Zielony makaron na Dzień Świętego Patryka. Zrobisz go w zaledwie 20 minut

Tęsknisz za wiosną i jednocześnie nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny? Wykorzystaj naszą propozycję z makaronem w roli głównej, a na pewno nie pożałujesz.

Idealny pomysł na wiosenny obiadIdealny pomysł na wiosenny obiad
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Kiedy za oknem jest szaro i ponuro, może brakować nam jednocześnie motywacji do przygotowania ciekawego i oryginalnego obiadu. Już za moment temu zaradzimy za sprawą szybkiego, niesamowitego w smaku i mega prostego w przygotowaniu dania. W tym przypadku mowa o zielonym makaronie, obok którego nie sposób przejść obojętnie.

To danie jest genialne dosłownie pod każdym kątem. Nie dość, że nie będziesz musiał się przy nim napracować, to efekt końcowy przypadnie do gustu nawet największego niejadkowi. Co więcej, makaron w ciekawym wydaniu pięknie się prezentuje. Dzięki zielonej barwie idealnie wpisuje się w wiosenne menu. Co więcej, może być to również gotowa receptura na rodzinny obiad z okazji Dnia św. Patryka, który wypada 14 marca. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na zielony makaron. Idealnie sprawdzi się na Dzień Świętego Patryka

Kiedy zielony obiad pojawia się na stole, każdy zajada się nim ze smakiem. Palce lizać!

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 100 g ugotowanego groszku,
  • 70 g orzechów pistacjowych,
  • sok z ½ cytryny,
  • 2 mini papryczki chili,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 400 g makaronu (małe kolanka),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zielonego sosu. W tym celu używam malaksera, w którym łączę ze sobą: świeży szpinak, ugotowany zielony groszek, orzechy pistacjowe, mini papryczki chili oraz sok z cytryny. 

W domowym sosie nie zabraknie cytrynowego akcentu
W domowym sosie nie zabraknie cytrynowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Ostatni produkt dodaję przy pomocy małego sitka, aby pestki z cytrusa nie trafiły do mieszanki. 

Krok 2. Po chwili zaczynam miksować składniki. Jednocześnie powoli i w małych porcjach wlewam do mieszanki oliwę z oliwek. Po dokładnym wymieszaniu sos jest już gotowy. 

Do mieszanki dodaję też oliwę z oliwek
Do mieszanki dodaję też oliwę z oliwek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania makaronu. Najlepiej sprawdzi się tutaj drobny rodzaj produktu. Gotuję go w osolonej i wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Czas ugotować makaron
Czas ugotować makaron © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Ugotowany i odcedzony makaron dodaję bezpośrednio do wcześniej przygotowanego sosu w zielonym kolorze, po czym dokładnie mieszam wszystkie składniki. 

Jeszcze szybkie połączenie składników i gotowe
Jeszcze szybkie połączenie składników i gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I tak naprawdę to wszystko. Gotowy makaron wystarczy nałożyć na talerze i zajadać się nim ze smakiem. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości