Soczyście zielone, szpinakowe babeczki z serem feta i chlorellą

Szpinakowe babeczki z serem feta to nasz sprawdzony przepis na elegancką przekąskę, smaczne drugie śniadanie i pyszną kolację. Nie dość, że prezentują się jak z okładki książki kucharskiej, to na dodatek są też zdrowe i pożywne.

ObrazekBabeczki szpinakowe z fetą- Pyszności
Ewa

Chociaż babeczki kojarzą nam się najczęściej ze słodkim wypiekiem, to ich wytrawna wersja skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. Zielone babeczki swój kolor zawdzięczają nie tylko szpinakowi. Ich wnętrze skrywa dodatek chlorelli marki Purella. Jest to zielona alga, która jest prawdziwym bogactwem witamin, aminokwasów, cukrów oraz kwasów nukleinowych.  Dodawanie takich superfoods do potraw to świetny sposób na przemycenie zdrowia do naszej diety.

Przygotowanie wytrawnych babeczek jest bardzo proste, a są one niesamowicie efektowne i zdecydowanie zachęcają do zdrowego odżywiania.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Szpinakowe babeczki z fetą

200g mąki kukurydzianej

200 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA

3 jajka

250 mleka

80 ml oleju roślinnego

1/2 opakowania PURELLA chlorella

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

100 g sera feta

100 g świeżego szpinaku - wcześniej podsmażonego

Przepis krok po kroku:

Do miski przesyp mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia Delecta i przemieszaj suche składniki.

Obrazek
Babeczki szpinakowe z fetą- Pyszności

Do osobnej miski wbij jajka i dopraw je pieprzem i solą. Ubij je przy pomocy miksera. Dosyp mąkę i dodaj zdrową chlorellę marki Purella. Zmiksuj chwilę składniki i dodaj do nich mleko oraz olej roślinny. Ponownie zmiksuj, żeby składniki dobrze się połączyły.

Obrazek
Babeczki szpinakowe z fetą- Pyszności

Na patelni przesmaż chwilę szpinak z odrobiną masła. Ser feta pokrusz i dodaj do ciasta razem z przesmażonym szpinakiem. Wymieszaj całość łyżką lub łopatką kuchenną. Ser feta świetnie podkreśla smak takich wytrawnych wypieków.

Obrazek
Babeczki szpinakowe z fetą- Pyszności

Tak przygotowaną masę wyłóż do foremek na babeczki i posyp na górze pestkami dyni Bakalland. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30-35 minut.

Obrazek
Babeczki szpinakowe z fetą- Pyszności

Po tym czasie nasze pyszne i zdrowe babeczki z dodatkiem chlorelli marki Purella są już gotowe. Gdy wystygną możesz udekorować je dodatkowo kleksem kwaśnej śmietany i listkiem szpinaku. Świetnie sprawdzą się w roli przekąski, przystawki lub drugiego śniadania, które możesz zabrać ze sobą do pracy.

Smacznego!

Obrazek
Babeczki szpinakowe z fetą- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku