Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele

Od razu śpieszę z wyjaśnieniem – szybki obiad to w tym przypadku taki, który wymaga minimalnego nakładu pracy. Udka kurczaka obtaczasz razem z ziemniakami w prostej marynacie, a potem w jednym naczyniu wstawiasz do piekarnika. Obiad robi się sam, a ty możesz pracować dalej.

Często korzystam z tego przepisu na kurczaka z piekarnikaCzęsto korzystam z tego przepisu na kurczaka z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli lubisz prostą kuchnię i doceniasz przepisy, które nie wymagają długiej listy zakupów, mozolnego szatkowania warzyw i ślęczenia nad palnikami, to jesteśmy w domu. Kurczak po radomsku to sprawdzony sposób na pieczone udka, które są soczyste i wyraziste w smaku, a jednocześnie wymagają dosłownie kilku minut pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młodą kapustę wkładam do piekarnika z kawałkami mięsa. Rodzina błaga o dokładki

Sycący obiad z piekarnika

W jednej brytfance piekę mięso razem z ziemniakami, aby mieć pełnowartościowy obiad podany na tacy. Jeśli mam czas i ochotę, przygotowuję surówkę z pora, a jak nie – to wyciągam z lodówki słoik z ogórkami kiszonymi i cała rodzina jest szczęśliwa.

W najprostszej wersji wystarczy zapiec udka z ziemniakami, ale jeśli masz ochotę na bardziej urozmaicone dodatki, dorzuć marchewkę, korzeń selera, cukinię lub pieczoną paprykę. Jednak, aby kurczak wyszedł chrupiący, postaw na warzywa z mniejszą zawartością wody – inaczej obiad zamieni się w zupę.

Jak zrobić kurczaka z piekarnika po radomsku?

Jeśli chcesz, aby mięso lepiej przeszło marynatą przygotuj je wieczorem przed planowanym pieczeniem i pozostaw na noc w lodówce. W ten sposób zaoszczędzisz czas następnego dnia, a zrobienie całego obiadu ograniczy się tylko do przełożenia udek z ziemniakami na brytfannę i wstawienia ich do piekarnika.

Składniki:

  • 1 kg udek lub pałek z kurczaka,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • marynata: 50 ml oliwy, 20 ml z cytryny, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj składniki na marynatę. Kurczaka umyj o osusz na ręczniku papierowym. Ziemniaki obierz i umyj (albo tylko umyj, jeśli są młode). Pokrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Mięso obtocz w marynacie razem z ziemniakami. Pozostaw w misce, przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Po tym czasie przełóż całą zawartość miski do brytfanny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut.
  4. Na ostatnie 5 minut możesz włączyć funkcję grilla, aby przyrumienić skórkę.
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni