Zielony makaron na Dzień Świętego Patryka. Zrobisz go w zaledwie 20 minut
Tęsknisz za wiosną i jednocześnie nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny? Wykorzystaj naszą propozycję z makaronem w roli głównej, a na pewno nie pożałujesz.
17.03.2024 12:31
Kiedy za oknem jest szaro i ponuro, może brakować nam jednocześnie motywacji do przygotowania ciekawego i oryginalnego obiadu. Już za moment temu zaradzimy za sprawą szybkiego, niesamowitego w smaku i mega prostego w przygotowaniu dania. W tym przypadku mowa o zielonym makaronie, obok którego nie sposób przejść obojętnie.
To danie jest genialne dosłownie pod każdym kątem. Nie dość, że nie będziesz musiał się przy nim napracować, to efekt końcowy przypadnie do gustu nawet największego niejadkowi. Co więcej, makaron w ciekawym wydaniu pięknie się prezentuje. Dzięki zielonej barwie idealnie wpisuje się w wiosenne menu. Co więcej, może być to również gotowa receptura na rodzinny obiad z okazji Dnia św. Patryka, który wypada 14 marca.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy zielony obiad pojawia się na stole, każdy zajada się nim ze smakiem. Palce lizać!
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku,
- 100 g ugotowanego groszku,
- 70 g orzechów pistacjowych,
- sok z ½ cytryny,
- 2 mini papryczki chili,
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
- 400 g makaronu (małe kolanka),
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zielonego sosu. W tym celu używam malaksera, w którym łączę ze sobą: świeży szpinak, ugotowany zielony groszek, orzechy pistacjowe, mini papryczki chili oraz sok z cytryny.
Ostatni produkt dodaję przy pomocy małego sitka, aby pestki z cytrusa nie trafiły do mieszanki.
Krok 2. Po chwili zaczynam miksować składniki. Jednocześnie powoli i w małych porcjach wlewam do mieszanki oliwę z oliwek. Po dokładnym wymieszaniu sos jest już gotowy.
Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania makaronu. Najlepiej sprawdzi się tutaj drobny rodzaj produktu. Gotuję go w osolonej i wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4. Ugotowany i odcedzony makaron dodaję bezpośrednio do wcześniej przygotowanego sosu w zielonym kolorze, po czym dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Krok 5. I tak naprawdę to wszystko. Gotowy makaron wystarczy nałożyć na talerze i zajadać się nim ze smakiem. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
Zobacz także