Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Jeśli znudziła ci się nieco klasyczna szarlotka czy sernik baskijski, sięgnij po possum pie, czyli ciasto oposa. Ze zwierzęciem nie ma za wiele wspólnego, czaruje za to wyjątkowym smakiem i słodkimi warstwami.
Possum pie, czyli dosłownie ciasto oposa może budzić skojarzenie z mięsną, myśliwską zapiekanką. W rzeczywistości to jednak słodki, warstwowy deser, pochodzący z amerykańskiego Południa, popularny zwłaszcza w stanie Arkansas. Jest chrupiące i kremowe jednocześnie, z wyraźnie wyczuwalną czekoladą. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny deser, jak i na specjalne okazje.
Zakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniu
Ciasto oposowe ze Stanów
Nietypowa nazwa nie wzięła się znikąd, to efekt kreatywności i bazowania na skojarzeniach. Opos w sytuacji zagrożenia udaje martwego, a ciasto ukrywa swoje bogate i liczne warstwy pod grubą, puszystą kołderką bitej śmietany. Kiedy patrzymy na gotowy deser, widzimy tylko śmietanę i orzechową posypkę, ale pod spodem kryje się cała paleta smaków i tekstur.
To deser bez pieczenia, wymaga jedynie schłodzenia. Składa się z czterech głównych warstw: orzechowego spodu, kremowego serka, budyniu czekoladowego oraz bitej śmietany. Amerykanie sięgają w tym przypadku po orzechy pekan, ale możesz częściowo lub całkowicie zastąpić je orzechami włoskimi. To słodka rozpusta, przy której warto przymknąć oko na kalorie.
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka pokruszonych herbatników lub zbożowych ciasteczek,
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan,
- 5 łyżek roztopionego masła,
- 4 łyżki brązowego cukru.
Śmietankowy serek
- 220 g serka śmietankowego,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki śmietanki kremówki.
Budyń:
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego,
- pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 500 ml mleka.
Bita śmietana:
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- starta czekolada i posiekane orzechy pekan do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Wymieszaj pokruszone herbatniki, posiekane orzechy pekan, roztopione masło i cukier.
- Powstałą masą wyłóż dno i boki tarty o średnicy ok. 23 cm. Dobrze dociskaj, aby powstał zwarty spód.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-12 minut. Odstaw do wystudzenia.
- W dużej misce ubij serek śmietankowy z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i śmietanką, aż powstanie gładka i puszysta masa. Równomiernie rozprowadź krem na ostudzonym spodzie.
- Do kubka odlej około 100 ml mleka. Wsyp do niego budynie i dokładnie wymieszaj.
- Pozostałe mleko wlej do garnka i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczone proszki budyniowe. Jeśli używasz budyniów bez cukru, dosyp 2-3 łyżki do mleka.
- Gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic nie przypalić,
- Gorący budyń przelej do czystej miski. Natychmiast przykryj go folią spożywczą, dociskając ją bezpośrednio do jego powierzchni – zapobiegnie to utworzeniu się kożucha. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzony budyń wyłóż na ciasto.
- Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aby wszystkie warstwy idealnie się ścięły i stwardniały.
- Tuż przed podaniem, ubij schłodzoną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na sztywną pianę. Rozprowadź bitą śmietanę na warstwie budyniu.
Gotowe ciasto posyp posiekanymi orzechami i wiórkami czekoladowymi. Serwuj schłodzone. Smacznego!