Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Od razu śpieszę z wyjaśnieniem – szybki obiad to w tym przypadku taki, który wymaga minimalnego nakładu pracy. Udka kurczaka obtaczasz razem z ziemniakami w prostej marynacie, a potem w jednym naczyniu wstawiasz do piekarnika. Obiad robi się sam, a ty możesz pracować dalej.
Jeśli lubisz prostą kuchnię i doceniasz przepisy, które nie wymagają długiej listy zakupów, mozolnego szatkowania warzyw i ślęczenia nad palnikami, to jesteśmy w domu. Kurczak po radomsku to sprawdzony sposób na pieczone udka, które są soczyste i wyraziste w smaku, a jednocześnie wymagają dosłownie kilku minut pracy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Młodą kapustę wkładam do piekarnika z kawałkami mięsa. Rodzina błaga o dokładki
Sycący obiad z piekarnika
W jednej brytfance piekę mięso razem z ziemniakami, aby mieć pełnowartościowy obiad podany na tacy. Jeśli mam czas i ochotę, przygotowuję surówkę z pora, a jak nie – to wyciągam z lodówki słoik z ogórkami kiszonymi i cała rodzina jest szczęśliwa.
W najprostszej wersji wystarczy zapiec udka z ziemniakami, ale jeśli masz ochotę na bardziej urozmaicone dodatki, dorzuć marchewkę, korzeń selera, cukinię lub pieczoną paprykę. Jednak, aby kurczak wyszedł chrupiący, postaw na warzywa z mniejszą zawartością wody – inaczej obiad zamieni się w zupę.
Jak zrobić kurczaka z piekarnika po radomsku?
Jeśli chcesz, aby mięso lepiej przeszło marynatą przygotuj je wieczorem przed planowanym pieczeniem i pozostaw na noc w lodówce. W ten sposób zaoszczędzisz czas następnego dnia, a zrobienie całego obiadu ograniczy się tylko do przełożenia udek z ziemniakami na brytfannę i wstawienia ich do piekarnika.
Składniki:
- 1 kg udek lub pałek z kurczaka,
- 0,5 kg ziemniaków,
- marynata: 50 ml oliwy, 20 ml z cytryny, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj składniki na marynatę. Kurczaka umyj o osusz na ręczniku papierowym. Ziemniaki obierz i umyj (albo tylko umyj, jeśli są młode). Pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Mięso obtocz w marynacie razem z ziemniakami. Pozostaw w misce, przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie przełóż całą zawartość miski do brytfanny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut.
- Na ostatnie 5 minut możesz włączyć funkcję grilla, aby przyrumienić skórkę.