PrzepisBarszcz biały wielkanocny. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole

Barszcz biały wielkanocny. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole

Traditional polish Zurek soup (sour-rye soup)
Traditional polish Zurek soup (sour-rye soup)
Patrycja Nowak
27.03.2023 21:38, aktualizacja: 18.09.2023 11:10

Barszcz biały wielkanocny to jedno z najpopularniejszych dań świątecznych. Jego smak jest bardzo charakterystyczny, jednak aby go osiągnąć, trzeba znać tajniki jego przygotowania. Jak ugotować biały barszcz, aby wszyscy goście się nim zachwycali?

Jaka zupa na Wielkanoc?

Barszcz biały wielkanocny to tradycyjne danie podawane podczas polskich świąt wielkanocnych. Jest to zupa kremowa, która przygotowuje się na bazie wywaru mięsnego (zwykle wieprzowego) i śmietany. Do zupy dodaje się również ziemniaki oraz podsuszony chleb, aby nadać zupie specyficznego smaku. Barszcz biały ma charakterystyczny kolor, który pochodzi od dodatku śmietany do zupy. Zwykle jest podawany z jajkiem gotowanym na twardo, białą kiełbasą i chrzanem. Czasami do zupy dodaje się również szczypiorek lub natkę pietruszki do posypania. Barszcz biały ma długą tradycję w polskiej kuchni i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań podczas świąt wielkanocnych.

Przepis na tradycyjny barszcz biały wielkanocny

Składniki:

  • 1 kg kości wieprzowych
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 kromki chleba razowego
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować barszcz biały wielkanocny? Kości wieprzowe należy umyć i włożyć do garnka, a następnie zalać zimną wodą (ok. 3-4 litry) i zagotować.
  2. Gdy woda się zagotuje, odcedzić ją i zalać kości ponownie świeżą wodą. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek, liście laurowe, pieprz i sól, a następnie całość gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. W międzyczasie usuwać pianę, która powstaje na powierzchni.
  3. Po tym czasie wyjąć kości i warzywa, a powstały wywar przecedzić przez sitko lub gazę, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać do wywaru i gotować, aż będą miękkie.
  4. Chleb pokroić w kostkę i podsuszyć w piekarniku, a międzyczasie w osobnym garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim podsuszone kawałki chleba. Do zupy dodać śmietanę i chwilę pogotować na małym ogniu. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać podsmażony chleb i wymieszać.
  5. Zupę podawać z posiekanym szczypiorem lub natką pietruszki. Smacznego!

Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także