Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Popara to tradycyjne śniadanie popularne w krajach byłej Jugosławii, które doskonale się wpisuje w dzisiejsze założenia zero waste. W Polsce zajadaliśmy się podobną breją, ale ta bałkańska ma o wiele bardziej wartościowe składniki.
W PRL-u popularnym śniadaniem był chleb na mleku, czyli czerstwe pieczywo zalane gorącym mlekiem, często wymieszane z łyżką cukru. W Bułgarii do dziś popularna jest podobna potrawa, która również powstaje z czerstwego chleba, ale podawana z dodatkiem tłuszczu i bałkańskiego sera sirene.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Popara z różnych regionów Bułgarii
Bałkańska potrawa doczekała się wielu różnych wariantów. Tradycyjne przepisy zawierają ser solankowy i masło, ale są też wersje z kajmakiem oraz papryczką chili. W niektórych regionach Bułgarii dodaje się zasmażkę ze smalcu, mieloną czerwoną paprykę i jajko. Podobno kiedyś do popary dolewano trochę wina i podawano dzieciom na kolację, aby po posiłku szybciej poszły spać.
Przepis na poparę z serem solankowym
Bułgarzy zalewają poparę mlekiem, gorącą wodą lub herbatą ziołową.
Składniki:
- 2 kromki czerstwego chleba,
- 50 g sera solankowego, np. sirene lub feta,
- 1 łyżeczka cukru,
- 200 ml mleka, gorącej wody lub zaparzonej herbaty,
- 1 łyżeczka roztopionego masła lub oleju
Sposób przygotowania:
- Suchy chleb pokrusz, połam lub porwij na mniejsze kawałki.
- Posyp pokruszonym serem i łyżeczką cukru.
- Zalej gorącym mlekiem, wodą lub herbatą.
- Po chwili, gdy chleb namięknie, skrop roztopionym masłem lub olejem.