Barszcz biały wielkanocny. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole

Barszcz biały wielkanocny to jedno z najpopularniejszych dań świątecznych. Jego smak jest bardzo charakterystyczny, jednak aby go osiągnąć, trzeba znać tajniki jego przygotowania. Jak ugotować biały barszcz, aby wszyscy goście się nim zachwycali?

ObrazekTraditional polish Zurek soup (sour-rye soup)
Patrycja Nowak

Jaka zupa na Wielkanoc?

Barszcz biały wielkanocny to tradycyjne danie podawane podczas polskich świąt wielkanocnych. Jest to zupa kremowa, która przygotowuje się na bazie wywaru mięsnego (zwykle wieprzowego) i śmietany. Do zupy dodaje się również ziemniaki oraz podsuszony chleb, aby nadać zupie specyficznego smaku. Barszcz biały ma charakterystyczny kolor, który pochodzi od dodatku śmietany do zupy. Zwykle jest podawany z jajkiem gotowanym na twardo, białą kiełbasą i chrzanem. Czasami do zupy dodaje się również szczypiorek lub natkę pietruszki do posypania. Barszcz biały ma długą tradycję w polskiej kuchni i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań podczas świąt wielkanocnych.

Przepis na tradycyjny barszcz biały wielkanocny

Składniki:

  • 1 kg kości wieprzowych
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 kromki chleba razowego
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować barszcz biały wielkanocny? Kości wieprzowe należy umyć i włożyć do garnka, a następnie zalać zimną wodą (ok. 3-4 litry) i zagotować.
  2. Gdy woda się zagotuje, odcedzić ją i zalać kości ponownie świeżą wodą. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek, liście laurowe, pieprz i sól, a następnie całość gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. W międzyczasie usuwać pianę, która powstaje na powierzchni.
  3. Po tym czasie wyjąć kości i warzywa, a powstały wywar przecedzić przez sitko lub gazę, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać do wywaru i gotować, aż będą miękkie.
  4. Chleb pokroić w kostkę i podsuszyć w piekarniku, a międzyczasie w osobnym garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim podsuszone kawałki chleba. Do zupy dodać śmietanę i chwilę pogotować na małym ogniu. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać podsmażony chleb i wymieszać.
  5. Zupę podawać z posiekanym szczypiorem lub natką pietruszki. Smacznego!

Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇