Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo

Ta turecka potrawa rzadko jest podawana w restauracjach, ale często przyrządza się ją w domach. Pory duszone w oliwie świetnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska. Można jeść na ciepło prosto z patelni albo na zimno – na drugi dzień.

Pory duszone po turecku to świetny dodatek do pieczonego mięsaPory duszone po turecku to świetny dodatek do pieczonego mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tureckie pory smażone na oliwie, czyli zeytinyağlı pırasa zazwyczaj podawane są z pieczywem albo jako dodatek do mięsa. Z powodzeniem mogą zastąpić surówkę lub duszoną kapustę. Ich nieoczywisty smak z wyraźnie podbitą kwasowością będzie ciekawym urozmaiceniem posiłku i inspiracją do rozmów na temat kuchni świata. Turcy do podsmażonych porów od razu wrzucają ryż, więc danie może zastąpić nie tylko surówkę, ale także ziemniaki do obiadu.

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Warzywa w kuchni tureckiej

Kuchnia turecka to nie tylko kebab i börek, ale również duszone i faszerowane warzywa, które występują zarówno w charakterze przystawki, jak i głównego dania. Obok najpopularniejszych, takich jak cukinia, bakłażan czy ogórki, Turcy chętnie sięgają po najprostsze warzywa. Zwykłe pory, które rzadko odgrywają główną rolę w polskiej kuchni, przygotowane z dodatkiem dobrej oliwy nabierają wyjątkowego smaku.

Przepis na pory duszone w oliwie

Zamiast soku z cytryny możesz użyć octu z winogron – w niektórych regionach Turcji jest on bardzo popularny.

Składniki:

  • 2-3 pory,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki ryżu,
  • 1 szkl. gorącej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • sok z połówki cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • do posypania: natka pietruszki lub koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz pory z zewnętrznych liści, dokładnie umyj i pokrój na kawałki (o długości ok. 3 cm). Marchewki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Posiekaj drobno cebulę.
  2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone marchewki i cebulę. Smaż przez ok. 5 minut.
  3. Następnie dodaj pokrojone pory. Gdy zrobią się miękkie, wsyp ryż i zalej gorącą wodą, wymieszaj.
  4. Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny. Przykryj pokrywką i podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut do czasu, aż ryż wchłonie całą wodę.
  5. Podawaj posypane natką pietruszki lub koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci