Soczyście zielone, szpinakowe babeczki z serem feta i chlorellą

Szpinakowe babeczki z serem feta to nasz sprawdzony przepis na elegancką przekąskę, smaczne drugie śniadanie i pyszną kolację. Nie dość, że prezentują się jak z okładki książki kucharskiej, to na dodatek są też zdrowe i pożywne.

ObrazekBabeczki szpinakowe z fetą- Pyszności
Ewa

Chociaż babeczki kojarzą nam się najczęściej ze słodkim wypiekiem, to ich wytrawna wersja skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. Zielone babeczki swój kolor zawdzięczają nie tylko szpinakowi. Ich wnętrze skrywa dodatek chlorelli marki Purella. Jest to zielona alga, która jest prawdziwym bogactwem witamin, aminokwasów, cukrów oraz kwasów nukleinowych.  Dodawanie takich superfoods do potraw to świetny sposób na przemycenie zdrowia do naszej diety.

Przygotowanie wytrawnych babeczek jest bardzo proste, a są one niesamowicie efektowne i zdecydowanie zachęcają do zdrowego odżywiania.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Szpinakowe babeczki z fetą

200g mąki kukurydzianej

200 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA

3 jajka

250 mleka

80 ml oleju roślinnego

1/2 opakowania PURELLA chlorella

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

100 g sera feta

100 g świeżego szpinaku - wcześniej podsmażonego

Przepis krok po kroku:

Do miski przesyp mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia Delecta i przemieszaj suche składniki.

Obrazek
Babeczki szpinakowe z fetą- Pyszności

Do osobnej miski wbij jajka i dopraw je pieprzem i solą. Ubij je przy pomocy miksera. Dosyp mąkę i dodaj zdrową chlorellę marki Purella. Zmiksuj chwilę składniki i dodaj do nich mleko oraz olej roślinny. Ponownie zmiksuj, żeby składniki dobrze się połączyły.

Obrazek
Babeczki szpinakowe z fetą- Pyszności

Na patelni przesmaż chwilę szpinak z odrobiną masła. Ser feta pokrusz i dodaj do ciasta razem z przesmażonym szpinakiem. Wymieszaj całość łyżką lub łopatką kuchenną. Ser feta świetnie podkreśla smak takich wytrawnych wypieków.

Obrazek
Babeczki szpinakowe z fetą- Pyszności

Tak przygotowaną masę wyłóż do foremek na babeczki i posyp na górze pestkami dyni Bakalland. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30-35 minut.

Obrazek
Babeczki szpinakowe z fetą- Pyszności

Po tym czasie nasze pyszne i zdrowe babeczki z dodatkiem chlorelli marki Purella są już gotowe. Gdy wystygną możesz udekorować je dodatkowo kleksem kwaśnej śmietany i listkiem szpinaku. Świetnie sprawdzą się w roli przekąski, przystawki lub drugiego śniadania, które możesz zabrać ze sobą do pracy.

Smacznego!

Obrazek
Babeczki szpinakowe z fetą- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione