się, że jest kilka metod, dzięki którym można podrobić ten słodki produkt. Jedna z nich polega na tym, że producent dodaje do produktu dodatkowo syrop cukrowy oraz specjalne barwniki. Należy zaznaczyć, że jest to legalne - jednak producent powinien na etykiecie zamieścić informację na ten temat.

Poza tym, według Daily Telegraph niekiedy złej jakości produkt sprzedaje się po bardzo wysokiej cenie. Często producent reklamuje go jako określony rodzaj miodu. Jednak okazuje się, że stanowi on mieszankę wielu innych miodów o gorszej jakości.

Miód - skarbnica zdrowia

Obrazek
Pszczoła - Pyszności; Foto: Canva.com

Prawdziwy miód odznacza się wspaniałym aromatem oraz wyjątkowym smakiem. Gdy próbujemy ten pyszny produkt, na początku czujemy wyraźny słodki smak. Jednak po chwili pojawia się charakterystyczny dla danego miodu posmak. Jeśli brakuje nam tego w naszym produkcie - najprawdopodobniej został on podrobiony. Warto zaznaczyć również, że prawdziwy miód z czasem krystalizuje. Jest to całkowicie naturalny proces.

Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, miód odznacza się również rewelacyjnymi walorami zdrowotnymi. Wykazuje on właściwości przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe. W związku z tym często spożywamy go podczas walki z przeziębieniem, czy grypą. Poza tym stanowi bogate źródło witamin z grupy A, B i C. Dodatkowo zawiera takie składniki mineralne jak potas, żelazo, fosfor, czy magnez.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem krok po kroku. To wspaniały pomysł na obiad z ziemniakami. Przepis na to danie jest wyjątkowo prosty w wykonaniu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej