Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u

Popara to tradycyjne śniadanie popularne w krajach byłej Jugosławii, które doskonale się wpisuje w dzisiejsze założenia zero waste. W Polsce zajadaliśmy się podobną breją, ale ta bałkańska ma o wiele bardziej wartościowe składniki.

Popara, czyli bałkański chleb na mlekuPopara, czyli bałkański chleb na mleku
Źródło zdjęć: © Wikimedia
Anna Galuhn

W PRL-u popularnym śniadaniem był chleb na mleku, czyli czerstwe pieczywo zalane gorącym mlekiem, często wymieszane z łyżką cukru. W Bułgarii do dziś popularna jest podobna potrawa, która również powstaje z czerstwego chleba, ale podawana z dodatkiem tłuszczu i bałkańskiego sera sirene.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Popara z różnych regionów Bułgarii

Bałkańska potrawa doczekała się wielu różnych wariantów. Tradycyjne przepisy zawierają ser solankowy i masło, ale są też wersje z kajmakiem oraz papryczką chili. W niektórych regionach Bułgarii dodaje się zasmażkę ze smalcu, mieloną czerwoną paprykę i jajko. Podobno kiedyś do popary dolewano trochę wina i podawano dzieciom na kolację, aby po posiłku szybciej poszły spać.

Przepis na poparę z serem solankowym

Bułgarzy zalewają poparę mlekiem, gorącą wodą lub herbatą ziołową.

Składniki:

  • 2 kromki czerstwego chleba,
  • 50 g sera solankowego, np. sirene lub feta,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 200 ml mleka, gorącej wody lub zaparzonej herbaty,
  • 1 łyżeczka roztopionego masła lub oleju

Sposób przygotowania:

  1. Suchy chleb pokrusz, połam lub porwij na mniejsze kawałki.
  2. Posyp pokruszonym serem i łyżeczką cukru.
  3. Zalej gorącym mlekiem, wodą lub herbatą.
  4. Po chwili, gdy chleb namięknie, skrop roztopionym masłem lub olejem.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec