Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele

Od razu śpieszę z wyjaśnieniem – szybki obiad to w tym przypadku taki, który wymaga minimalnego nakładu pracy. Udka kurczaka obtaczasz razem z ziemniakami w prostej marynacie, a potem w jednym naczyniu wstawiasz do piekarnika. Obiad robi się sam, a ty możesz pracować dalej.

Często korzystam z tego przepisu na kurczaka z piekarnikaCzęsto korzystam z tego przepisu na kurczaka z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli lubisz prostą kuchnię i doceniasz przepisy, które nie wymagają długiej listy zakupów, mozolnego szatkowania warzyw i ślęczenia nad palnikami, to jesteśmy w domu. Kurczak po radomsku to sprawdzony sposób na pieczone udka, które są soczyste i wyraziste w smaku, a jednocześnie wymagają dosłownie kilku minut pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młodą kapustę wkładam do piekarnika z kawałkami mięsa. Rodzina błaga o dokładki

Sycący obiad z piekarnika

W jednej brytfance piekę mięso razem z ziemniakami, aby mieć pełnowartościowy obiad podany na tacy. Jeśli mam czas i ochotę, przygotowuję surówkę z pora, a jak nie – to wyciągam z lodówki słoik z ogórkami kiszonymi i cała rodzina jest szczęśliwa.

W najprostszej wersji wystarczy zapiec udka z ziemniakami, ale jeśli masz ochotę na bardziej urozmaicone dodatki, dorzuć marchewkę, korzeń selera, cukinię lub pieczoną paprykę. Jednak, aby kurczak wyszedł chrupiący, postaw na warzywa z mniejszą zawartością wody – inaczej obiad zamieni się w zupę.

Jak zrobić kurczaka z piekarnika po radomsku?

Jeśli chcesz, aby mięso lepiej przeszło marynatą przygotuj je wieczorem przed planowanym pieczeniem i pozostaw na noc w lodówce. W ten sposób zaoszczędzisz czas następnego dnia, a zrobienie całego obiadu ograniczy się tylko do przełożenia udek z ziemniakami na brytfannę i wstawienia ich do piekarnika.

Składniki:

  • 1 kg udek lub pałek z kurczaka,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • marynata: 50 ml oliwy, 20 ml z cytryny, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj składniki na marynatę. Kurczaka umyj o osusz na ręczniku papierowym. Ziemniaki obierz i umyj (albo tylko umyj, jeśli są młode). Pokrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Mięso obtocz w marynacie razem z ziemniakami. Pozostaw w misce, przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Po tym czasie przełóż całą zawartość miski do brytfanny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut.
  4. Na ostatnie 5 minut możesz włączyć funkcję grilla, aby przyrumienić skórkę.
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟