Soczyście zielone, szpinakowe babeczki z serem feta i chlorellą
Szpinakowe babeczki z serem feta to nasz sprawdzony przepis na elegancką przekąskę, smaczne drugie śniadanie i pyszną kolację. Nie dość, że prezentują się jak z okładki książki kucharskiej, to na dodatek są też zdrowe i pożywne.
19.08.2022 | aktual.: 09.10.2023 14:28
Chociaż babeczki kojarzą nam się najczęściej ze słodkim wypiekiem, to ich wytrawna wersja skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. Zielone babeczki swój kolor zawdzięczają nie tylko szpinakowi. Ich wnętrze skrywa dodatek chlorelli marki Purella. Jest to zielona alga, która jest prawdziwym bogactwem witamin, aminokwasów, cukrów oraz kwasów nukleinowych. Dodawanie takich superfoods do potraw to świetny sposób na przemycenie zdrowia do naszej diety.
Przygotowanie wytrawnych babeczek jest bardzo proste, a są one niesamowicie efektowne i zdecydowanie zachęcają do zdrowego odżywiania.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Szpinakowe babeczki z fetą
200g mąki kukurydzianej
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA
3 jajka
250 mleka
80 ml oleju roślinnego
1/2 opakowania PURELLA chlorella
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
100 g sera feta
100 g świeżego szpinaku - wcześniej podsmażonego
Przepis krok po kroku:
Do miski przesyp mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia Delecta i przemieszaj suche składniki.
Do osobnej miski wbij jajka i dopraw je pieprzem i solą. Ubij je przy pomocy miksera. Dosyp mąkę i dodaj zdrową chlorellę marki Purella. Zmiksuj chwilę składniki i dodaj do nich mleko oraz olej roślinny. Ponownie zmiksuj, żeby składniki dobrze się połączyły.
Na patelni przesmaż chwilę szpinak z odrobiną masła. Ser feta pokrusz i dodaj do ciasta razem z przesmażonym szpinakiem. Wymieszaj całość łyżką lub łopatką kuchenną. Ser feta świetnie podkreśla smak takich wytrawnych wypieków.
Tak przygotowaną masę wyłóż do foremek na babeczki i posyp na górze pestkami dyni Bakalland. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30-35 minut.
Po tym czasie nasze pyszne i zdrowe babeczki z dodatkiem chlorelli marki Purella są już gotowe. Gdy wystygną możesz udekorować je dodatkowo kleksem kwaśnej śmietany i listkiem szpinaku. Świetnie sprawdzą się w roli przekąski, przystawki lub drugiego śniadania, które możesz zabrać ze sobą do pracy.
Smacznego!