PrzepisDania mięsneZamiast do piekarnika, wkładam do garnka. Karkówka wychodzi krucha i mięciutka

Zamiast do piekarnika, wkładam do garnka. Karkówka wychodzi krucha i mięciutka

Karkówka duszona
Karkówka duszona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
20.03.2024 17:08

Kiedy tylko dotkniesz jej widelcem, dosłownie się rozpada, a jej smak jest nieporównywalny z żadnym innym. Wypróbuj przepis na doskonałą duszoną karkówkę. Zazwyczaj przygotowuję ją na rodzinne spotkania. Nie zdarzyło się jeszcze, aby ktokolwiek nie poprosił o dokładkę.

Moja rodzina jest wręcz zakochana w tej karkówce. Bez żadnych udziwnień, bez eksperymentów, w prostym sosie, który zdobywa serca wszystkich miłośników mięsa. Najczęściej podaję ją z tłuczonymi ziemniakami, które polewam sosem, w którym dusiło się mięso. Do tego serwuję świeżą surówkę, choć równie dobrze sprawdzą się kiszone ogórki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować duszoną karkówkę, żeby była miękka i krucha?

Przede wszystkim kluczowe jest wybranie dobrej jakości mięsa. Karkówka nie powinna być zbyt duża. Im mniejszy kawałek, tym większa szansa, że pochodzi od młodego zwierzęcia, co oznacza, że mięso będzie bardziej miękkie po ugotowaniu. Zaleca się wybieranie kawałków o wadze około 1,5 do 2 kg, ponieważ większe mogą być twardsze i niekoniecznie smaczne. Warto również pamiętać, że część karkówki od strony schabu jest zwykle delikatniejsza i mniej żylasta.

Jednym z najważniejszych elementów w procesie przygotowywania idealnej duszonej karkówki jest jej wcześniejsze zamarynowanie. Do tego celu sprawdzi się m.in. miód, musztarda, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz słodka papryka. Mięso powinno być pokrojone na grube plastry i dokładnie obtoczone w marynacie. Następnie powinno odstać co najmniej 2 godziny w chłodnym miejscu, a najlepiej całą noc.

Jak zrobić idealną karkówkę?
Jak zrobić idealną karkówkę? © Pixabay

Krucha i soczysta karkówka duszona. Przepis

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki bez kości,
  • 200 ml wody,
  • 10 g soli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżeczki majeranku suszonego,
  • 5 łyżeczek mielonej papryki słodkiej,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około półtora centymetra. Plastry delikatnie rozbij tłuczkiem.
  2. Paprykę mieloną wymieszaj z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną oleju, by z całości powstała papka. Tak przygotowaną mieszaniną natrzyj plastry karkówki i schowaj do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Zanim zaczniesz przyrządzać mięso, zadbaj, by nabrało temperatury pokojowej. Nie smaż mięsa wyjętego prosto z lodówki.
  4. Mięso podsmaż na patelni z obu stron. Zadbaj o to, by papryka nie przypaliła się (w przeciwnym razie stanie się gorzka).
  5. Na patelnię po smażeniu mięsa wlej szklankę wody i zagotuj ją. Dokładnie zbierz łopatką pozostałości, które wzbogacą smak sosu.
  6. Mięso i sos powstały na patelni przełóż do garnka. Następnie przykryj całość i duś do miękkości mięsa na małym ogniu (kontroluj ilość płynu, jeśli będzie za mało, dolej wody).
  7. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także