Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Ta turecka potrawa rzadko jest podawana w restauracjach, ale często przyrządza się ją w domach. Pory duszone w oliwie świetnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska. Można jeść na ciepło prosto z patelni albo na zimno – na drugi dzień.
Tureckie pory smażone na oliwie, czyli zeytinyağlı pırasa zazwyczaj podawane są z pieczywem albo jako dodatek do mięsa. Z powodzeniem mogą zastąpić surówkę lub duszoną kapustę. Ich nieoczywisty smak z wyraźnie podbitą kwasowością będzie ciekawym urozmaiceniem posiłku i inspiracją do rozmów na temat kuchni świata. Turcy do podsmażonych porów od razu wrzucają ryż, więc danie może zastąpić nie tylko surówkę, ale także ziemniaki do obiadu.
Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu
Warzywa w kuchni tureckiej
Kuchnia turecka to nie tylko kebab i börek, ale również duszone i faszerowane warzywa, które występują zarówno w charakterze przystawki, jak i głównego dania. Obok najpopularniejszych, takich jak cukinia, bakłażan czy ogórki, Turcy chętnie sięgają po najprostsze warzywa. Zwykłe pory, które rzadko odgrywają główną rolę w polskiej kuchni, przygotowane z dodatkiem dobrej oliwy nabierają wyjątkowego smaku.
Przepis na pory duszone w oliwie
Zamiast soku z cytryny możesz użyć octu z winogron – w niektórych regionach Turcji jest on bardzo popularny.
Składniki:
- 2-3 pory,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki ryżu,
- 1 szkl. gorącej wody,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- sok z połówki cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- do posypania: natka pietruszki lub koperek.
Sposób przygotowania:
- Obierz pory z zewnętrznych liści, dokładnie umyj i pokrój na kawałki (o długości ok. 3 cm). Marchewki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Posiekaj drobno cebulę.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone marchewki i cebulę. Smaż przez ok. 5 minut.
- Następnie dodaj pokrojone pory. Gdy zrobią się miękkie, wsyp ryż i zalej gorącą wodą, wymieszaj.
- Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny. Przykryj pokrywką i podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut do czasu, aż ryż wchłonie całą wodę.
- Podawaj posypane natką pietruszki lub koperkiem.