Zielony makaron na Dzień Świętego Patryka. Zrobisz go w zaledwie 20 minut

Tęsknisz za wiosną i jednocześnie nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny? Wykorzystaj naszą propozycję z makaronem w roli głównej, a na pewno nie pożałujesz.

Idealny pomysł na wiosenny obiadIdealny pomysł na wiosenny obiad
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Kiedy za oknem jest szaro i ponuro, może brakować nam jednocześnie motywacji do przygotowania ciekawego i oryginalnego obiadu. Już za moment temu zaradzimy za sprawą szybkiego, niesamowitego w smaku i mega prostego w przygotowaniu dania. W tym przypadku mowa o zielonym makaronie, obok którego nie sposób przejść obojętnie.

To danie jest genialne dosłownie pod każdym kątem. Nie dość, że nie będziesz musiał się przy nim napracować, to efekt końcowy przypadnie do gustu nawet największego niejadkowi. Co więcej, makaron w ciekawym wydaniu pięknie się prezentuje. Dzięki zielonej barwie idealnie wpisuje się w wiosenne menu. Co więcej, może być to również gotowa receptura na rodzinny obiad z okazji Dnia św. Patryka, który wypada 14 marca. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na zielony makaron. Idealnie sprawdzi się na Dzień Świętego Patryka

Kiedy zielony obiad pojawia się na stole, każdy zajada się nim ze smakiem. Palce lizać!

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 100 g ugotowanego groszku,
  • 70 g orzechów pistacjowych,
  • sok z ½ cytryny,
  • 2 mini papryczki chili,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 400 g makaronu (małe kolanka),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zielonego sosu. W tym celu używam malaksera, w którym łączę ze sobą: świeży szpinak, ugotowany zielony groszek, orzechy pistacjowe, mini papryczki chili oraz sok z cytryny. 

W domowym sosie nie zabraknie cytrynowego akcentu
W domowym sosie nie zabraknie cytrynowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Ostatni produkt dodaję przy pomocy małego sitka, aby pestki z cytrusa nie trafiły do mieszanki. 

Krok 2. Po chwili zaczynam miksować składniki. Jednocześnie powoli i w małych porcjach wlewam do mieszanki oliwę z oliwek. Po dokładnym wymieszaniu sos jest już gotowy. 

Do mieszanki dodaję też oliwę z oliwek
Do mieszanki dodaję też oliwę z oliwek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania makaronu. Najlepiej sprawdzi się tutaj drobny rodzaj produktu. Gotuję go w osolonej i wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Czas ugotować makaron
Czas ugotować makaron © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Ugotowany i odcedzony makaron dodaję bezpośrednio do wcześniej przygotowanego sosu w zielonym kolorze, po czym dokładnie mieszam wszystkie składniki. 

Jeszcze szybkie połączenie składników i gotowe
Jeszcze szybkie połączenie składników i gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I tak naprawdę to wszystko. Gotowy makaron wystarczy nałożyć na talerze i zajadać się nim ze smakiem. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami