Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u

Popara to tradycyjne śniadanie popularne w krajach byłej Jugosławii, które doskonale się wpisuje w dzisiejsze założenia zero waste. W Polsce zajadaliśmy się podobną breją, ale ta bałkańska ma o wiele bardziej wartościowe składniki.

Popara, czyli bałkański chleb na mlekuPopara, czyli bałkański chleb na mleku
Źródło zdjęć: © Wikimedia
Anna Galuhn

W PRL-u popularnym śniadaniem był chleb na mleku, czyli czerstwe pieczywo zalane gorącym mlekiem, często wymieszane z łyżką cukru. W Bułgarii do dziś popularna jest podobna potrawa, która również powstaje z czerstwego chleba, ale podawana z dodatkiem tłuszczu i bałkańskiego sera sirene.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Popara z różnych regionów Bułgarii

Bałkańska potrawa doczekała się wielu różnych wariantów. Tradycyjne przepisy zawierają ser solankowy i masło, ale są też wersje z kajmakiem oraz papryczką chili. W niektórych regionach Bułgarii dodaje się zasmażkę ze smalcu, mieloną czerwoną paprykę i jajko. Podobno kiedyś do popary dolewano trochę wina i podawano dzieciom na kolację, aby po posiłku szybciej poszły spać.

Przepis na poparę z serem solankowym

Bułgarzy zalewają poparę mlekiem, gorącą wodą lub herbatą ziołową.

Składniki:

  • 2 kromki czerstwego chleba,
  • 50 g sera solankowego, np. sirene lub feta,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 200 ml mleka, gorącej wody lub zaparzonej herbaty,
  • 1 łyżeczka roztopionego masła lub oleju

Sposób przygotowania:

  1. Suchy chleb pokrusz, połam lub porwij na mniejsze kawałki.
  2. Posyp pokruszonym serem i łyżeczką cukru.
  3. Zalej gorącym mlekiem, wodą lub herbatą.
  4. Po chwili, gdy chleb namięknie, skrop roztopionym masłem lub olejem.
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯